ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ηλεκτρονική «παγίδα» για όσους νοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες χωρίς να δηλώνουν στην Εφορία τα έσοδά τους, «έστησε» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ): «Κόλπο γκρόσο» από τις ελεγκτικές Αρχές που «βάζουν μπροστά» αλλεπάλληλες διασταυρώσεις στοιχείων, τα οποία αφορούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλυμάτων, με «φόντο» την έναρξη της τουριστικής περιόδου. H φοροδιαφυγή, οι παρατυπίες και η δήλωση πλασματικών στοιχείων, άλλωστε, μοιάζει να έχουν πάρει διαστάσεις.

Η ΑΑΔΕ προχωρά σε σαρωτικούς ηλεκτρονικούς ελέγχους, αλλά νωρίτερα είχε φροντίσει να στήσει μεθοδικά τις ηλεκτρονικές της «φάκες», σύμφωνα με το enikonomia.gr. Υιοθετήθηκαν νέες διαδικασίες ελέγχου και επιβολής κυρώσεων για παράνομες ενοικιάσεις «τύπου Airbnb» με τους ελεγκτές να έχουν το «ελεύθερο» όχι μόνον να  προσποιούνται τους πελάτες, αλλά και να καταγράφουν σε βίντεο ή screen shot τις ύποπτες μισθώσεις.

Ποια στοιχεία δίνουν στην Εφορία οι πλατφόρμες διαμοιρασμού

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία που έχει ήδη γίνει ανάμεσα στην ΑΑΔΕ και τρεις πλατφόρμες διαμοιρασμού ουσιαστικά ολοκλήρωσε το ηλεκτρονικό «δίχτυ» που ήθελε να απλώσει η Εφορία γύρω από τους διαχειριστές ή ιδιοκτήτες κατοικιών που ανεβαίνουν προς ενοικίαση στο διαδίκτυο.

Η ΑΑΔΕ προκειμένου να αποκαλυφθεί η φοροδιαφυγή από κρυμμένα εισοδήματα που προκύπτουν από τα διαμερίσματα ή τα ακίνητα τα οποία ενοικιάζονται μέσω AirBnB, Booking και VRBO, έχει υπογράψει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με τις εν λόγω τρεις πλατφόρμες και αντλεί τα τελευταία χρόνια συγκεκριμένες πληροφορίες και στοιχεία.

Τι προβλέπει όμως η συμφωνία που έχει γίνει με αυτές τις τρεις πλατφόρμες;

  • παρέχουν στους αντίστοιχους ιστοτόπους τους ένα διακριτό και σαφώς ορισμένο πεδίο, προκειμένου ο Ιδιοκτήτης / Διαχειριστής Ακινήτων να καταχωρεί τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την αιτιολογημένη εξαίρεσή του, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία.
  • Ενημέρωσαν τα ήδη καταχωρημένα ακίνητα, για την υποχρέωση παροχής του αριθμού καταχώρισής τους, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, καθώς και για τους κινδύνους της μη συμμόρφωσης.
  • μετά από σχετική ειδοποίηση της ΑΑΔΕ αφαίρεσαν όλες τις καταχωρίσεις που δεν παρείχαν τον προβλεπόμενο αριθμό καταχώρισης ακινήτου ή την δικαιολογημένη εξαίρεση, όπως ορίζει ο νόμος.

Τι προβλέπει ο σχεδιασμός για νέο κύκλο σαρωτικών ελέγχων και τα πρόστιμα

Στο νέο κύκλο σαρωτικών διασταυρώσεων που θα επιχειρήσουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα χρησιμοποιήσουν ως «σύμμαχο» τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως η VRBO, η Booking.com και η Αirbnb, με τις οποίες θα ανταλλάξουν δεδομένα και πληροφορίες, διασταυρώνοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν σε ακίνητα.

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει ότι σε πρώτη φάση, το κέντρο βάρους των ελέγχων θα πέσει στους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους.

Στη συνέχεια οι έλεγχοι θα επεκταθούν στα εισοδήματα που θα εμφανίσουν στην Εφορία οι ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα είτε δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής είτε αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ), τότε θα αποστέλλονται στις Εφορίες τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων που φτάνουν τις 5.000 ευρώ.

Το πρόστιμο επιβάλλεται στον «Διαχειριστή» και σε περίπτωση που δεν προκύπτει ότι ο «Διαχειριστής» είναι υπεκμισθωτής ή τρίτος, το πρόστιμο επιβάλλεται σε βάρος του κυρίου ή του επικαρπωτή του ακινήτου.

Από τη διαπίστωση της παράβασης, ο «Διαχειριστής» υποχρεούται εντός 15 ημερολογιακών ημερών να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες συμμόρφωσης.

Εκτός από τα πρόστιμα, σε όσους δεν προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις, δηλώνοντας τον ΑΜΑ ή διευθετώντας λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους, θα διαγράφεται και το ακίνητό τους από τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Σε περίπτωση που διαπιστώνεται εκ νέου διάπραξη της ίδιας παράβασης εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου και εφόσον έχει παρέλθει το 15ήμερο ως προθεσμία για την ολοκλήρωση των ενεργειών συμμόρφωσης του «Διαχειριστή», το πρόστιμο επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος, δηλαδή 20.000 ευρώ.

 Τα «πρώτα θύματα» των ελεγκτών 200 υπερπολυτελείς βίλες στην Μύκονο

Η κινητικότητα των ελεγκτικών αρχών στο συγκεκριμένο πεδίο ήδη απέφερε «καρπούς», καθώς εντοπίστηκε φοροδιαφυγή «μαμούθ» που αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ σε βίλες βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας στην Μύκονο.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι οι αναρτήσεις των καταλυμάτων δεν ανέφεραν τον Αριθμό Μητρώου των Ακινήτων.

Συγκεκριμένα, μέσα από έλεγχο, οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντόπισαν εταιρεία στη Μύκονο που διαχειρίζεται πολυτελή ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση με «οσμή» απόκρυψης εσόδων.

Μέσω, σαρωτικών διασταυρώσεων και ελέγχων, η Ανεξάρτητη Αρχή εντόπισε την εν λόγω ιστοσελίδα με χαρακτηριστικά πλατφόρμας διαμοιρασμού, μέσω της οποίας προέκυψαν «ίχνη» φοροδιαφυγής που αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ.

Επρόκειτο για σχεδόν 200 υπερπολυτελείς κατοικίες στην Μύκονο που προβάλλονταν και ενοικιάζονταν μέσω της ιστοσελίδας, χωρίς παραστατικά και χωρίς να δηλώνονται στην Εφορία.

Προσφέρονταν, δε, και πολλές επιπλέον υπηρεσίες, όπως παροχή υπηρετικού προσωπικού, διοργάνωση πάρτι, δείπνα, ενοικιάσεις πολυτελών αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Dentist Pass: Μέχρι 22 Οκτωβρίου η προθεσμία για τις αιτήσεις

Μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου 2023, ισχύει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων του προγράμματος Dentist Pass. Οι δικαιούχοι, ανεξαρτήτως οικονομικών κριτηρίων, μπορούν...

Από τις σκηνές στα κοντέινερ: Οι πρώτοι κλιματικοί πρόσφυγες

Στη χωματερή της Φαρκαδόνας Τρικάλων, φορτηγά –το ένα πίσω από το άλλο– ξεφορτώνουν τόνους από έπιπλα, συσκευές και προσωπικά αντικείμενα. Οι περιουσίες τόσων οικογενειών έχουν...

Βασίλης Σπανούλης: Προπονητής της εθνικής μπάσκετ ανδρών για τα επόμενα δύο χρόνια

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ Ένα μέλος γενιάς αθλητών που συνδύασε την παρουσία της με μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ, αναλαμβάνει από σήμερα την τεχνική καθοδήγηση...

Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για το Voucher μέσω ΕΣΠΑ των παιδικών σταθμών από την ΕΕΤΑΑ

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Σούπερ μάρκετ: Μικραίνουν τις συσκευασίες προϊόντων

«Αγάπη μου συρρίκνωσαν τα… προϊόντα»! Όλα και μικρότερα γίνονται τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, πλην όμως, οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές παραμένουν...