Ακρίβεια: Πλαφόν στην κατανάλωση ρεύματος, κίνητρα για πετρέλαιο και νέα επιδόματα

Σε δυσεπίλυτο σταυρόλεξο για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει μετατραπεί το ενεργειακό, με τα κυβερνητικά στελέχη να υπογραμμίζουν συνεχώς πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος και ταυτόχρονα πως τα ταμειακά διαθέσιμα είναι περιορισμένα και επομένως τα μέτρα που θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης  θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν κυρίως στην ενίσχυση των πιο ευάλωτων πολιτών.

Το πακέτο των μέτρων αναμένεται να κλειδώσει οριστικά αύριο Τετάρτη, βέβαιο όμως θεωρείται ότι θα ανακοινωθούν στη Θεσσαλονίκη μέτρα που θα επικεντρώνονται τόσο στις υψηλές τιμές φυσικού αερίου όσο και σε εκείνες του ρεύματος.

Ένα από τα μέτρα που φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» ενόψει ΔΕΘ είναι η αύξηση των κονδυλίων για το επίδομα θέρμανσης. Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αν ξεκινούσε σήμερα θα πλησίαζε το 1,70 ευρώ ανά λίτρο, κάτι το οποίο φυσικά θα ήταν απαγορευτικό για τους καταναλωτές.

Κίνητρα για στροφή στο πετρέλαιο

Ωστόσο, με το πρόβλημα στην διάθεση φυσικού αερίου να έχει μετατραπεί σε ευρωπαϊκό εφιάλτη, η κυβέρνηση αναζητεί κίνητρα για χρήση πετρελαίου αντί για φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, η αύξηση της επιδότησης για το επίδομα θέρμανσης μπορεί να ακουμπήσει ακόμα και το 20%. Το κονδύλι δηλαδή δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και τα 200 εκατ. ευρώ, ενώ το εισοδηματικό όριο να είναι αντίστοιχο με εκείνο του Fuel Pass 2 δηλαδή στα 45.000 ευρώ.

Κλειδωμένα μέτρα που θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ θα πρέπει επίσης να θεωρούνται:

  • Επιδότηση λογαριασμών ρεύματος, η οποία συμβαίνει τους τελευταίους μήνες
  • Επιδότηση λογαριασμών φυσικού αερίου, την οποία έχουν προαναγγείλει κυβερνητικά στελέχη
  • Νέα επιταγή ακρίβειας που μπορεί να φτάσει και τα 250 ευρώ αν βρεθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος

Στο τραπέζι νέο μοντέλο επιδοτήσεων

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το imerisia.gr, εξετάζεται νέο μοντέλο επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος που θα περιορίζει την κρατική συμμετοχή. Με δεδομένο ότι τα περιθώρια του κρατικού προϋπολογισμού δεν είναι ανεξάντλητα και ουδεμία πρόβλεψη για την εξέλιξη των τιμών σε αέριο και ρεύμα δεν μπορεί να είναι ακριβής, στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν ένα νέο μοντέλο διαχείρισης, το οποίο θα βασίζεται σε ένα πιο στοχευμένο μείγμα επιδοτήσεων το οποίο όμως δεν θα είναι οριζόντιο, όπως αυτό που ισχύει σήμερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές όχι μόνο μέχρι το τέλος του έτους, αλλά και μέχρι το 2024-2025, οπότε πρέπει να υπάρξει «δημοσιονομική σύνεση» στις κρατικές επιδοτήσεις το 2023 που κάλυψαν μέχρι σήμερα το 85% έως 94% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.

Στο τραπέζι το πλαφόν στην κατανάλωση

Εν αναμονή της ευρωπαϊκής παρέμβασης που θα επιχειρήσει να βάλει ένα ελέγξει ως έναν βαθμό την αγορά ενέργειας με επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, στην κυβέρνηση εξετάζουν διάφορα σενάρια, καθώς αναγνωρίζεται ότι το υφιστάμενο σχήμα επιδοτήσεων δεν μπορεί να διαρκέσει. Το σχέδιο προβλέπει την αντικατάσταση του υφιστάμενου μηχανισμού επιδότησης στο ρεύμα προκειμένου να μειωθούν οι κραδασμοί για τον προϋπολογισμό.

Για την ώρα, απορρίπτεται το ενδεχόμενο να τεθούν εισοδηματικά κριτήρια βάσει των οποίων θα επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος. Aυτό που εξετάζεται είναι η επιβολή ενός πλαφόν στην κατανάλωση ρεύματος ή οι επιδοτήσεις να συνδεθούν με την εξοικονόμηση ενέργειας. Δηλαδή, όσα νοικοκυριά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα, θα επιδοτούνται περισσότερο από το κράτος.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της εξοικονόμησης και από τους ίδιους τους πολίτες, θα τεθεί άμεσα στο προσκήνιο και η κυβέρνηση ετοιμάζει σχετική ενημερωτική καμπάνια που θα τρέξει μετά τη ΔΕΘ.

Σημειώνεται ότι η αρχική εκτίμηση για το κόστος στήριξης από τον προϋπολογισμό ανερχόταν σε 800 εκατ. ευρώ το β’ εξάμηνο, ενώ αν η τιμή του φυσικού αερίου διατηρηθεί στα σημερινά υψηλά επίπεδα, τότε το κόστος θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ. Κάτι που περιορίζει δραστικά τα περιθώρια για άλλες παρεμβάσεις από την κυβέρνηση, αν δεν θέλει να υπερβεί το πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ.

Σχέδιο για Food Pass 300 ευρώ σε 1 εκατ. καταναλωτές

Ένα ακόμα σενάριο που εξετάζεται είναι να ενισχυθούν οι ευάλωτοι πολίτες για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξήσεις που βλέπουν καθημερινά να παίρνουν τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», υπάρχει στο τραπέζι το πλάνο του Food Pass, το οποίο θα προβλέπει έκτακτη ενίσχυση ύψους 300 ευρώ για περίπου 1 εκατομμύριο ευάλωτους καταναλωτές προκείμενου να καλύψουν της ανάγκες τους σε τρόφιμα. Όπως ακριβώς λειτούργησε το Fuel Pass για τη βενζίνη.

ΠΗΓΗ : ΕΘΝΟΣ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Το διάσημο τυροπιτάρι της Εύβοιας: Αφράτο σαν πιροσκί είτε κριτσανιστό

Κάθε τυροπιτάρι φτιάχνεται με ένα τεράστιο και λεπτότατο φύλλο ζύμης από σταρένιο αλεύρι και χρωστάει τη νοστιμιά του σε δύο χαρακτηριστικά: στο σταυρωτό δίπλωμα...

Στο σφυρί το ξενοδοχείο Δελφίς στην Ερέτρια και η Ελληνικά Σωληνουργεία

Anes Ferries Το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο “Πρωτεύς” αναμένεται να βγει στο σφυρί -εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια νέα προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας- την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024....

Σαν σήμερα 15 Απριλίου

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. 1755: Εκδίδεται στο Λονδίνο το Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας του Σάμιουελ Τζόνσον. 1896: Λήξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην...

O καιρός σήμερα: Που αλλάζει και πότε θα έχουμε πτώση θερμοκρασίας

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο νότιο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις τοπικά 5 με 6 μποφόρ, γρήγορα θα εξασθενήσουν και από το...

Παναθηναϊκός – Λαμία 3-1: Ο Μπερνάρ το «γύρισε» με γκολ

Η Λαμία του Λεωνίδα Βόκολου ξεκίνησε έχοντας τον Κοσέλεφ στην υπεράσπιση της εστίας. Κορνέζος, Τζανετόπουλος οι δύο κεντρικοί αμυντικοί, αριστερός μπακ ο Αμαράλ, δεξιός...