5 ελληνικά χωριά για τα πρώτα Σαββατοκύριακα της άνοιξης

Στην Παύλιανη, στο Χρισσό, στην Κυψέλη, στη Δήμητρα και στο Γαναδιό πρωταγωνιστεί η αναγεννημένη φύση, σε όλο της το μεγαλείο

Το πάρκο αποδείχθηκε πολύ αγαπητό, ιδιαίτερα σε όσους ταξιδεύουν οικογενειακώς για να απολαύσουν τα δάση και τα νερά της ορεινής Φθιώτιδας. Με οργανωμένα μονοπάτια και με ποικίλες υποδομές –για μικρούς και μεγάλους– προσφέρει ευκαιρίες αναψυχής, αλλά και ξεχωριστά αξιοθέατα, όπως λ.χ. το Μουσείο Υδροκίνησης ή τον διάσημο Σιδερένιο Θρόνο, που αντανακλά την πρόσφατη δημοφιλία της τηλεοπτικής σειράς «Game of Thrones». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν βέβαια και τα δενδρόσπιτα, αλλά και οι καταρράκτες που έχουν διαμορφωθεί στον ρου του Ασωπού (όπως και τα ξύλινα γεφυράκια), προσφέροντας μια επιπλέον νότα ειδυλλιακότητας. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα πανέμορφο δάσος με πλατάνια, καρυδιές και καστανιές, που βάζει τα καλά του κάθε άνοιξη.

Χρισσό

Χτισμένο στα 200 μέτρα υψόμετρο, στους πρόποδες του Παρνασσού, το Χρισσό της Φωκίδας έχει κρατηθεί μακριά από τον μαζικό τουρισμό. Πράγμα περίεργο, αν αναλογιστεί κανείς ότι απέχει 25 λεπτά με το αυτοκίνητο από τη φημισμένη Αράχωβα και μόλις 10 λεπτά από τους διεθνώς διάσημους Δελφούς. Αν ξεκινήσετε από την Αθήνα, πάλι, φτάνετε εδώ μέσα σε (περίπου) 2,5 ώρες.

Σε υπέροχη, αμφιθεατρική θέση, το Χρισσό απολαμβάνει θεσπέσια θέα στον ελαιώνα της Άμφισσας και στον Κορινθιακό Κόλπο, καθώς «βλέπει» προς την Ιτέα. Το χωριό διαθέτει εντυπωσιακά νεοκλασικά σπίτια με φροντισμένους κήπους, ενώ περιβάλλεται από ελαιώνες και άφθονο πράσινο. Η κάτω πλατεία έχει πέτρινες βρύσες με βουνίσια, τρεχούμενα νερά, ενώ, αν αποφασίσετε να μείνετε λίγες μέρες εδώ, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν επιλογές για διαμονή και εστίαση. Ο «Ξενώνας του Χρισσού» προσφέρει άνετα δωμάτια στο κέντρο του οικισμού, ενώ στον «Φουρλά» θα φάτε τέλειο ρουμελιώτικο κοντοσούβλι, θαυμάζοντας τη θέα. Περάστε όμως και από την «Πεινακοθήκη» για μαγειρευτά ή από την «Κρίσσα» για παϊδάκια.

Δήμητρα

Τη Δήμητρα της ορεινής Αρκαδίας την ξέρουν μόνο εκείνοι που έχουν εξερευνήσει την περιοχή της Γορτυνίας. Αλλά το ήσυχο χωριό βρίσκεται σε υπέροχο φυσικό περιβάλλον, το οποίο τρέφεται από τα νερά του ποταμού Λάδωνα, που περνάει και από τη νότια πλευρά του οικισμού. Χάρη στους νέους δρόμους της Πελοποννήσου, μάλιστα, προσεγγίζεται σχετικά εύκολα από την Αθήνα –μέσα σε περίπου 3 ώρες.

Χτισμένα σε υψόμετρο 540 μέτρων, στις πλαγιές ενός φαραγγιού του Αφροδίσιου Όρους, τα γραφικά, πεκτρόχτιστα σπίτια της Δήμητρας με τα χαρακτηριστικά κόκκινα κεραμίδια δίνουν την εντύπωση ότι ξεπροβάλλουν μέσα από το πλούσιο πράσινο της ευρύτερης περιοχής. Η άνοιξη είναι ιδανική εποχή για επίσκεψη και για πεζοπορίες μέσα στις βελανιδιές, τις κουμαριές και τις αγριοδάφνες που περιστοιχίζουν το χωριό. Αν έχετε ευχέρεια να μείνετε λίγες μέρες εδώ, θα βρείτε τον ξενώνα «Το Σπίτι της Θεώνης» –διαμορφωμένο σε αρχοντικό του 1850– ενώ συστήνεται να κάτσετε και στο «Στέκι του Μερακλή» για χωριάτικο κόκορα με (χειροποίητες) χυλοπίτες.

Κυψέλη

Περίπου 1 ώρα από την Άρτα (με αυτοκίνητο), σκαρφαλώνοντας στις πανέμορφες πλαγιές των Τζουμέρκων, βρίσκεται το χωριό Κυψέλη (παλιά Χώσεψη), χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 550 μέτρων. Είναι ένας τόπος άγνωστος στους περισσότερους, που όμως έχει τα δικά του αξιοθέατα και περιβάλλεται από νερά και δάση με πυκνή βλάστηση, τα οποία προβάλλουν την πλήρη τους ομορφιά κάθε άνοιξη.

Ένα μεγάλο δίκτυο από οργανωμένα μονοπάτια θα σας επιτρέψει την απρόσκοπτη περιπλάνηση στην ομορφιά αυτών των δασών, ενώ, αν επιθυμείτε να μείνετε λίγες μέρες εδώ για να εξερευνήσετε με την ησυχία σας το τοπίο, θα βρείτε και υποδομές διαμονής, μα και ταβέρνες με παραδοσιακά πιάτα της Ηπείρου. Άλλωστε τα κοντινά αξιοθέατα είναι πολλά και θα σας αποζημιώσουν με αξέχαστες βόλτες. Βρείτε λ.χ. την Ιερά Μονή της Ευαγγελίστριας –γύρω στη 1,5 ώρα απόσταση από το χωριό με τα πόδια– που είναι χτισμένη ανάμεσα σε καρυδιές και δάφνες. Αλλά δώστε σημασία και στην πετρόχτιστη πλατεία του χωριού με τα πλατάνια.

Γαναδιό

Χτισμένο σε υψόμετρο 886 μέτρων, στις πλαγιές του Σμόλικα, το Γαναδιό είναι ένας ήσυχος, παραδοσιακός οικισμός των Ιωαννίνων, ο οποίος θαρρείς και αναδύεται από το πλούσιο δασικό περιβάλλον της περιοχής. Παρότι δεν είναι γνωστό από τουριστικής άποψης, ανήκει στα περίφημα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, καθώς παλιές οικογένειες (ΝακαίοιΤσανάδες κ.ά.) κέρδισαν μεγάλη φήμη ως τεχνίτες της πέτρας. Υποδομές διαμονής ή εστίασης δεν υπάρχουν, όμως η Κόνιτσα βρίσκεται κοντά (μόλις στα 23 χιλιόμετρα), ενώ στην κεντρική πλατεία θα μπορέσετε να ξαποστάσετε στο καφενείο «Ο Πλάτανος».

Το Γαναδιό διατηρεί την ιδιόμορφη, τοπική του αρχιτεκτονική, όπως και μια παράξενη ρυμοτομία, που το κάνει να μοιάζει με μεσαιωνικό φρούριο: από την κεντρική πλατεία, δηλαδή, η βασική οδική αρτηρία διακλαδώνεται σε διακριτές γειτονιές και καταλήγει στο σημείο αφετηρίας. Το χωριό έχει και πολλές βρύσες με τρεχούμενα νερά, τα οποία τρέφουν σταθερά τα πλατάνια, τα σφενδάμια και τις βελανιδιές που περιβάλλουν ειδυλλιακά την τοποθεσία. Σημειώστε, όμως, ότι δεν επιτρέπονται αυτοκίνητα, λόγω των στενών δρόμων. Θα αφήσετε λοιπόν το όχημά σας στο πλάτωμα έξω από τα όρια του οικισμού, περπατώντας την υπόλοιπη διαδρομή (οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές).

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Χρήστος Σταϊκούρας: Δέκα πρωτοβουλίες που καθιστούν την Ελλάδα «παίκτη» θετικής μνημόνευσης

Τις δέκα δέσμες πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατά τους πρώτους τρεις μήνες της διακυβέρνησης παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών...

Οι 5G ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα στο 5G Conference Southeastern Europe 2023

Με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες, παρουσιάσεις case studies από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και συζητήσεις για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που φέρνουν τα δίκτυα...

«Φωτογραφικές Συναντήσεις» στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Έτοιμα τα νέα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ σε Καναπίτσα, Κάνηθο και Ν. Αρτάκη

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

ΤΑΙΠΕΔ: Oικονομική προσφορά για αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη»

Μία οικονομική προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη», η οποία υποβλήθηκε από την εταιρεία INMO PARCK INVEST ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ...