3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο TMM_CH – πρώτη ημέρα εργασιών

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διοργανώνει το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο TMM_CH με θέμα «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Επαναπροσδιορίζοντας την ταυτότητα του κόσμου σε κρίση και σύρραξη, μέσα από τον πολιτισμό» από 20 έως 23 Μαρτίου 2023 στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα. Το Διεθνές Συνέδριο, με Πρόεδρο την Ομότ. Καθ. Αντωνία Μοροπούλου, συνδιοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και συμβούλια, επιστημονικές ενώσεις και φορείς προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το συνέδριο, που διοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και συμβούλια, επιστημονικές ενώσεις και φορείς προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, περιλαμβάνει 13 θεματικές Συζητήσεις Στρογγυλής Τραπέζης, οι οποίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα 20/3 και διεξάγονται με τη συμμετοχή 142 προσκεκλημένων, συνδέοντας την Επιστήμη και την Καινοτομία με τη Διαμόρφωση της Πολιτικής, τη Βιομηχανία και την Κοινωνία. Στις 13 επιστημονικές συνεδρίες παρουσιάζονται 163 επιστημονικές εργασίες που επελέγησαν μετά από κρίση από τη Διεθνή Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, σε σύνολο 416 επιστημονικών εργασιών που υπεβλήθηκαν (ποσοστό αποδοχή 39%) από 487 συγγραφείς από τις 5 ηπείρους.

Τί ειπώθηκε στην έναρξη του συνεδρίου

«Με μεγάλη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στην έναρξη του συνεδρίου», είπε η πρόεδρος του συνεδρίου, καθηγήτρια Τώνια Μοροπούλου, επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας του ΕΜΠ, επιστημονικά υπεύθυνης για τη μελέτη, το σχεδιασμό, τον συντονισμό των εργασιών και την επιστημονική παρακολούθηση του εμβληματικού έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 3ου TMM_CH. Πρόκειται για ένα «συνέδριο πολλαπλών εργασιών» καθώς, όπως διευκρίνισε η καθηγήτρια, οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν στο αμφιθέατρο τις συζητήσεις στα πάνελ, αλλά και τις επιστημονικές εργασίες σε διπλανές αίθουσες. «Το συνέδριο αφορά τις καινοτόμες επιστημονικές μεθοδολογίες που προέκυψαν και αναγνωρίστηκαν μέσω της υλοποίησης του έργου αποκατάστασης του ιερού κουβουκλίου, ένα μεγάλο γεγονός στο οποίο αναφέρθηκαν τα δυο προηγούμενα συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν ως σήμερα. Η διεπιστημονική συνεργασία που καθιερώθηκε μέσω αυτού του έργου υποστηρίζει τη βιώσιμη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ίδια στιγμή ‘εργάζεται’ χέρι – χέρι με μια κρίσιμη καινοτόμα παράμετρο, που είναι η κοινωνική συμμετοχή και επικοινωνία, υποστηρίζοντας την αμοιβαία κατανόηση και ειρήνη μέσω του πολιτισμού», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ. Μοροπούλου.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα να κηρύσσω σήμερα για δεύτερη χρονιά την έναρξη του τρίτου διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος. «Στην εποχή μας είναι πια βέβαιο ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες παρέχουν νέες ευκαιρίες για τη διατήρηση του πολιτιστικού περιεχομένου και τη βελτίωση της προσβασιμότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο. Μουσεία και οργανισμοί που χρησιμοποιούν τεχνολογία είναι πια σε θέση να προσφέρουν καινοτόμες εμπειρίες στους επισκέπτες τους, καθώς και να παρέχουν στο κοινό πρόσβαση σε εκθέσεις εξ αποστάσεως και σε υλικό το οποίο δεν εκτίθεται. Ένα λαμπρό παράδειγμα των επιτευγμάτων αυτών ήταν η μοναδική εμπειρία της ολοκλήρωσης του καινοτόμου έργου της αποκατάστασης του ιερού κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου το οποίο παρακολούθησαν, χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Το συνέδριο χαιρέτισαν, μέσω γραπτών μηνυμάτων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ενώ εναρκτήριους χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, είτε μέσω μηνυμάτων είτε δια ζώσης, οι Πρύτανης του ΕΜΠ, Καθ. Ανδρέας Μπουντουβής, Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, Ευρωπαία Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Νεολαίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ, ΓΓ του ICOMOS, Καθηγητής Mario Santana Quintero, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, Dr Eli Eskosido, Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντής, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθηγήτρια ‘Αννα Μπατιστάτου, Πρόεδρος του CHiFA και Επίτιμη Πρόεδρος του WMF, Bonnie Burnham, Πρόεδρος του CIPA Heritage Documentation, Αναπληρωτής Καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδη και Διευθυντής της UNESCO Chair DCH, Δρ Μαρίνος Ιωαννίδη.

Συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας

To απόγευμα της πρώτης ημέρας εργασιών του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου TMM-CH πραγματοποιήθηκε η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης 4 με θέμα «Tο έργο αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου: Διεπιστημονικότητα και καινοτομία στην έρευνα και στην εκπαίδευση». Την εισαγωγή έκανε ο Αρχαιολόγος που τότε εκπροσωπούσε το National Geographic στο έργο, Δρ Fredrik Hiebert, και ακολούθησε η εισήγηση της Προέδρου του Διεθνούς Συνεδρίου και επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας του ΕΜΠ στο εμβληματικό έργο αποκατάστασης, Καθ. Αντωνίας Μοροπούλου.
Η Καθ. Αντωνία Μοροπούλου επεσήμανε τη διεπιστημονικότητα, τόσο στη μελέτη όσο και στην παρακολούθηση, τη διοίκηση και την αποτίμηση του έργου, καθώς επίσης και τη χρήση εργαλείων υψηλής τεχνολογίας, όπως τον μη καταστροφικό έλεγχο, τα ρεαλιστικά τρισδιάστατα μοντέλα πεπερασμένων στοιχείων και κυρίως τα υπόβαθρα ψηφιακής τεκμηρίωσης, επίσης τρισδιάστατα, όπου όλες οι πληροφορίες θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν. Με την αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεθοδολογία αυτή χαρακτηρίζει τις σύγχρονες εφαρμογές της επιστήμης και τεχνολογίας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με καινοτομία.

Η Καθ. Αντωνία Μοροπούλου υπογράμμισε ότι ο χώρος της έρευνας, της εκπαίδευσης και της εφαρμογής, είναι ενιαίος και κάλεσε τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αρμοδιότητα στην Έρευνα και Καινοτομία, κο Χρίστο Δήμα, να αξιοποιήσει τη συλλογική αυτή εμπειρία σε ένα εμβληματικό έργο. Ο Υφυπουργός υπογράμμισε τον εμβληματικό ρόλο του έργου στον Πανάγιο Τάφο και τόνισε ότι «αξιοποιώντας την καινοτομία και την επιστημονική έρευνα, μπορούμε να αναζητήσουμε υπερσύγχρονες τεχνολογικά λύσεις, που όχι μόνο προστατεύουν και συντηρούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά συμβάλλουν και στην ακόμα μεγαλύτερη διάχυση, προβολή και εξωστρέφειά της».

Η Πρόεδρος του Διεθνούς Συνεδρίου, Καθ. Α. Μοροπούλου, και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κος Χρίστος Δήμας

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης 4

Με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Καθ. Gabriele Favero από το Πανεπιστήμιο της Sapienza στη Ρώμη, Καθ. Danielah Smits Possek από την Bezalel Academy of Arts and Design του Ισραήλ, την Ομοτ. Καθ. Ιωάννα Παπαγιάννη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την Αν. Καθ. Μαρία Σταυρουλάκη από το Πολυτεχνείο Κρήτης, τον Καθ. Χρήστο Σταυράκο από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τον Καθ. Νικόλαο Ζαχαριά από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, και τον Καθ. Ανδρέα Γεωργόπουλο από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση από την Rapporteur, κα Αντωνία Λαμπροπούλου, εκπρόσωπο της Στρατηγικής Συμμαχίας Erasmus+ EDICULA “Educational Digital Innovative CUltural heritage Learning Alliance”, και κατέληξε στην κοινή παραδοχή της ανάγκης να διαμορφωθεί ένας κόμβος (hub) έρευνας και εκπαίδευσης στη Μεσόγειο, για την αειφόρο διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ανοιχτά εργαστήρια τις ιστορικές πόλεις της Μεσογείου, όπως την Αθήνα, τη Ρόδο, την Ιερουσαλήμ, την Αλεξάνδρεια, τη Ρώμη, τη Βενετία και άλλες. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κος Sanmartin Fulgencio, υπογράμμισε την ανάγκη συνέργειας με το 4CH Competence Centre για τη Συντήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην κατεύθυνση αυτή, ενώ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πολυτεχνείων SEFI, Καθ. Hannu-Matti Järvinen, ανέλαβε να διερευνήσει ποιες Πολυτεχνικές Σχολές θα ήθελαν να συνεργαστούν πιλοτικά για να εφαρμόσουν στην εκπαίδευση πειραματικά το educational toolkit που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ EDICULA.

Το πρωί, άλλωστε, στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης 1 με θέμα τις “Ιστορικές πόλεις και κέντρα των πόλεων: Νέες στρατηγικές επανάχρησης και διατήρησης στο πνεύμα της κυκλικής οικονομίας”, ο Δήμαρχος Ροδίων κος Αντώνης Καμπουράκης, υπογράμμισε ότι «η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, μία από τις μεγαλύτερες κατοικημένες ιστορικές πόλεις της Ευρώπης εντός των τειχών – intra muros – καλείται να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πρόκληση της αειφόρου διατήρησής της με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, της τουριστικής ανάπτυξης, με τρόπο συμβατό προς το χαρακτήρα της ως Πόλης Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κηρυγμένης από την UNESCO, καθώς και της ανάδειξης του ιστορικού χαρακτήρα της ως εμπορικού, συγκοινωνιακού και πολιτιστικού κόμβου τριών ηπείρων. Η επανάχρηση των ιστορικών κτιρίων ιδιοκτησίας του Δημοσίου, με κρίσιμη μάζα – περισσότερα από 260 – δημιουργεί μια μεγάλη ευκαιρία που, υπό προϋποθέσεις και με την κατάλληλη μόχλευση, υλοποιώντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, μπορεί να εισφέρει πρόσοδο προς όφελος της αειφόρου διατήρησης της Παλιάς Πόλης της Ρόδου και της κοινωνίας.»

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης 1

Ο Αντιδήμαρχος Ροδίων, κος Στέφανος Δράκος, παρουσίασε σημαντικά έργα εφαρμογών στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων, κος Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης, παρουσίασε την πολιτική του Δήμου Αθηναίων για την αναβίωση του ιστορικού κέντρου και τις πιλοτικές δράσεις για να καταστεί η Αθήνα Ευρωπαϊκή Πόλη μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η κα Lee Minaidis, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ιστορικών Πόλεων, παρουσίασε τις νέες κατευθύνσεις για την επανάχρηση και αναζωογόνηση των ιστορικών κέντρων, ενώ η κα Bonnie Burnham, Ομότιμη Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων, παρουσίασε τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία της CHiFA, τα οποία δημιούργησε προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες στο πεδίο αυτό.

Η Ομότ. Καθ. Ελένη Μαΐστρου, εκπροσωπώντας την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ο Καθ. Mike Turner, εκπροσωπώντας την UNESCO Chair στον Αστικό Σχεδιασμό και Σπουδών, ο Καθ. Stefano della Torre, εκπροσωπώντας την Αρχιτεκτονική του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, ο Ομότ. Καθ. Χάρης Κοκκώσης, εμπειρογνώμων χωροταξικού σχεδιασμού και βιώσιμης ανάπτυξης, και η Μαργαρίτα Καραβασίλη, εκπροσωπώντας τον οργανισμό αστικού σχεδιασμού ECOCITY, συνέβαλαν από τη δική τους σκοπιά, υπογραμμίζοντας τις προτεραιότητες επανάχρησης και διατήρησης στο πνεύμα της κυκλικής οικονομίας, καθένας από την πλευρά του και με βάση τις εμπειρίες του. Η Πρόεδρος του Διεθνούς Συνεδρίου, Καθ. Α. Μοροπούλου, υπογράμμισε την ανάγκη η επανάχρηση να είναι συμβατή με τον χαρακτήρα της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, αλλά και ταυτόχρονα να δημιουργεί πρόσοδο ώστε να διασφαλίζεται η απαραίτητη προστασία. Υπογράμμισε τον πρωτοπόρο ρόλο της Ρόδου, που με την Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού το 1983, άνοιξε τον δρόμο στις ιστορικές πόλεις να παίξουν σήμερα ενεργά τον ρόλο τους στη διαχείριση και διατήρησή τους και να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις.

Στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης 2 με θέμα την «Ψηφιακή κληρονομιά: Μια ολιστική προσέγγιση», και τη συμμετοχή του Δρ Μαρίνου Ιωαννίδη, Προέδρου της UNESCO Chair για την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά, του Δρ Άγγελου Αμδίτη, Διευθυντή Έρευνας στο Ινστιτούτο ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ, της Δρ Αικατερίνης Δελέγκου από το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών του ΕΜΠ, του Καθηγητή Roberto di Giulio, εκπροσώπου του 4CH Competence Centre για τη Συντήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Καθ. Ανδρέα Γεωργόπουλου, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Συμβουλίου ICOMOS, του Επικ. Καθ. Ανδρέα Μενύχτα, από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το πρόγραμμα RESPECT που υλοποιεί το πληροφοριακό σύστημα για την αποκατάσταση του έργου στον Πανάγιο Τάφο, και του Καθ. Κωνσταντίνου Τοκμακίδη, από το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ, το συμπέρασμα ήταν ότι η ψηφιακή τεκμηρίωση των μνημείων μπορεί να δημιουργήσει υπόβαθρα για την διεπιστημονική σύνθεση των πληροφοριών κάθε ειδικότητας που ασχολείται με το μνημείο και να επιτρέψει την ολιστική προσέγγιση του μνημείου με προεκτάσεις στην καταγραφή της ταυτότητας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και του κόσμου με πολλαπλές εφαρμογές.

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης 2

Στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης 3 με θέμα τις «Τεχνικές της μηχανικής μάθησης για την πολιτιστική κληρονομιά» και τη συμμετοχή του Καθ. Γεώργιου Σταυρουλάκη, από το Ινστιτούτο Υπολογιστικής Μηχανικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, του Αν. Καθ. Νικόλαου Δουλάμη, από το ΕΜΠ και το πρόγραμμα RESPECT που υλοποιεί το πληροφοριακό σύστημα για την αποκατάσταση του έργου στον Πανάγιο Τάφο, του Αν. Καθ. Alfredo Ronchi, εκπροσώπου του προγράμματος Artcast4D, της Anna Maria Pentimalli Biscaretti di Ruffia από το Πολυτεχνείο του Μιλάνου, και του Καθ. Ιωάννη Φούντου, από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπογραμμίστηκαν οι δυνατότητες που δίνουν τα σύγχρονα εργαλεία της πληροφορικής για τη διαχείριση μεγάλου αριθμού δεδομένων, με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν νέα γνώση στα πεδία των σχετικών επιστημών αλλά και διεπιστημονικά.

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης 3

Στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης 5 με θέμα την «Αρχαιολογία, αρχαιομετρία, αρχαιογενομική» με τη συμμετοχή της Αγγελικής Σίμωσι, Εφόρου Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, του Αν. Καθ. Ανδρέα Βλαχόπουλου από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του κου Χρήστου Καραπιπέρη, από την εταιρεία DNASequence, της κας Μαρίας Μερτζάνη, Διευθύντριας Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της κας Αγνής Τερλιξή, Αναπληρώτριας Διευθύντριας του Εργαστηρίου Συντήρησης και Αποκατάστασης Έργων Τέχνης της Εθνικής Πινακοθήκης, και του Καθ. Νικόλαου Ζαχαριά, Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, παρουσιάστηκαν σημαντικές εμπειρίες όπως της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, στα Αντίκυρα, εκπαιδευτικών ανασκαφών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της φυσικοχημικής μελέτης των έργων τέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη, των σύγχρονων μεθόδων που εφαρμόζει η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, των αρχαιομετρικών μεθόδων που εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, αλλά και των σύγχρονων μεταγενομικών μεθόδων που εφαρμόζει η Εταιρεία DNASequence και τροφοδοτούν με νέα δεδομένα αρχαιογενομικής σημαντικά έργα, από το έργο στον Πανάγιο Τάφο μέχρι έργα της Διεύθυνσης Συντήρησης ΥΠΠΟΑ, της Εθνικής Πινακοθήκης και άλλα. Το γενικό συμπέρασμα της συζήτησης, μετά και την πληροφορία ότι 22.000 άτομα παρακολούθησαν το live streaming της πρώτης ημέρας εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου TMM_CH, ήταν ότι ο κόσμος της αρχαιολογίας δεν είναι πλέον κλειστός, αλλά ανοιχτός στις σύγχρονες τεχνικές στην επιστήμη και στην κοινωνία. Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης 5
Ζωντανή μετάδοση
Το συνέδριο θα διαρκέσει τρεις μέρες και θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία στο Ίδρυμα Ευγενίδου και δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις συνεδριάσεις και όλες τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης του διεθνούς συνεδρίου με δωρεάν είσοδο στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ενώ υπάρχει δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης ως εξής:
TMM-CH 2023 – Ημέρα 1 – 20.03.2023: https://www.youtube.com/watch?v=AjLZ0Lo0reQ
TMM-CH 2023 – Ημέρα 2 – 21.03.2023: https://www.youtube.com/watch?v=52DWomY2oOA
TMM-CH 2023 – Ημέρα 3 – 22.03.2023: https://www.youtube.com/watch?v=wY4lSX52lUw
Μπορείτε να δείτε το τελικό πρόγραμμα του Συνεδρίου TMM_CH 2023 στην ιστοσελίδα:
https://www.tmm-ch.com/files/TMM-CH2023_Program.pdf.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ο καιρός σήμερα: Υποχωρεί η σκόνη – Έρχεται ο αεροχείμαρρος

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ, στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοανατολικά τις πρωινές...

«Απογείωση» του τουρισμού για το 2024 – Τι αγοράζουν οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα

Tα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 είναι ιδιαίτερα θετικά. Οι προκρατήσεις δείχνουν ότι προμηνύεται ένα πολύ «θερμό» καλοκαίρι, με τους εμπόρους να προετοιμάζονται για να...

Εφορία: Πώς μπορούν οι επαγγελματίες να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα

Ψηφιακά θα γίνεται η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1055/2024). Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων:  την προθεσμία...

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Αναρτήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων που υπέβαλαν αίτηση για την πρόσληψη προσωπικού, με σύμβαση...

Νωρίτερα οι συντάξεις Μαΐου – Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμών ανά Ταμείο

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Μαΐου 2024 έχει γνωστοποιήσει ο e-ΕΦΚΑ. Οι συνταξιούχοι θα πάνε νωρίτερα στο ταμείο, λόγω της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον...