4 χωριά της Στερεάς ιδανικά για διήμερη απόδραση

Επιλέξαμε τα ιδανικά χωριά της Στερεάς Ελλάδας για την επόμενή σας διήμερη απόδραση

Επτάλοφος, Φωκίδα

Η Αγόριανη ή Επτάλοφος, στέκει 24 χλμ. μακριά από τα φώτα της κοσμικής Αράχωβας, στην πίσω πλευρά του Παρνασσού, όμως εξίσου κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο. Από την Αθήνα, θα φτάσετε εκεί σε μόλις 2 ώρες και 30 λεπτά. Είναι η απόλυτη low budget επιλογή για όσους θέλουν να προσεγγίσουν τον Παρνασσό και ενδεχομένως το χιονοδρομικό του, αλλά αναζητούν οικονομική διαμονή και φαγητό.

Θα την επιλέξετε για την ησυχία, το καλό φαγητό, τα πλατάνια στην γραφική πλατεία, τις καρυδιές, τις καστανιές και το ελατόδασος που την περικλείει, καθώς και για τον καταρράκτη της.

Μόλις φτάσετε θα απολαύσετε τον καφέ στην πλατεία που την αγκαλιάζουν τα θεόρατα πλατάνια. Έπειτα, ακολουθούν οι απολαυστικές βόλτες στα σοκάκια της, που θα σας οδηγήσουν στους ήχους του καταρράκτη. Ο καταρράκτης Αγόριανης σχηματίζεται από το Αγοριανίτικο Ρέμα και από την πλατεία, θα βρείτε ένα πλακόστρωτο μονοπάτι που οδηγεί σε αυτόν.

Βάργιανη, Φωκίδα

Η Βάργιανη βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του Παρνασσού, σε υψόμετρο 900 μέτρων και απέχει περίπου 40 χλμ από το Χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού. Έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους και ο οικισμός της έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την παράδοση και τη γραφικότητά του.

Η πλατεία του χωριού, στην οποία κυριαρχεί η πέτρα και τα πλατάνια είναι απαράμιλλης ομορφιάς και θα σας κεντρίσει σίγουρα το ενδιαφέρον.

Μερικά από τα σημεία που αξίζει να δείτε είναι οι πηγές Μπουρμπούλα, το λαογραφικό μουσείο Βάργιανης, το υδραγωγείο και φυσικά η πανέμορφη πλατεία του χωριού. Επίσης, από τη Βάργιανη ξεκινά το μονοπάτι που καταλήγει στο εντυπωσιακό σπήλαιο της Νεραϊδοσπηλιάς.

Η Νεραϊδοσπηλιά, σύμφωνα με τον μύθο κατοικούταν από τις νεράιδες του Παρνασσού. Ακολουθώντας το μονοπάτι από τη Βάργιανη, περπατώντας ανάμεσα σε ένα καταπράσινο τοπίο για περίπου 2 ώρες, θα βρεθείτε σε μια σπηλιά γεμάτη λιμνούλες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες, η οποία θα σας εντυπωσιάσει.

Παύλιανη, Φθιώτιδα

Η Παύλιανη αποτελεί την ιδανική χειμερινή απόδραση σε μόλις δυόμιση ώρες από την Αθήνα.

Η Παύλιανη είναι ένας προορισμός που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής για οικογένειες αλλά και ζευγάρια τα τελευταία χρόνια, χάρη στην αξιόλογη τουριστική του ανάπτυξη. Το αισθητικό δάσος και το πάρκο αναψυχής της, φτιάχτηκαν από τους κατοίκους της με μεράκι και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον.

Αθανάσιος Διάκος, Φωκίδα

Μαζί με την Παύλιανη, αν έχετε όρεξη και χρόνο μπορείτε να αποδράσετε και στον Αθανάσιο Διάκο. Ένα μικρό ορεινό χωριό, που περιβάλλεται από έλατα, καστανιές, καρυδιές και κουβαλά μια περήφανη ιστορική ταυτότητα.

Ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκεται σε υψόμετρο 1.050 μέτρων και υπάγεται στον Δήμο Δελφών του Νομού Φωκίδας. Μπορείτε να το προσεγγίσετε είτε μέσω Άμφισσας και Λιδωρικίου είτε μέσω Αμφίκλειας και Παύλιανης.

Το χωριό αποτελεί ιδανική στάση αν θέλετε να νιώσετε τη μαγεία της Οίτης, της Γκιώνας ή των Βαρδουσίων. Μια και βρίσκεται στην καρδιά ενός σπουδαίου φυσικού τοπίου, αυτό κάνει τον Αθ. Διάκο ιδανικό για mountain bike, πεζοπορία-ανάβαση στα βουνά ή ακόμη και motocross. Μα πάνω από όλα, το χωριό φημίζεται για τα ντόπια και αγνά κρεατικά του, οπότε μη παραλείψετε να τα δοκιμάσετε σε μία από τις ταβέρνες της πλατείας.

Πηγή: Diakopes.gr

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ιστορική ταινία για τον Αθανάσιο Διάκο δημιούργησαν 450 εθελοντές

Η ζωή του Αθανασίου Διάκου από την ημέρα της βάπτισής του στην κολυμβήθρα της Εκκλησίας μέχρι το …βάπτισμα του μαρτυρίου στις 24 Απριλίου 1821...

Πρόταση Μητσοτάκη για λεωφόρους μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη

Η ενέργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί ύψιστη προτεταιότητα των 27 κρατών – μελών. Στο πλαίσιο...

Γραμμένη Οξυά: Off roading στο νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη

Απαραίτητη η σύντομη στάση για ξεκούραση, την ώρα που ο Χρήστος ετοιμάζει τα φωτογραφικά σύνεργά του ενώ εγώ με τη βοήθεια του Google Maps...

ΙΣΑ: άμεση διευθέτηση ψηφιοποίησης και εκκαθάρισης δαπανών των ιατρών

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Πασχαλινές αποδράσεις: Ποιες βαλίτσες θα σε βολέψουν

Χριστούγεννα στην πόλη, Πάσχα στο χωριό, λέει ο θυμόσοφος λαός. Και αν έχετε ήδη κάνει σχέδια να δραπετεύσετε το Πάσχα και όχι απαραίτητα...