Αλλαγή ώρας: Είναι «ζωντανό» ή όχι το σχέδιο για κατάργησή της; Τι ισχύει σε ΕΕ και Ελλάδα

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, η θερινή ώρα εισήχθη κατά τον Α′ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο στόχος ήταν παρόμοιος με αυτόν που θέτει η Ευρώπη σήμερα: Να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας, ώστε – τότε – να εξοικονομήσουν άνθρακα (σήμερα φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό).

Η αλλαγή ώρας καταργήθηκε όταν τελείωσε ο πόλεμος, αλλά επέστρεψε στη δεκαετία του 1980, όταν επέστρεψε και η ανάγκη εξοικονόμησης, λόγω της παγκόσμιας πετρελαϊκής κρίσης.

Από το 2002, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – εκτός από την Ισλανδία – έπρεπε να προσαρμόσουν τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και του Οκτωβρίου. Αυτό θα κάνουμε και εμείς την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2002, όταν στις 04:00 τα ξημερώματα θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας για να δείχνουν 03:00.

Είναι «ζωντανό» ή όχι το σχέδιο για κατάργηση της αλλλαγής ώρας;

Όμως, το 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε να απαλλαγούμε (εδώ ρεπορτάζ της Huffpost) από αυτές τις αλλαγές ρολογιού δύο φορές το χρόνο. Έγινε μετά από δημοσκόπηση στην οποία έλαβαν μέρος 4,6 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ, που έδωσαν ισχυρή υποστήριξη (σε ποσοστό 84%) για την κατάργηση της αλλαγής ώρας.

Στην συνέχεια, στις 26 Μαρτίου 2019 τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές) ψήφισαν υπέρ της κατάργησης των εποχιακών αλλαγών της ώρας με μεγάλη διαφορά – 410 έναντι 192.

Το Brexit περιέπλεξε επίσης το θέμα με την πιθανότητα να υπάρξουν διαφορετικές χρονικές ζώνες στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στη Βόρεια Ιρλανδία που διοικείται από τη Βρετανία.

Μετά την ψηφοφορία, η απόφαση για την κατάργηση της αλλαγής ώρας πέρασε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να εφαρμοστεί. Ωστόσο, το Συμβούλιο (οι ηγέτες της ΕΕ, δηλαδή) είπε ότι δεν θα μπορούσε να απαλλαγεί από τη θερινή ώρα χωρίς εκτίμηση επιπτώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αλλαγές επρόκειτο να γίνουν έως το 2021, αλλά η συζήτηση για το ποιος ήταν υπεύθυνος έληξε με διαφωνίες και αδιέξοδο, λίγο πριν χτυπήσει η πανδημία COVID-19.

Τι θα γίνει τελικά και τι θα προτιμούσε η Ελλάδα;

Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει επαρκής υποστήριξη για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε αυτό το σημείο, δεν είναι σαφές πότε, αν ποτέ, η ΕΕ θα απαλλαγεί από τη θερινή ώρα.

Ωστόσο, η κοινή λογική οδηγεί στην σκέψη ότι εάν οι χώρες επέλεγαν το θερινό ωράριο, θα είχαμε πιο φωτεινά βράδια όλο το χρόνο, στην περίπτωσή μας.

Τον χειμώνα θα ανέτειλε πιο αργά ο ήλιος. Τα πρωινά θα ήταν πιο σκοτεινά από τα γνωστά σε όλους μας χειμερινά πρωινά, όπου σκάνε οι πρώτες αχτίδες κατά τις έξι και μισή.

Αν αφήναμε να ισχύσει μόνιμα το θερινό ωράριο (και δεν γυρίσαμε τα ρολόγια στις 30 Οκτωβρίου) θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τα παιδιά που θα πηγαίνουν σχολείο στο σκοτάδι τα πρωινά του χειμώνα, όπως και για τους εργαζόμενους που πηγαίνουν πρωί πρωί στη δουλειά τους.

Υπάρχουν όμως και οφέλη, καθώς θα υπάρχει επιπλέον χρόνος με φως της ημέρας για υπαίθριες δραστηριότητες τα βράδια, ενώ πιθανόν να ανάβαμε λίγο αργότερα τα φώτα εξοικονομώντας λίγη ενέργεια.

Από την άλλη πλευρά, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες επέλεγαν από κοινού το χειμερινό ωράριο, θα είχαμε πιο φωτεινά πρωινά από ό, τι τώρα για δουλειά και σχολικές μετακινήσεις, αλλά τα καλοκαιρινά μας βράδια θα ήταν συντομότερα. Δε θα είχαμε ήλιο στις παραλίες μέχρι τις 20:00 τον Ιούλιο και τον Αύγουστο…

Πάντως, προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι. Θα γυρίσουμε όπως κάθε χρόνο τα ρολόγια μας «μία ώρα πίσω» στις 30 Οκτωβρίου και ίσως μέχρι τον επόμενο Οκτώβριο να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε κοινή απόφαση, σε ένα πρόβλημα που μοιάζει εντελώς «αθώο», όμως αγγίζει τις ζωές όλων μας και αποδεικνύεται πολύ ουσιαστικό.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Lemon: Η παράσταση – εμπειρία επιστρέφει στη Χαλκίδα

Το πολυταξιδεμένο Lemon, η θεατρική παράσταση – εμπειρία που έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 14.000 θεατές, γιορτάζει πέντε χρόνια ταξιδιών σε όλη την Ελλάδα! Μετά...

Καταργήθηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα ΜΜΜ

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ένα ταξίδι στον χρόνο πριν… 2,5 χιλιάδες χρόνια είναι πλέον εφικτό!

Κι αν τώρα σας έλεγα ότι το πιο μακρινό ταξίδι που μπορείτε να κάνετε είναι… στην Αθήνα του 415 προ Χριστού(!) και η αφετηρία...

Ήλια: Ένας μικρός και γαλήνιος, παραθαλάσσιος προορισμός στην Βόρεια Εύβοια

Τα Ήλια είναι ένας μικρός, παραθαλάσσιος προορισμός στη Βόρεια Εύβοια. Το μικρό αυτό χωριό χαρακτηρίζεται για τη γαλήνια θάλασσα που το περιβάλλει, την αστείρευτη ομορφιά του και την απόλυτη ηρεμία του τόπου. Πρόκειται για ένα γραφικό ψαροχώρι που απέχει από την Αιδηψό μόλις 8 χιλιόμετρα. Είναι ευτύχημα ότι οι φωτιές που ξέσπασαν...

Άρτα: Παραιτούνται οι καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής

Στην ομόφωνη απόφαση της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονίας, μεταξύ άλλων αναφέρεται: Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, αισθανόμαστε ότι η Πολιτεία αμφισβητεί στην πράξη το...