Ανατιμήσεις: Σε ποιους κλάδους έρχονται νέες αυξήσεις τιμών

Σε νέες ανατιμήσεις το επόμενο διάστημα προσανατολίζονται μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις καθώς και στον κλάδο της μεταποίησης, όπως επίσης και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε κλαδικό επίπεδο, οι επιχειρήσεις στο εμπόριο και τη μεταποίηση δήλωσαν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι αύξησαν τις τιμές τους (66,2% και 66,3% αντίστοιχα) σε σχέση με τις επιχειρήσεις στον ευρύτερο τομέα των υπηρεσιών (47,9%).

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας οικονομικού κλίματος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ τον Ιούλιο του 2022, η ανοδική τάση των τιμών είχε διαφανεί πως θα συνεχιζόταν και το δεύτερο εξάμηνο του 2022, καθώς οι επιχειρήσεις οι οποίες δήλωσαν ότι θα αυξήσουν τις τιμές τους αντιστοιχούσαν στο 38,7% του συνόλου των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, έναντι μόλις του 6,7% που δήλωσε ότι θα τις μειώσει.

Σημειώνεται ωστόσο ότι καταγράφεται μια αποκλιμάκωση στις προαναφερθείσες προβλέψεις σε σύγκριση με τις δυο προηγούμενες σχετικές έρευνες. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο φαίνεται πως ακόμα κι αν η κατάσταση εξομαλυνθεί, οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι βρίσκονταν πριν την ενεργειακή κρίση.

Σε κλαδικό επίπεδο, βάσει της ίδιας έρευνας, οι περισσότερες επιχειρήσεις οι οποίες προτίθενται να προχωρήσουν σε αύξηση τιμών συναντώνται στο εμπόριο (49,5%), ακολουθούν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις (39,4%) και τέλος οι επιχειρήσεις του ευρύτερου τομέα των υπηρεσιών (27,8%). Οι εντονότερες τάσεις ανατιμήσεων στο εμπόριο και την μεταποίηση, όπως σημειώνεται, είναι αναμενόμενες καθώς οι τομείς αυτοί εξαρτώνται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από εισροές σε εμπορεύματα και βασικά αγαθά τα οποία ανατιμώνται διεθνώς σε σχέση με τον τομέα των υπηρεσιών.

Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις σε όρους κύκλου εργασιών και αριθμού εργαζομένων εμφανίζουν μεγαλύτερη ροπή για ανατιμήσεις σε σχέση με τις μικρότερες ενώ η γεωγραφική κατανομή των επιχειρήσεων δεν φαίνεται να επηρεάζει τη συγκεκριμένη μεταβλητή.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με έρευνα της Interview για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ανατιμήσεις ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο διάστημα 7 στους 10 βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης σε προϊόντα και υπηρεσίες που παρέχουν, ως απόρροια του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Συγκεκριμένα 4 στους 10 βιοτέχνες προσανατολίζονται σε αυξήσεις που κυμαίνονται από 10% έως 20%, ενώ σχεδόν αντίστοιχο είναι το ποσοστό για τις επιχειρήσεις που προτίθενται να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις από 5% έως 10%. Παράλληλα 2 στους 10 βιοτέχνες ετοιμάζονται για αυξήσεις στις τιμές άνω του 20%.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Και μπακλαβάς και cheesecake σε ένα θεσπέσιο γλύκισμα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Τα Βαλκάνια στο επίκεντρο του παγκόσμιου ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει στις 26-29 Απριλίου, με μία ενότητα αφιερωμένη στις οικονομικές, γεωπολιτικές και ενεργειακές προοπτικές των χωρών των Βαλκανίων. Η...

Χατζηδάκης: Να «τρέξουν» άμεσα οι αιτήσεις για παραγραφή μη βεβαιωμένων οφειλών πέραν10ετίας

Εντολή να «τρέξει» άμεσα η εξέταση των αιτήσεων πολιτών για την παραγραφή μη βεβαιωμένων οφειλών πέραν της δεκαετίας, εφόσον εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του ν. 4997/2022, έδωσε ο...

Ξεκινάει ο θεσμός της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας

Σε μια κατάμεστη από νέους, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές αίθουσα, εορτάστηκε χθες παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η ολοκλήρωση...

Ρευματοκλοπές: “Εκτινάχθηκαν” στην Ελλάδα

Παράλληλα  οι Έλληνες καταναλωτές εκτιμάται ότι θα πληρώσουν μέσω των λογαριασμών 798 εκατ. ευρώ όταν το κόστος ήταν 209 εκατ. ευρώ το 2021. Αναλυτικά, τα αποτελέσματα...