
Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση, από σήμερα στις 6 το πρωί έως στις 6 το πρωί της Δευτέρας, 8 Φεβρουαρίου, θα υπάρχει απαγόρευση συνωστισμού στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης.
Αν υπάρχουν πελάτες που θέλουν να λάβουν την παραγγελία τους με take away, θα υποχρεούνται, σύμφωνα με τα πρόσθετα μέτρα, να περιμένουν σε εξωτερικό χώρο που δεν ανήκει στον ιδιωτικό χώρο του καταστήματος. Στόχος του μέτρου είναι να αποφευχθεί η στενή συναναστροφή στη διάρκεια της αναμονής για την παραλαβή των προϊόντων μεταξύ των πελατών.
Στην σχετική κοινή υπουργική απόφαση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι το μέτρο λαμβάνεται στο πλαίσιο της «ανάγκης αποφυγής συγχρωτισμού πέριξ χώρων εστίασης που παρέχουν υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away)».
Tο μέτρο εφαρμόζεται πανελλαδικά, σε «κόκκινες» και «κίτρινες» περιοχές ενώ τα πρόστιμα στις παραβιάσεις φτάνουν τις 3.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων και τα 300 ευρώ για κάθε πελάτη.
Στο μεταξύ χθες, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), ο οποίος είναι και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης, εκφράζοντας την ανησυχία ότι κινδυνεύουν με «λουκέτο» μία στις δύο επιχειρήσεις το επόμενο εξάμηνο. Ειδικότερα, ανέφερε ότι το 95% των επιχειρήσεων του κλάδου κατέγραψε μείωση του τζίρου το 2020, με τη μείωση μεσοσταθμικά να είναι 56,3%.
Επιπλέον το 75% των επιχειρήσεων του κλάδου έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Σε απόλυτα νούμερα, εκτιμάται ότι περίπου 200 χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή. Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα (ρευστότητα). Δύο στις 10 επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα για όχι περισσότερο από 1 μήνα, ενώ για το 16% των επιχειρήσεων εστίασης τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν για 2 μήνες. Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις εστίασης έχουν κάποιου είδους ληξιπρόθεσμης οφειλής (προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές κλπ).
Πηγή: stereanews.gr