Αναπαράσταση της Μάχης των Θερμοπυλών στο Μετρό της Αθήνας

Το μήνυμα της Μάχης των Θερμοπυλών, 2.500 χρόνια μετά, «ταξιδεύει» για ένα μήνα στο Μετρό της Αθήνας, υπενθυμίζοντας στους επιβάτες κάθε ηλικίας ένα ιστορικής σημασίας γεγονός.

Αφίσες με απεικονίσεις της μάχης, που τιμούν το χρονικό ορόσημο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών, τον Βασιλιά Λεωνίδα, τους «300» και τους 700 ήρωες Θεσπιείς που πολέμησαν δίπλα τους, έχουν αναρτηθεί σε κεντρικούς σταθμούς του Μετρό.

Ο Δήμος Σπάρτης και οι Σταθερές Συγκοινωνίες Μον. ΑΕ εγκαινίασαν τις δράσεις μνήμης και τιμής, που λαμβάνουν χώρα στα μέσα σταθερής τροχιάς, διοργανώνοντας εκδήλωση στον Χώρο Πολλαπλών Χρήσεων στο Σταθμό του Μετρό Σύνταγμα την Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2021.

Σε συνέχεια των δράσεων μνήμης, που πραγματοποιήθηκαν στη Λακωνία καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, η εν λόγω συνέργεια του Δήμου Σπάρτης και της ΣΤΑ.ΣΥ. στην καρδιά της Αθήνας, δίνουν την ευκαιρία στους κατοίκους της πρωτεύουσας, κατά τις καθημερινές διαδρομές τους με το Μετρό, να κάνουν μια σύντομη ιστορική αναδρομή σε μια μάχη, που αποτέλεσε σύμβολο θυσίας.

Από το βήμα της εκδήλωσης, ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος υπογράμμισε: «Με αυτή την έκθεση το Μετρό της Αθήνας γίνεται ένας φορέας ιστορικής μνήμης, αλλά και ανάδειξης της προσπάθειας που κάνει ο Δήμος Σπάρτης, για να θυμίσει σε όλους μας αυτό το σπουδαίο γεγονός, τη Μάχη των Θερμοπυλών. Τη Μάχη που έδωσαν οι 300 Σπαρτιάτες του Λεωνίδα, αλλά και οι 700 Θεσπιείς, που έμειναν και πολέμησαν στο πλευρό τους. Σύμβολο μαχητικότητας και θυσίας υπέρ της πατρίδας, της ελευθερίας, των αξιών και του σεβασμού στους νόμους της πολιτείας. Άλλωστε, το Μετρό της Αθήνας είναι ξεχωριστό, γιατί δεν είναι απλώς ένα μέσο μεταφοράς. Είναι και ένας χώρος όπου λειτουργεί ως μουσείο, καθώς φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα από τη μακρά ιστορία της πόλης, αλλά και εξαιρετικά έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, σύγχρονων καλλιτεχνών. Το Μετρό λοιπόν, αποδεικνύει για άλλη μια φορά, ότι είναι ένα περιβάλλον πολιτισμού και αυτό είναι κάτι όμορφο για την πρωτεύουσα, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της».

Ο πρόεδρος της ΣΤΑΣΥ, Χάρης Δαμάσκος, έκανε λόγο για μια «εξαιρετική συγκυρία, καθώς είναι η πρώτη εκδήλωση που διοργανώνεται στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Η Αθήνα υποδέχεται τη Σπάρτη. Το Μετρό της Αθήνας είναι η “καρδιά” της πόλης, άρα επιβάλλεται να είναι φορέας πολιτισμού, ιστορίας και της κουλτούρας της χώρας μας. Και μπορεί οι Σπαρτιάτες, μέσα από αυτόν τον εορτασμό να τιμούν τους 700 Θεσπιείς, σήμερα όμως εμείς τιμούμε όλους τους Έλληνες που πολέμησαν στο πλευρό των Σπαρτιατών στις Θερμοπύλες. Η αυτοθυσία για τα ιδανικά και τις αξίες στη Μάχη των Θερμοπυλών όρισε και καθόρισε τη μετέπειτα στάση των Ελλήνων. Ορίζει και καθορίζει ακόμα και τη σημερινή μας στάση. Τιμή σ’ εκείνους, όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες».

Ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας τόνισε, πως «πριν από οκτώ μήνες συλλάβαμε την ιδέα να αναδείξουμε την ιστορία της Σπάρτης, κατ’ αρχάς μέσα από γραμματόσημα σε συνεργασία με τα ΕΛΤΑ» και αναφερόμενος στην καμπάνια στο Μετρό, υποστήριξε, πως «η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ έδειξε συγκινητικό ενδιαφέρον για να μας βοηθήσει και με τη συνδρομή όλων των συνεργατών κατορθώσαμε κάτι εξαιρετικά δύσκολο».

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο δ/νων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Μον. ΑΕ Νικόλαος Χαιρέτας, η γενική γραμματέας Τουρισμού Σταυρούλα Μηλιάκου, οι βουλευτές Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση των στολών των αρχαίων Σπαρτιατών και Θεσπιέων από το Εκπαιδευτικό Αρχαιοπρεπές Οπλιτικό Άγημα «Λεωνίδας».

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ελλάδα: Μέχρι τέλους του έτους τα πρώτα δρομολόγια υδροπλάνων

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Εύκολο παγωτό κεράσι χωρίς παγωτομηχανή

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

ΔΝΤ: Ποιες χώρες κινδυνεύουν με κατάρρευση της αγοράς ακινήτων

Από την πανδημία και μετά, ένα ανοδικό ράλι εκτόξευσε τις τιμές των ακινήτων σε πολλές χώρες, και κυρίως στις ανεπτυγμένες οικονομίες. Τα χαμηλά επιτόκια και η...

Πάρκο Τρίτση: εκδήλωση Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Αστυνομικών

Το Σάββατο 17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Τρίτση η εκδήλωση του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων Αστυνομικών Το σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει: «Η μεγάλη εκδήλωση του Συλλόγου Απανταχού...

Το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2024

Η Επιτροπή πρότεινε σήμερα ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 189,3 δισ. ευρώ για το 2024. Ο προϋπολογισμός θα συμπληρωθεί με εκτιμώμενο ποσό ύψους 113...