Άγραφα: “Farm to table” φιλοσοφία στην ταβέρνα Δόλοπες

Τσουχτερή. Τσιμπημένη στο αλάτι, πικάντικη και πιπεράτη, καλοψημένη, με όλα τα βούτυρά της. Και με όλα τα αρώματα του βουνού εκχυλισμένα στη νοστιμιά της. Όλα τα χόρτα και τα μυρόχορτα που βόσκουν οι κατσικούλες ξαμολημένες στη συγκλονιστική φύση ολόγυρα περνάνε στη γεύση της. Το γάλα από ζώα δικά τους, το κοπάδι τους πιο κει. Δαγκώνεις και ανασηκώνεσαι στην καρέκλα σου, για τέτοια νοστιμιά μιλάμε. Γι’ αυτή τη γίδινη φέτα και μόνο άξιζε η ανάβαση στα 1.180 μ. υψόμετρο. Δεν υπερβάλλω.

Η νοστιμιά της είναι υπερβολική, υπερβατική, σε αρπάζει από τα μούτρα και σε τοποθετεί χωρίς μπλα μπλα στην πυρηνική αλήθεια της παράδοσης, σε κάνει μάρτυρα μιας γνώσης αιώνων αρθρωμένης εν τόπω και εν χρόνω, δημιουργεί πρότυπο καθοριστικό. «Έτσι τα βρήκαμε, έτσι τα κάνουμε», μου είπε η δημιουργός της, Ελένη Στεργίου, που την τυροκομεί.

Είμαστε στα απερίγραπτα Άγραφα, στην ταβέρνα Δόλοπες, στο χωριό Καρίτσα. Τον χειμώνα το χωριό μετρά σκάρτους 10-15 κατοίκους. Την ταβέρνα την τρέχει η Ελένη μαζί με τρεις συγγένισσές της. Και οι σύζυγοί τους ανακατεύονται, όμως το κουμάντο το έχουν εκείνες. (Ας πω τώρα για τη θέα για να ξεμπερδεύω: μπροστά μια χαοτική χαράδρα, στα δεξιά οι χιονισμένες κορφές των Αγράφων. Τοπίο ασύλληπτο, σχεδόν όσο το φαγητό.)

Εδώ ξαναθυμηθήκαμε τι σπουδαίο πιάτο είναι η τηγανιά. Όχι αυτή η βραστερή, ξεθεωμένη, ξαναζεσταμένη στα μικροκύματα τηγανιά των φτηνών φοιτητομάγαζων και των νεοταβερνών της δεκαετίας του ’90. Αλλά η σπουδαία χωριάτικη τηγανιά, φαγητό της στιγμής, μεζές χειμωνιάτικος περιωπής, ψημένος τόσο όσο. Εδώ τη φτιάχνουν με χοιρινό δικό τους: το κρέας, κομμένο μπουκιές, ψήνεται ίσα να χρυσίσει και μένει απολαυστικά αφράτο και ζουμερό. Δεν βάζουν πράσο, όπως συνηθίζουν σε άλλα χωριά, μόνο την τελευταία στιγμή αρταίνουν το κρέας στο σαγάνι με χοντροτριμμένη φέτα. Ναι, αυτή τη φέτα για την οποία ομολόγησα τον έρωτά μου προ μερικών αράδων.

Πλαστός, η πίτα σύμβολο των Αγράφων, μια χορτόπιτα με γλυκά αρωματικά χόρτα και χυλό από καλαμποκάλευρο πάνω κάτω. Ένα λεπτούργημα. Κεφτέδες αγριογούρουνου μέσα σε γλυκιά σάλτσα ντομάτας. Τι γεύση απίθανη κι αυτή! Στιφάδο με μοσχάρι ελευθέρας βοσκής, δικό τους κι αυτό, κεφτέδες μοσχαρίσιοι, και ζώχια (με τον τόνο στην παραλήγουσα) βραστά όπως πρέπει. Για το λουκάνικό τους, που φτιάχνεται με οικόσιτο χοιρινό και ζυμώνεται κατ’ εξαίρεση εδώ με μπόλικο ξερό κρεμμύδι –στα άλλα χωριά τριγύρω τα κάνουν με πράσα–, θα ήθελα μια σελίδα ακόμα.

Αυτή εδώ η ταβέρνα είναι ο ορισμός της καλής ταβέρνας. Το «από τη φάρμα στο τραπέζι» είναι στο DNA της, δεν το κάνουν από μόδα, δεν το διατυμπανίζουν, σ’ το λένε απλώς με αφοπλιστική φυσικότητα. Εδώ χορταίνεις τον τόπο. Σε αυτήν εδώ την ταβέρνα θα ήθελα να πιάσω στασίδι. Να ’χω μια γωνίτσα, δίπλα στο τζάκι. Να πάτε, τους χαιρετισμούς μου στις κυρίες και στους κυρίους που διακονούν το μαγαζί και στις δυο τροφαντές γάτες έμπροσθεν, μέσα στο απόλυτο κρύο, που θα σας καλωσορίσουν με την μπλαζέ γατοσύνη τους.

Mood βουνίσιο, εξερεύνησης

Crowd διαβασμένοι εκδρομείς, ντόπιοι

Κόστος περίπου 15€/άτομο, με ποτά.

Διεύθυνση Καρίτσα, Λίμνη Πλαστήρα, Τ/24410-94.993

Ημέρες/ώρες λειτουργίας Καθημερινά από το μεσημέρι.

Κράτηση καλύτερα ναι, ποτέ δεν ξέρεις

ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τοξοβολίας στη Χαλκίδα

Η Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας με την υποστήριξη του Δήμου Χαλκιδέων και του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ., διοργανώνει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τοξοβολίας Κλειστού Χώρου 2×18μ. Ανδρών Γυναικών Ολυμπιακού...

Δώρο Χριστουγέννων: Πόσα χρήματα δικαιούνται οι εργαζόμενοι – Πότε πληρώνεται

Δώρο Χριστουγέννων θα πάρουν μέσα στον μήνα όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης...

Ξεκινάει, αύριο, η υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα»

Αύριο, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ξεκινάει η υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» ενώ ως ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων ορίζεται η 31η...

Το μυστικό του Ηνίοχου των Δελφών μέσα από την ακτινογραφία του

Πώς ήταν η αληθινή εικόνα του Ηνίοχου στο Ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς; Το χαλκινο άγαλμα αποκαλύπτεται με την συμβολή νέων τεχνολογιών. Τα μυστικά ενός από...

“Νύχτα θα έρθουμε κι εμείς”-ΥΠΕΘΑ-ΕΑΒ προετοιμάζουν τα νέα ελληνικά επιθετικά drone

Πράγματα και θαύματα αποκαλύπτει επίσημη έκθεση της ΕΑΒ για τα πεπραγμένα της εταιρείας, ειδικά στο κομμάτι το προγραμμάτων που είναι σε ισχύ, και αφορούν ελληνικής...