200 Χρόνια Δημοτικό Τραγούδι: Μια συναυλία στο Ηρώδειο που «γεφυρώνει» το παρελθόν με το παρόν

Το γεγονός αυτό μας βάζει στη διαδικασία να κοιτάξουμε πίσω στο παρελθόν, να αναγνωρίσουμε την ευθύνη που φέρουμε, ως οι κληρονόμοι μίας τεράστιας, «πολύτιμης» ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και κυρίως, να εμπνευστούμε από αυτή, με σκοπό να γνωρίσουμε καλύτερα τις ρίζες μας.

Διότι γνωρίζοντας καλύτερα τον τόπο μας, τις αξίες και την «πλούσια» ιστορία του, θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε τα χαρακτηριστικά που μας συνδέουν με τους προγόνους μας, αλλά και τους ουσιαστικούς λόγους που οφείλουμε να αισθανόμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες. Και ένας τρόπος για να πραγματοποιήσουμε αυτό το «ταξίδι» στο βαθύ παρελθόν του ελληνισμού, είναι να στρέψουμε το βλέμμα μας στην παράδοση και δη, την τέχνη. Γιατί μέσα από τα ήθη, τα έθιμα, τη λαϊκή τέχνη και τη μουσική, δηλαδή τις αυθεντικές παραδόσεις που κατάφεραν να «σπάσουν» το φράγμα του χρόνου και να αποτελέσουν συνδετικούς κρίκους ανάμεσα σε εμάς και τους προγόνους μας, έχουμε τη δυνατότητα να αντλήσουμε στοιχεία, τα οποία ξετυλίγουν το «κουβάρι» της ελληνικής ιστορίας.

Παρόλα αυτά, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως αν υπάρχει κάτι, μία παράδοση ή μία μορφή τέχνης που έχει καταφέρει να αποτυπώσει και να σκιαγραφήσει περισσότερο τον ελληνισμό, αυτό είναι το δημοτικό τραγούδι, ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς «θησαυρούς» που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές.

Αν επιθυμούμε, λοιπόν, να πραγματοποιήσουμε ένα «ταξίδι» στον χρόνο με συνοδοιπόρο τη μουσική και μέσα από αυτή, να δημιουργήσουμε μια νοητή «γέφυρα» με το παρελθόν του ελληνισμού, τότε η συναυλία του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, «Θέλει αρετή και τόλμη το… Τραγούδι», η οποία θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική υποστήριξη της Lidl Ελλάς στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας 200 χρόνια Δηοτικό Τραγούδι, είναι ένα ραντεβού που δεν πρέπει να χάσουμε.

Γιορτάζοντας 200 χρόνια από την Εθνεγερσία και τιμώντας το δημοτικό τραγούδι

Αρκεί να σκεφτούμε πόσο συχνά ερχόμαστε σε επαφή με τα δημοτικά τραγούδια τη σημερινή εποχή, ότι αποτελούν τη μουσική υπόκρουση με την οποία επιλέγουμε να γιορτάζουμε μερικές από τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωή μας, για να καταλάβουμε τη σημαντικότητα και κυρίως τη διαχρονικότητα της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Αυτό ήταν που ενέπνευσε και τον μεγάλο Έλληνα μαέστρο Σταύρο Ξαρχάκο, να προτείνει ένα πολύπλευρο πρόγραμμα δράσεων, το οποίο αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της παραδοσιακής μουσικής.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για τρεις μουσικούς κύκλους, καθένας από τους οποίους περιέχει συμβολικά 21 τραγούδια, με σημείο αναφοράς την παράδοση του δημοτικού τραγουδιού. Μέσα από αυτά τα τραγούδια, σκοπός είναι να επιβεβαιωθεί η άρρηκτη σχέση που συνδέει το σήμερα με την παραδοσιακή ελληνική μουσική. Με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώσουμε πως το ουσιαστικό και βαθύτερο νόημα αυτών των κομματιών, όχι μόνο μας αφορά, αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει και να παραμένει ζωντανό και επίκαιρο μέχρι τις μέρες μας, διεγείροντας τη σύγχρονη μουσική εκτέλεση και δημιουργία.

Ένα ορχηστρικό σύνολο που ανασυνθέτει ένα «πλούσιο» πρωτογενές υλικό

Όπως αναφέραμε, το τρίτο και τελευταίο μέρος της πρωτοβουλίας του συνθέτη θα πραγματοποιηθεί στο Ηρώδειο την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου. Τι ακριβώς θα δούμε και θα ακούσουμε; Ο Σταύρος Ξαρχάκος, εκτελώντας και χρέη διευθυντή ορχήστρας, θα μας παρουσιάσει μία μοναδική σουίτα εμπνευσμένη από 21 επίλεκτα δημοτικά τραγούδια, προσπαθώντας να πραγματοποιήσει μια πρωτότυπη, δημιουργική ανασύνθεση ενός πρωτογενούς υλικού, μέσα από τη σύγχρονη ενορχηστρωτική ματιά του. Από το μικρόφωνο, η μοναδική, μαγευτική φωνή της Ηρούς Σαΐα θα συνοδεύεται από μία εντεκαμελή ορχήστρα, ενώ όλοι μαζί θα μας παρασύρουν σε ένα «ταξίδι» στον χρόνο, εκεί όπου το παρελθόν του ελληνισμού συναντά το παρόν.

Παρόλα αυτά, αυτή η μοναδική μουσική εμπειρία με φόντο το επιβλητικό Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, δεν είναι ο μόνος λόγος για να συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία «Θέλει αρετή και τόλμη το… Τραγούδι», η οποία θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική υποστήριξη της Lidl Ελλάς. Ο σημαντικότερος λόγος που οφείλουμε να δώσουμε το «παρών», είναι πως τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση των εισιτηρίων θα διατεθούν στα Μουσικά Σχολεία Παλλήνης και Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Υποτροφίας «Σταύρος Ξαρχάκος».

Κλείνοντας, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια που συμπληρώνει φέτος το ελληνικό κράτος, από το να λάβουμε μέρος στη συναυλία «θέλει αρετή και τόλμη το…Τραγούδι». Μέσα από τις μελωδίες του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου και τη φωνή της Ηρούς Σαΐα, θα έχουμε την ευκαιρία να συναισθανθούμε βαθιά την πατρίδα μας μέσα από τη μουσική και να συνειδητοποιήσουμε πως το ελληνικό δημοτικό τραγούδι, παραμένει μια αστείρευτη πηγή δημιουργίας και συναισθημάτων, η οποία μας φέρνει ακόμη πιο κοντά με τις ρίζες και τον τόπο μας.

Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται αποκλειστικά από το viva.gr και όλα τα συνεργαζόμενα καταστήματα καθώς και τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Τιμές εισιτηρίων:
VIP 50€
A Ζώνη 40€
Β Ζώνη 30€
Γ Ζώνη 25€
Δ Ζώνη 20€
Ε Ζώνη 15€

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Μειώθηκαν κατά 1,2% οι οικοδομικές άδειες τον Νοέμβριο 2023

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής – Δημόσιας), κατά τον μήνα Νοέμβριο 2023, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθε σε 2.489 οικοδομικές...

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες-Ο κομβικός ρόλος του κρατούμενου στις φυλακές Δομοκού

Στον εισαγγελέα οδηγούνται το μεσημέρι οι έξι συλληφθέντες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίοι κατηγορούνται μαζί με άλλους τέσσερις, που βρίσκονται στις φυλακές, για...

Καρπενήσι αγάπη μου, έλα πάρε με από δω

Μην είναι τα ψηλά βουνά, που έλεγε κι ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου; Μην είναι τα φαράγγια; Μην είναι τα χωριά, σταματημένα στον χρόνο, διάσπαρτα μέσα...

Ποια επιδόματα καταβάλλονται αύριο Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τον εποπτευόμενο Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ενημερώνουν ότι την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, θα καταβληθούν...

SOS για τις απάτες με κλεμμένα αυτοκίνητα-Τι κάνουν οι επιτήδειοι για να πουλήσουν

Σε συναγερμός βρίσκονται οι Αρχές για τους επιτήδειους που κλέβουν και στη συνέχεια πωλούν τα κλεμμένα αυτοκίνητα. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν...