Ανακοινώθηκε η ακαδημαϊκή συνεργασία Ωδείου Φίλιππος Νάκας -Boston Conservatory at Berklee

Το Ωδείο Φίλιππος Νάκας -με ιστορία και εκπαιδευτική πρωτοπορία 34 ετών στην Ελλάδα-έγινε το πρώτο παγκόσμια μουσικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που σύναψε ακαδημαϊκή συνεργασία στον Τομέα της Κλασικής Μουσικής με το Boston Conservatory, διαμορφώνοντας μια νέα πραγματικότητα στη μουσική εκπαίδευση της χώρας μας.

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα παρουσία πλήθους ενδιαφερομένων στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας η εκδήλωση για την επίσημη ανακοίνωση της ακαδημαϊκής συνεργασίας του Ωδείου Φίλιππος Νάκας με το Boston Conservatory at Berklee.
Για τη συνεργασία μίλησαν οι:
Michael Shinn, Κοσμήτορας Μουσικής του Boston Conservatory at Berklee
Jason Camelio, Αντιπρόεδρος Διεθνών Σχέσεων του Berklee
Λεωνίδας Αρνιακός, Διοικητικός Διευθυντής Ωδείου Φίλιππος Νάκας
Διονύσης Μαλλούχος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Ωδείου Φίλιππος Νάκας
Η ανακοίνωση έτυχε ιδιαίτερα θερμής αποδοχής από τους προσκεκλημένους στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας. Μετά από μια σύντομη αναδρομή στη μακρόχρονη ιστορική διαδρομή και συμπόρευση του Ωδείου Φίλιππος Νάκας και του Berklee, οι ομιλητές περιέγραψαν το χρονικό της προετοιμασίας για την αναγνώριση/αντιστοίχιση των μαθημάτων του Ωδείου και την ισοτίμησή τους με αυτά του Boston Conservatory, εργασία που έγινε με τη καθοδήγηση και ουσιαστική συμβολή του Βασίλη Κίτσου, καλλιτεχνικού διευθυντή του Ωδείου Φίλιππος Νάκας στη Θεσσαλονίκη και του Χρίστου Ντόβα, καθηγητή ανωτέρων θεωρητικών του Ωδείου. Οι ομιλητές περιέγραψαν επίσης με λεπτομέρειες το πλαίσιο της συνεργασίας, μίλησαν για τη διοργάνωση ακροάσεων για υποτροφίες και στη συνέχεια απάντησαν στις πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των παρευρισκομένων για το πρόγραμμα σπουδών Bachelor και τα οφέλη που η συμφωνία αυτή επιφυλάσσει στους σπουδαστές.

Δύο χρόνια σπουδών για το Bachelor οι απόφοιτοι του Ωδείου
Με την ακαδημαϊκή αυτή συνεργασία το Ωδείο Φίλιππος Νάκας δίνει το δικαίωμα στους αποφοίτους του σε δύο μόνο χρόνια να αποκτήσουν Bachelor από το Boston Conservatory at Berklee.
Βάσει της ακαδημαϊκής συνεργασίας οι πτυχιούχοι ή διπλωματούχοι του Ωδείου Φίλιππος Νάκας μπορούν να εγγράφονται στο 3ο έτος σπουδών του Boston Conservatory, μεταφέροντας αυτόματα τις απαιτούμενες εκπαιδευτικές μονάδες (credits) των πρώτων δύο ετών και σε δύο χρόνια να αποφοιτούν με Bachelor.
Περιοδικά θα διεξάγονται δια ζώσης ή εξ αποστάσεως ακροάσεις για υποτροφίες φοίτησης στο Boston Conservatory.
Το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, μετά από διετή εντατική προετοιμασία και μετά την αξιολόγηση του προγράμματος σπουδών του, πέτυχε την αντιστοίχιση των μαθημάτων του Τομέα Κλασικής Μουσικής με αυτά του Boston Conservatory.
Έτσι μετά από δύο μόνο χρόνια σπουδών στη Βοστώνη οι απόφοιτοι του Ωδείου Φίλιππος Νάκας θα αποκτούν Bachelor από το Boston Conservatory, θα έχουν τα ίδια ακαδημαϊκά αλλά και εργασιακά δικαιώματα με τους τετραετείς απόφοιτους των ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και τα ακαδημαϊκά και εργασιακά τους δικαιώματα θα ισχύουν και στην Ελλάδα.
Με το νέο αυτό πρόγραμμα συνεργασίας το Ωδείο Φίλιππος Νάκας δίνει νέες διαστάσεις και προοπτικές στον χώρο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης με ένα πτυχίο αμερικανικού Πανεπιστημίου κύρους.

Boston Conservatory at Berklee
Το Boston Conservatory, το αρχαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα παραστατικών τεχνών των ΗΠΑ, ιδρύθηκε το 1867 ως ωδείο και αργότερα επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει κορυφαία προγράμματα στον χορό, την όπερα και το θέατρο. Σήμερα εξακολουθεί να πρωτοπορεί με εξειδικευμένα προγράμματα, όπως για παράδειγμα την εξειδίκευση μουσικών εκπαιδευτών για παιδιά με αυτισμό. Προσφέρει πτυχία Bachelor of Fine Arts, Bachelor of Music, Master of Fine Arts και Master of Music, καθώς και μεταπτυχιακά διπλώματα ερμηνείας-εκτέλεσης (Δίπλωμα Καλλιτέχνη /Artist Diploma).

Το 2016, το Boston Conservatory συγχωνεύθηκε με το Berklee College of Music για να σχηματίσει το “Berklee”, ένα ίδρυμα-ομπρέλα που περιλαμβάνει το Boston Conservatory at Berklee, το Berklee College of Music, το Berklee Online, το Berklee Valencia και το Berklee New York City.
H συγχώνευση των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (Boston Conservatory & Berklee) αποτέλεσε ένα τολμηρό βήμα για το μέλλον της εκπαίδευσης σε όλο το φάσμα της μουσικής εκπαίδευσης και στις παραστατικές τέχνες (όπερα, μουσικό θέατρο και χορό). Οι σπουδαστές αξιοποιούν τον παγκόσμιο πολιτισμό και τις τεχνολογίες αιχμής για να συνθέσουν εντελώς νέες μορφές τέχνης.
Το Ωδείο Φίλιππος Νάκας με περισσότερα από 30 χρόνια συνεργασίας με το Berklee College of Music, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο μοντέρνας μουσικής στον κόσμο, έχει προσφέρει ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης στους μαθητές του.

Ένα μεγάλο βήμα αριστείας στη μουσική εκπαίδευση
Σήμερα με την έναρξη της νέας του ακαδημαϊκής συνεργασίας με το Boston Conservatory at Berklee το Ωδείο δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές του Τομέα Κλασικής Μουσικής να κάνουν ένα μεγάλο βήμα αριστείας στη μουσική τους εκπαίδευση. Το πρόγραμμα εκτός των νυν σπουδαστών περιλαμβάνει και τους απόφοιτους του Ωδείου από τον Ιούνιο του 2019 και μετά.

Σπουδαστές από άλλες χώρες
Σπουδαστές από άλλες χώρες και την Κύπρο έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν μετά από κατατακτήρια ακρόαση και να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους στην αγγλική γλώσσα, ενώ σπουδαστές από χώρες των Βαλκανίων θα μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους στο παράρτημα Θεσσαλονίκης του Ωδείου.

Το Ωδείο Φίλιππος Νάκας από την ίδρυσή του το 1989 έχει στους στόχους του να διαφυλάσσει τον κόπο των σπουδαστών, να διασφαλίζει και να στηρίζει την εκπαιδευτική συνέχεια και να προτείνει λύσεις σε ακαδημαϊκό και επαγγελματικό επίπεδο σε Ελλάδα και εξωτερικό σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η συμφωνία συνεργασίας Boston Conservatory at Berklee και Ωδείου Φίλιππος Νάκας αποτελεί ορόσημο όχι μόνο για το ίδιο το Ωδείο, αλλά και για την αναβάθμιση των μουσικών σπουδών στην Ελλάδα.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ο καιρός σήμερα: Υποχωρεί η σκόνη – Έρχεται ο αεροχείμαρρος

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ, στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοανατολικά τις πρωινές...

«Απογείωση» του τουρισμού για το 2024 – Τι αγοράζουν οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα

Tα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 είναι ιδιαίτερα θετικά. Οι προκρατήσεις δείχνουν ότι προμηνύεται ένα πολύ «θερμό» καλοκαίρι, με τους εμπόρους να προετοιμάζονται για να...

Εφορία: Πώς μπορούν οι επαγγελματίες να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα

Ψηφιακά θα γίνεται η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1055/2024). Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων:  την προθεσμία...

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Αναρτήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων που υπέβαλαν αίτηση για την πρόσληψη προσωπικού, με σύμβαση...

Νωρίτερα οι συντάξεις Μαΐου – Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμών ανά Ταμείο

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Μαΐου 2024 έχει γνωστοποιήσει ο e-ΕΦΚΑ. Οι συνταξιούχοι θα πάνε νωρίτερα στο ταμείο, λόγω της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον...