Αυτοπαραγωγή και ενεργειακές κοινότητες επιστρατεύουν Tοπική Aυτοδιοίκηση και εταιρείες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους

Σε λύσεις αυτοπαραγωγής ενέργειας, ενεργειακού συμψηφισμού και ενεργειακών κοινοτήτων στρέφονται Τοπική Αυτοδιοίκηση και επιχειρήσεις για να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος αλλά και να υποστηρίξουν ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά. Συγκεκριμένα παραδείγματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο με τίτλο: «Κλιματική Ουδετερότητα- Από την φιλοδοξία στην υλοποίηση – Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή ευθύνης» που διοργάνωσαν χθες στα Καλάβρυτα το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, το Συλλογικό σύστημα ΑΧΑΙΟΣ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο ότι είναι σε εξέλιξη μεγάλο πρότζεκτ για την κατασκευή συνεργατικού δημόσιου φωτοβολταϊκού πάρκου με τη μέθοδο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, που θα εξυπηρετεί τις ενεργειακές ανάγκες 12 δήμων και των αντίστοιχων δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών εγγείων βελτιώσεων (συνολικά 66 φορέων της Περιφέρειας), με άμεσο όφελος για το ενεργειακό κόστος 300.000 κατοίκων, εκ των οποίων οι 150.000 είναι αγρότες. Πρόκειται, όπως είπε, για πάρκο ισχύος 107 μεγαβάτ που βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης από τον ΑΔΜΗΕ, προσθέτοντας ότι η Δυτική Ελλάδα είναι η πρώτη περιφέρεια στη χώρα εγκατεστημένης ισχύος σε ΑΠΕ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι καταρτίστηκε master plan, που αξιοποιεί τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ ύψους 640 εκατ. ευρώ μεταξύ άλλων, σε νέα έργα και δράσεις πράσινης μετάβασης, ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας αλλά και ανθεκτικότητας της Δυτικής Ελλάδας, που αντιμετωπίζει θέματα διάβρωσης των ακτών και κατολισθήσεων σε ορεινές περιοχές από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Αντίστοιχη λύση ενεργειακής αυτονομίας προωθεί ο Δήμος Αγρινίου: όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Παπαναστασίου, στο ίδιο στάδιο αδειοδότησης (χορήγηση όρων σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ) βρίσκεται φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 18 μεγαβάτ που θα καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες του δήμου αλλά και πολλών οικογενειών που βρίσκονται σε ένδεια κάνοντας πράξη, όπως είπε, την ενεργειακή δημοκρατία. Ζήτησε, δε, από τους διαχειριστές των δικτύων να δίνεται προτεραιότητα στην αδειοδότηση των ενεργειακών κοινοτήτων των ΟΤΑ.

Επίσης, ο διευθυντής Περιβάλλοντος της Ολυμπίας Οδού Γεώργιος Καζαντζόπουλος, παρουσιάζοντας τα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας του δρόμου (εγκατάσταση φωτισμού led που προσαρμόζεται στις φωτιστικές και κυκλοφοριακές συνθήκες, αναβάθμιση των κτιρίων των ΣΕΑ, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων οδικής βοήθειας), ανέφερε ότι ως το 2025 θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάνελ κατά μήκος της οδού που θα καλύπτουν το 70% των αναγκών του δρόμου, ενώ ένα μέρος της ενέργειας θα πωλείται στο δίκτυο.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πλέον πιο συχνά και πιο έντονα και δοκιμάζουν τις αντοχές των υποδομών που είχαν κατασκευαστεί με διαφορετικά δεδομένα και δεν δείχνουν την ανθεκτικότητα που πρέπει. Περιέγραψε επίσης το στρατηγικό σχεδιασμό για την πρόληψη των επιπτώσεων από τα ακραία φαινόμενα, την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, την αποκατάσταση των ζημιών και την ανασυγκρότηση των περιοχών.

Ο γενικός γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης,  σημείωσε πως στα 13 προγράμματα του «Αντώνης Τρίτσης» περιλαμβάνεται πλήθος δράσεων που αφορούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην ηλεκτροκίνηση, αναφέροντας πως το συνολικό ύψος του προγράμματος διαμορφώνεται στα 3,5 δις ευρώ, έχουν κατατεθεί συνολικά 1162 προτάσεις και μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί 335 έργα, ύψους 1,1 δις ευρώ. Πρόσθεσε  ότι οι πολιτικές εφαρμογές για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία της χρηματοδότησης των πληγέντων (με πέντε βασικά βήματα) και οι προσκλήσεις που έχουν προβλεφθεί από τα αναπτυξιακά προγράμματα “Α. Τρίτσης” και το ” Πρόγραμμα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών” αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του δικτύου πόλεων με λίμνες, Γιώργος Καπεντζώνης έθεσε θέμα ανταποδοτικών ωφελημάτων στους Δήμους περιοχών που λειτουργούν υδροηλεκτρικές μονάδες και είπε πως η τοπική αυτοδιοίκηση κινείται στην αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον αέρα και απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Για την ανθεκτικότητα στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ο ίδιος τόνισε πως η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να κινείται προληπτικά σχεδιάζοντας έργα που προλαμβάνουν τις φυσικές καταστροφές αλλά και κατασταλτικά, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις τους αλλά και αποκομίζοντας όφελος από τη διαχείριση τους. Ενδεικτικά ο Ανδρέας Στεργίου, δήμαρχος Αργιθέας, την οποία επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως ο δήμος υλοποιεί το πρώτο πιλοτικό σχέδιο που είναι εναρμονισμένο με τον κλιματικό νόμο για τη διαχείριση των φερτών υλικών μετά από φυσικές καταστροφές.

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι ορεινές περιοχές δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή αλλά και η δημογραφική αποδυνάμωση που είναι αναγκαίο όπως τόνισε να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης, λόγω οικονομικής στενότητας έχει μείνει πίσω η συντήρηση κρίσιμων περιφερειακών υποδομών, και ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στο έργο αναβάθμισης του συνδετήριου οδικού άξονα Καλαβρύτων με την εθνική οδό.

Τέλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου ο πρόεδρος του δικτύου πόλεων με λίμνες κ. Καπετζώνης, από το Πανεπιστήμιο Πατρών οι  Διονύσης Μαντζαβίνος αντιπρύτανης,  Αλέξανδρος Κατσαούνης πρόεδρος χημικών Μηχανικών και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής συμφώνησαν να προωθηθεί μεταξύ τους συνεργασία για την υποστήριξη και προώθηση έργων ενεργειακής μετάβασης και κυκλικής οικονομίας.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Χαλκίδα: Ο Μανώλης Μητσιάς την Παρασκευή (8/12) στην οδό Ονείρων

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ο Φάνης Σπανός στο 5ο συνέδριο «Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση»

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός προσκλήθηκε και τοποθετήθηκε στο 5o συνέδριο «Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση!», το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 05 Δεκεμβρίου 2023,...

Γ. Καραμουσάλης: Νέα εφαρμογή της winbank με 1.800 λειτουργικότητες καθημερινής τραπεζικής

Ο μετασχηματισμός ενός οργανισμού είναι βιώσιμος όταν αφήνει ένα διαχρονικό αποτύπωμα στο γενετικό του κώδικα ώστε ο οργανισμός να «μεταβολίζει» πιο έξυπνα και γρήγορα...

Μυστήριο με γυναίκα που εντοπίστηκε αναίσθητη και ημίγυμνη σε ταξί

Μια περίεργη υπόθεση ερευνούν τις τελευταίες ώρες της οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ μετά τον εντοπισμό στο Κερατσίνι μιας νεαρής γυναίκας η οποία εντοπίστηκε αναίσθητη και...

Πλούσιο το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην Πελασγία

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr