Ανακύκλωση συσκευών: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και για αυτό οφείλουμε να το προφυλάσσουμε και να το διατηρούμε. Εάν θέλετε και εσείς να συμβάλλετε στον περιορισμό της ρύπανσης και της μόλυνσης της φύσης, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε από την ανακύκλωση συσκευών, ένα μικρό βήμα με μεγάλο όμως αντίκτυπο.

Κάθε ηλεκτρονική ή ηλεκτρική συσκευή που έχετε στο σπίτι, είτε λειτουργεί με μπαταρίες είτε με πρίζα, όπως τα πλυντήρια ρούχων ή πιάτων, οι κουζίνες και τα ψυγεία μπορεί να ανακυκλωθεί με συγκεκριμένο τρόπο αντί να προστεθεί στα σκουπίδια, επιβαρύνοντας τελικά τον πλανήτη. Εάν δεν γνωρίζετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε, μην ανησυχείτε.

Συγκεντρώσαμε όλες τις πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε για να ξεκινήσετε αλλά και να υιοθετήσετε αυτήν την συνήθεια μακροπρόθεσμα.

Ποια τα βήματα της ανακύκλωσης συσκευών

Η ανακύκλωση συσκευών πρόκειται για την διαδικασία κατά την οποία κάθε παλιά συσκευή, από το παλιό μας κινητό που «κολλάει» μέχρι το ψυγείο που πλέον δεν λειτουργεί, μετατρέπονται σε προϊόντα ίδιας ή ακόμα και διαφορετικής χρήσης.

Η διαδικασία δεν σας επιβαρύνει οικονομικά, καθώς ανεξάρτητα από την συσκευή που θα ανακυκλώσετε, είτε πρόκειται για τον φούρνο σας είτε για τις λάμπες του μπάνιου, γίνεται απλά, εύκολα αλλά και δωρεάν.

Τα βήματα που χρειάζεται να κάνετε είναι να μεταφέρετε την συσκευή σε κάποιο σημείο συγκέντρωσης συσκευών, όπως αυτά που υπάρχουν σε σούπερ μάρκετ ή καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών ή να οργανώσετε την μεταφορά τους σε συνεννόηση με το δήμο της περιοχής σας, εάν πρόκειται για ογκώδες αντικείμενο.

Εάν θέλετε να αντικαταστήσετε την παλιά σας συσκευή με μια καινούργια, η μεταφορά της παλιάς γίνεται δωρεάν από το κατάστημα που αγοράζουμε την νέα.

Πώς επωφελούμαστε

Με μια μικρή, ατομική κίνηση, όπως είναι η ανακύκλωση των συσκευών μας, κερδίζουμε όλοι, το περιβάλλον, το κοινωνικό σύνολο και ως εκ τούτου ο καθένας ξεχωριστά.

Η καθημερινότητά σας σίγουρα θα αλλάξει, μιας και θα καταφέρετε να «ξεκαθαρίσετε» εύκολα και ανώδυνα τα ντουλάπια και τους χώρους σας από όλες τις συσκευές που πια δεν αξιοποιείτε.

Κάντε έναν σύντομο έλεγχο σε κάθε δωμάτιο και βρείτε όλες εκείνες τις συσκευές που είτε δεν λειτουργούν είτε υπολειτουργούν με αποτέλεσμα να μην τις έχετε χρησιμοποιήσει τους τελευταίους τρεις μήνες.

Κατά πάσα πιθανότητα τις έχετε ήδη αντικαταστήσει, επομένως έχει έρθει η στιγμή να πάρουν τον δρόμο προς την ανακύκλωση για να τους δοθεί μια… «δεύτερη ευκαιρία». Θυμηθείτε ότι όσο οργανώνετε καλύτερα τους χώρους σας, αξιοποιώντας τους σωστά, κάνετε ταυτόχρονα το χρέος σας για την προστασία του πλανήτη.

Δεν πετάτε τις συσκευές σας στα σκουπίδια και ως εκ τούτου δεν θα γίνουν μέρος του προβλήματος της ρύπανσης και της μόλυνσης ηπείρων και ωκεανών.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θήβας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θήβας, στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων, καλεί τους μικρούς φίλους στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από 11 Δεκεμβρίου 2023...

Ασφαλής η κατανάλωση ψαριών του Παγασητικού μετά τις πρόσφατες πλημμύρες

Ασφαλής είναι η ημερήσια κατανάλωση βενθοπελαγικών ψαριών (σαφρίδια, γόπες, φρίσσες) από την παράκτια ζώνη του Παγασητικού Κόλπου και των ακτών της Θεσσαλίας, μετά από...

Youth Pass: Τελευταία ημέρα σήμερα για τις αιτήσεις

Λήγει σήμερα Τρίτη 5 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την καταβολή του Youth Pass. Η οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ αφορά σε περίπου 200.000 νέους,...

Παρέμβαση Χρ. Σταϊκούρα στο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ε.E

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Την Πέμπτη ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το 10% της Helleniq Energy

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr