Αχινός Φθιώτιδας: Παραδοσιακά πυργόσπιτα, θάλασσα κι ένα ονομαστό κρασί

Μπορεί να μην έχει φήμη ανάλογη των λουτροπόλεων της Φθιώτιδας ή άλλων παραλιακών χωριών, όμως ο Αχινός είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με το δικό του ενδιαφέρον. Και προσφέρει καλή εναλλακτική λύση σε όσους αναζητούν μια ήσυχη εκδρομή στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι εδώ είχε το εξοχικό της η διάσημη συγγραφέας Ζωρζ Σαρρή, η οποία άφησε αγαπημένα έργα αναφοράς σαν τον «Θησαυρό της Βαγίας».

Ο Αχινός είναι πεδινό χωριό στη βορειοανατολική Φθιώτιδα, χτισμένο σε υψόμετρο 37 μέτρων. Απέχει 11 χιλιόμετρα από τη Στυλίδα και 233 χιλιόμετρα από την Αθήνα, από την οποία φτάνετε οδηγώντας σε περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά. Πολύ κοντά του (σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων) βρίσκονται τα βόρεια παράλια του Μαλλιακού κόλπου, οπότε στα όριά του συμπεριλαμβάνεται και ο μικρός οικισμός Παραλία Αχινού, ο οποίος συγκροτήθηκε παραθαλασσίως το 2010. Συνολικά, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, η περιοχή αριθμεί 816 κατοίκους.

Ο Αχινός έχει σημαντικό παρελθόν, καθώς βρίσκεται στη θέση της πόλης-κράτους Εχίνου της αρχαίας Φθίας, η οποία φαίνεται να ιδρύθηκε κατά τον 5ο αιώνα π.Χ.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές σωστικές ανασκαφές, οι οποίες έφεραν στο φως τάφους, αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα, αλλά και οικοδομήματα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Μάλιστα, τα λείψανα ενός ηρώου κατεστραμμένου από σεισμό αποδεικνύουν ότι ο Εχίνος συνέχιζε να κατοικείται και κατά τον 3ο μ.Χ. αιώνα.

Οι ρίζες του σημερινού χωριού χάνονται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Το παρελθόν αυτό αντανακλάται στα παραδοσιακά πυργόσπιτα τα οποία εξακολουθούν να σώζονται ως τις μέρες μας –αποτελώντας τοπικό αξιοθέατο– αλλά και στις πλούσιες λαογραφικές παραδόσεις.

Από τους παλιότερους μπορείτε να μάθετε θρύλους για μια ολόχρυση γουρουνοπούλα με εφτά γουρουνόπουλα, για τον απολιθωμένο βόα που βρέθηκε σε μια σπηλιά εκεί γύρω, αλλά και για μια εκκλησία κατασκευασμένη από χρυσό, η οποία λέγεται ότι βρίσκεται κάτω από τη γη, κάπου στις παρυφές του αρχαίου κάστρου.

5 πράγματα που αξίζει να κάνετε, αν βρεθείτε στον Αχινό

Αν επισκεφθείτε το χωριό το καλοκαίρι, θα έχετε την ευκαιρία για μπάνια στην όμορφη παραλία του. Θα σας αποζημιώσει ωστόσο και τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου, δίνοντάς σας και την ευκαιρία να δοκιμάσετε ένα φημισμένο κρασί της ντόπιας μικροπαραγωγής.

Επισκεφθείτε τον αρχαίο Εχίνο

Το αρχαίο παρελθόν του Αχινού είναι εύκολα προσβάσιμο μέσω του σύγχρονου οικισμού, καθώς τα λείψανα της ακρόπολης του Εχίνου εντοπίζονται σε υπαίθριο χώρο, πάνω σε ένα ύψωμα στους πρόποδες της Όθρυος. Η διακριτή οχύρωση χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ., όταν ξέρουμε ότι η πόλη-κράτος βρισκόταν στο ζενίθ της, εκπροσωπώντας τους Αχαιούς της Φθίας στην Αμφικτυονία των Δελφών.

Δείτε τα παραδοσιακά πυργόσπιτα

Τα σωζόμενα πυργόσπιτα είναι μάρτυρες μιας ξεχασμένης αρχιτεκτονικής παράδοσης, η οποία άκμασε κατά την Τουρκοκρατία, δείχνοντας προτίμηση σε σπίτια με χαρακτηριστική διάταξη: κατώι, πρώτο ανώι και δεύτερο ανώι, συνήθως με ξύλινες οροφές και γλυπτό ή/και γραπτό διάκοσμο. Χαρακτηριστικός είναι ο λεγόμενος Παλιός Πύργος, στον οποίον έδρευε κάποτε ο Οθωμανός τσιφλικάς της περιοχής Μουσταφά Μπέη. Το αρχοντικό δίπλα του είναι προσθήκη του 1839.

Περάστε από το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου

Το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες του Αχινού, μέσα στο πράσινο, σε ένα φυσικό περιβάλλον γεμάτο πηγές και τρεχούμενα νερά.

Κάντε βόλτα στην παραλία, αλλά και στο πρότυπο οινοποιείο La Tour Melas

Παρότι η Παραλία Αχινού λογίζεται ως ξεχωριστός οικισμός, δεν παύει να ανήκει στην επικράτεια του χωριού, απέχοντας μόλις 2 χιλιόμετρα από αυτό. Είναι μια όμορφη παράκτια τοποθεσία, την οποία αξίζει να δείτε ακόμα κι αν δεν βρεθείτε στην περιοχή κατά τους θερινούς μήνες. Το δε καλοκαίρι γίνεται ιδανική για όσους αναζητούν έναν ήσυχο προορισμό δίπλα στη θάλασσα.

Ένα πολύ ξεχωριστό θέαμα είναι οι αμπελώνες που κατεβαίνουν σχεδόν ως την ακτή. Αν ακολουθήσετε τον δρόμο με το αυτοκίνητο, φιδωτά πάνω στην πλαγιά, θα συναντήσετε λίγο έξω από το χωριό το οινοποιείο La Tour Melas. Ο ιδρυτής του Κύρος Μελάς το έχει εμπνευστεί από αντίστοιχα γαλλικά κτήματα και διαθέτει τη δική του μικροπαραγωγή κρασιού, με πρωταγωνιστή το ροζέ Idylle d’ Achinos, που έχει αποκτήσει σημαντική διεθνή φήμη, συναγωνιζόμενο τα ροζέ της Προβηγκίας.

Σημειώστε επίσης ότι το οινοποιείο δεν είναι απλώς επισκέψιμο, αλλά παρέχει και δυνατότητες διαμονής καθώς διαθέτει 4 ξενώνες. Μάλιστα, οι 2 από αυτούς έχουν διαμορφωθεί στον χαρακτηριστικό πέτρινο, κυκλικό πύργο του La Tour Melas.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ξεκίνησε η λειτουργία μηχανισμού καταγγελιών από μετανάστες

Ξεκίνησε η λειτουργία του Μηχανισμού υποβολής Καταγγελιών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η δημιουργία του μηχανισμού αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων του υπεύθυνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων,...

Τραγωδία στην Άρτα: Γυναίκα πνίγηκε από φαγητό

Τραγωδία σημειώθηκε στην Άρτα, όταν μία γυναίκα πνίγηκε από το φαγητό και πέθανε μπροστά στα μάτια του συζύγου της. Το περιστατικό συνέβη στο χωριό Μικροσπηλιά του Δήμου Κεντρικών...

13 πανέμορφα χωριά στον κόσμο που ίσως δεν έχετε ξανακούσει

Η επίσκεψη σε ένα μικρό όμορφο χωριό είναι σαν να κάνεις ένα βήμα πίσω στο χρόνο. Αλλά είναι δύσκολο να αισθανθείς ότι μεταφέρεσαι κάπου...

Ισχυρές βροχοπτώσεις και κεραυνοί-Συναγερμός σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Αχαΐα

Διαδοχικά μηνύματα του 112 εστάλησαν χθες και σε Πελοπόννησο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Μαγνησία, βόρεια Εύβοια προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και καλώντας...

Πήρε έγκριση το υδατοδρόμιο Βόλου

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr