1ο διεθνές Φεστιβάλ Φιλίας, Πολιτισμού και Γαστρονομίας του Fethiye

22, 23 & 24 Σεπτεμβρίου 2023

Καταξιωμένοι σεφ από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, ακαδημαϊκοί από την Κωνσταντινούπολη, καθώς και ο δήμαρχος Σύμης, κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, δίνουν ραντεβού, στο 1ο Φεστιβάλ Φιλίας, Πολιτισμού και Γαστρονομίας, που ανοίγει τις πύλες του, από τις 22 έως και τις 24 Σεπτεμβρίου 2023, στο Fethiyeτης Τουρκίας.

Σε έναν τόπο απαράμιλλης ομορφιάς, όπου Έλληνες και Τούρκοι συνυπήρχαν για αιώνες, θα στηθεί για πρώτη φορά μια γιορτή που θα ενώσει τις δύο πλευρές του Αιγαίου, αυτά τα μαγικά σημεία του χάρτη της Μεσογείου, με συνδετικό κρίκο τη γαστρονομία.
Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει στη βραβευμένη σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου, η οποία εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί το εστιατόριό της στον επίγειο παράδεισο του Fethiye. «Τους τελευταίους μήνες μαζί με το δήμαρχο κ. AlimKaraca και τη σύζυγό του, ÇiğdemKaraca, πρόεδρο του συλλόγου γυναικών Λυκίας, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ γαστρονομίας, πολιτισμού και φιλίας, το οποίο θα ενώνει τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Η ιστορική ανά τους αιώνες γη της Λυκίας συνδυάζει πολιτισμό και γαστρονομία και μπλέκει σαν ζωγραφικός πίνακας το βουνό με τη θάλασσα» αναφέρει η διάσημη σεφ για τη διοργάνωση και γι’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Αρωγός σε αυτή την τόσο σημαντική πρωτοβουλία στέκεται ο δήμαρχος της πόλης κ. AlimKaraca, καθώς και ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου της περιοχής OsmanÇıralı, οι οποίοι αγκάλιασαν την πρόταση της σεφ με ενθουσιασμό.
«Θέλουμε να ανοίξουμε την πόρτα μας και να γίνει το φεστιβάλ η αφορμή να επισκέπτονται, όσοι περισσότεροι Έλληνες είναι δυνατόν, τις περιοχές της Ανατολίας, του Αιγαίου και της Μεσογείου. Θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί σ’ έναν δρόμο φιλίας, διότι μας ενώνει ο πολιτισμός και η γαστρονομία» αναφέρει ο κ. Karaca και συνεχίζει. «Επιθυμούμε τις δύο ακτές να τις συνδέει αγάπη και ειρήνη και, με αφορμή το φεστιβάλ, να αρχίσει μία περίοδος που ο Έλληνας θα έρχεται στις περιοχές μας για να διασκεδάσει και για να περπατήσει στα ιστορικά μέρη που οι δύο λαοί συνυπήρχαν εδώ και αιώνες. Όλα αυτά τα μέρη θα τα επισκεφτούμε με τους φιλοξενούμενούς μας από την Ελλάδα…»


Σύμφωνα με το δήμαρχο του Fethiye, αυτό το φεστιβάλ θα είναι μόνο η αρχή. «Φιλοδοξούμε να ανταποδώσουμε και εμείς την επίσκεψη, με πρώτο σταθμό τη Σύμη, καθώς στο φεστιβάλ θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε το δήμαρχο Σύμης, τον κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα».

Πολλοί είναι οι Έλληνες σεφ που ανταποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμα για να παρουσιάσουν στο φεστιβάλ γεύσεις με άρωμα Ελλάδας! «Θα έχουμε την τιμή να βρίσκεται κοντά μας η σεφ Ανίτα Ζάχου, από τη Μύκονο, η οποία θα κάνει γευσιγνωσία ελαιόλαδου, η Συμιακή σεφ Δικαία Μαραβέγια, η οποία θα μαγειρέψει ένα από τα πιο παραδοσιακά πιάτα της Σύμης, την αθερόπιτα, καθώς και ο καταξιωμένος σεφ του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου, Λυσίμαχος Δράκος, ο οποίος θα δημιουργήσει μία μοναδική συνταγή με θαλασσινά και ζυμαρικά» αναφέρει η Μαρία Εκμεκτσίογλου, η οποία με τη σειρά της θα δημιουργήσει μια πολύ ιδιαίτερη συνταγή: γεμιστά με γαλάζια καβούρια που βρίσκονται σε αφθονία στην περιοχή.

Η αγαπημένη σεφ μάς δίνει μια εικόνα και των άλλων προσκεκλημένων του φεστιβάλ. «Στον κόσμο των παραδοσιακών γεύσεων της Ανατολής θα μας ξεναγήσουν οι αναγνωρισμένου κύρους σεφ της Κωνσταντινούπολης IlhanOnay και AudinDemir. Ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι από την Κωνσταντινούπολη, καθώς και δημοσιογράφοι από το τουριστικό Μπόντρουμ θα μιλήσουν για τη γαστρονομία, τον τουρισμό, τις χαμένες γεύσεις, την παράδοση, τις κλιματολογικές αλλαγές και το πόσο αυτές θα επηρεάσουν τη ζωή μας». Η κ. Εκμεκτσίογλου δεν κρύβει τη συγκίνησή της για το γεγονός πως όλοι οι προσκεκλημένοι επαγγελματίες δέχτηκαν το κάλεσμα εθελοντικά και με πολλή χαρά!

Το «παρών» στο φεστιβάλ θα δώσουν, επίσης, o Νομάρχης İdrisAkbıyık, ο περιφερειάρχηςİsmailHakkıErtaş, η ZeynepKakınçδημοσιογράφος της εφημερίδας Milliyet, η NurgülBüyükkalay δημοσιογράφος της εφημερίδας Hürriyet, η EbruBaybaraDemir, σεφ κοινωνικής γαστρονομίας, η οποία έχει βραβευτεί με το BasqueCulinary World Price 2023, ο ŞemsiToprak, διευθυντής της TuiCareFoundation Τουρκίας, η DrİlkayGök, διευθύντρια του τμήματος γαστρονομίας του Πανεπιστημίου Okan, η SudeBurcu, Βαλκανιονίκης του TaeKwonDo και επτά φορές πρωταθλήτρια Τουρκίας.

Τι άλλο περιλαμβάνει το φεστιβάλ; «Θα πάμε στο Καγιακιούι που ήταν κατοικημένο από Έλληνες και ονομαζόταν Λεβίσι, θα επισκεφθούμε όλα τα μνημεία, θα φάμε σε ένα τραπέζι αγάπης και ειρήνης που θα στηθεί, για το οποίο θα μαγειρέψουν οι σεφ που θα φιλοξενηθούν, με προϊόντα τα οποία θα αγοράσουμε στα παζάρια που θα συναντήσουμε στη βόλτα μας.Θα μαγειρέψουμε συνταγές που αγαπούν οι δύο λαοί, θα χορέψουμε» αναφέρει ο κ. Karaca, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι οι σύλλογοι 41 χωριών της περιοχής θα ξεναγήσουν το κοινό στις γεύσεις και τα προϊόντα του μοναδικού τόπου τους.

Μία πανδαισία χρωμάτων, γεύσεων και αρωμάτων στο Fethiye!
Ένα φεστιβάλ που θα γίνει θεσμός!

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Τα παιδιά της Ελλάδας ζωγραφίζουν για τα παιδιά της Παλαιστίνης

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ζωντάνεψε το μουσικό παραμύθι «Ο Καρυοθραύστης» στη Χαλκίδα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Πλούσιο το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στη Χαλκίδα

Ξεκινούν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Χαλκιδέων, μέσω του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας (Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.), ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της...

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θήβας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θήβας, στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων, καλεί τους μικρούς φίλους στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από 11 Δεκεμβρίου 2023...

Ασφαλής η κατανάλωση ψαριών του Παγασητικού μετά τις πρόσφατες πλημμύρες

Ασφαλής είναι η ημερήσια κατανάλωση βενθοπελαγικών ψαριών (σαφρίδια, γόπες, φρίσσες) από την παράκτια ζώνη του Παγασητικού Κόλπου και των ακτών της Θεσσαλίας, μετά από...