Ακατάλληλα 15 από τα 18 τούνελ των σιδηροδρόμων-Tα 6 στην Στερεά

Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως για την κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων. Σύμφωνα με αυτοψία της Πυροσβεστικής, 15 από 18 τούνελ είναι ακατάλληλα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ η Πυροσβεστική μαζί με υπαλλήλους του ΟΣΕ εδώ και ένα χρόνο έχει ξεκινήσει αυτοψίες στις σήραγγες του σιδηροδρομικού δικτύου που έχουν μήκος άνω των 1000 μέτρων. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 είχε ολοκληρωθεί ο έλεγχος στις 15 από τις 18 σήραγγες.

Αναλυτικά οι μεγάλες σήραγγες Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όπου έγινε η αυτοψία είναι:

 • Σήραγγα Καλλιδρόμου (Τιθορέα-Λιανοκλάδι)
 • Σήραγγα Όθρυος (Λιανοκλάδι – Δομοκός)
 • Σήραγγα Τεμπών
 • Σήραγγα Πλαταμώνα
 • Σήραγγα Αλίαρτου
 • Σήραγγες Στίρφακα (3)
 • Σήραγγα Μακρυράχης
 • Σήραγγες Εκκάρας (4)

Τα ευρήματα και στις 15 είναι κοινά:

 • Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα πυρασφάλειας
 • Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσβαση πυροσβεστικό υλικού και
 • Πρόσβαση σωστικών συνεργείων
 • Είναι δύσκολη ή αδύνατη επικοινωνία εντός του τούνελ (ασύρματοι – κινητά)
 • Ακατάλληλος φωτισμός έκτακτης ανάγκης
 • Έξοδοι διαφυγής (έλλειψη ή ακαταλληλότητα)
 • Προβληματική συντήρηση εξαερισμού

Τέμπη: Η φωτιά σε εμπορική αμαξοστοιχεία το 2015

Το 2015 είχε πιάσει φωτιά μια εμπορική αμαξοστοιχία μέσα στο τούνελ των Τεμπών. Τότε οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, που είχαν συμμετάσχει στην κατάσβεση της φωτιάς είχαν καταγγείλει ότι όταν πήγαν μέσα στο τούνελ δε λειτουργούσε το υδροδοτικό σύστημα και δεν είχαν νερό για να σβήσουν τη φωτιά, όπως επίσης και ο εξαερισμός.

Στην αναφορά μάλιστα που συνέταξαν ανέφεραν ότι είχαν επισημανθεί αυτές οι δυσλειτουργίες από το 2010 κατά τη διάρκεια μιας άσκησης της ΕΜΑΚ. Από το 2010 έως σήμερα, το πρόβλημα παραμένει και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για να αποκατασταθούν οι βλάβες.

Τέλος, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ δεν υπάρχει νομοθεσία που να καθορίζει τα μέτρα ασφαλείας. Για κάθε μία από τις αυτοψίες η Πυροσβεστική έχει υποβάλει κάποια επικαιροποιημένα σχέδια, ενώ έχει κάνει κι ένα σχετικό έγγραφο προς την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο. 

Φακέλους όλων των σιδηροδρομικών δυστυχημάτων της τελευταίας 15ετίας ζήτησε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος από τη νέα διοίκηση του ΟΣΕ.

Στην έγγραφη παραγγελία ο ΟΣΕ υποχρεούται να ενημερώσει την εισαγγελική αρχή για μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με σιδηροδρομικά δυστυχήματα που σημειώθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια. Συγκεκριμένα, ο κ. Ντογιάκος ζητά να ενημερωθεί για το πόσα δυστυχήματα σημειώθηκαν, πόσα θύματα υπήρχαν, σε ποια σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου έγιναν και τι έγινε με την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για τους υπαιτίους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα στοιχεία ζητήθηκαν ώστε να διερευνηθεί εάν υπήρξε ορθώς καταλογισμός ευθυνών και μέχρι σε ποιο σημείο προχώρησαν οι έρευνες, και αν χρειάζεται επανεξέταση από την Δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντογιάκος έχει ανοίξει, ήδη, τον φάκελο για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης, όπου τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η τραγωδία τέθηκε, εκ νέου, στο μικροσκόπιο ώστε να διαπιστωθεί εάν χρειάζεται να ανοίξει ξανά η έρευνα. Η κίνηση Ντογιάκου έρχεται καθώς, όπως και τώρα, έτσι και τότε, υπήρξαν καταγγελίες για ελλείψεις στον σιδηροδρομικό δίκτυο, οι οποίες δεν είχαν διερευνηθεί.

Τα σιδηροδρομικά δυστυχήματα που μπαίνουν στο μικροσκόπιο

Εκτός από το δυστύχημα στο Άδενδρο, σύμφωνα με τη ΕΡΤ, οι αρχές αναμένεται να θέσουν επί τάπητος ακόμη τρία συμβάντα:

 • 16 Μαΐου 2016: Σύγκρουση μηχανήματος συντήρησης σιδηροδρομικών γραμμών με ψεκαστικό σταθερής τροχιάς του ΟΣΕ, στις Σέρρες με απολογισμό δύο θανάτους και δύο τραυματισμούς
 • 30 Σεπτεμβρίου 2019: Θανάσιμος τραυματισμός 55χρονου επιβάτη, κατά την επιβίβαση στο Δομοκό
 • 21 Ιουνίου 2022: Σύγκρουση τρένου με Ι.Χ. σε αυτόματη φυλασσόμενη διάβαση στη Λάρισα με αποτέλεσμα τον θάνατο οδηγού.

Mε πληροφορίες από iefimerida.gr – star.gr

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Χρήστος Σταϊκούρας: Δέκα πρωτοβουλίες που καθιστούν την Ελλάδα «παίκτη» θετικής μνημόνευσης

Τις δέκα δέσμες πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατά τους πρώτους τρεις μήνες της διακυβέρνησης παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών...

Οι 5G ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα στο 5G Conference Southeastern Europe 2023

Με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες, παρουσιάσεις case studies από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και συζητήσεις για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που φέρνουν τα δίκτυα...

«Φωτογραφικές Συναντήσεις» στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Έτοιμα τα νέα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ σε Καναπίτσα, Κάνηθο και Ν. Αρτάκη

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

ΤΑΙΠΕΔ: Oικονομική προσφορά για αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη»

Μία οικονομική προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη», η οποία υποβλήθηκε από την εταιρεία INMO PARCK INVEST ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ...