«Απίστευτα σπάνιο» ρωμαϊκό μαυσωλείο αποκαλύφθηκε στο Λονδίνο

Τα χαλάσματα ενός ρωμαϊκού μαυσωλείου αποκαλύφθηκαν στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει διατηρηθεί «εκπληκτικά» και πιστεύεται ότι είναι η πιο άθικτη δομή του είδους της που ανακαλύφθηκε ποτέ στη Βρετανία.

Το «απίστευτα σπάνιο» εύρημα έχει ανασκαφεί στο εργοτάξιο The Liberty of Southwark, σε απόσταση αναπνοής από την αγορά Borough Market και τον σταθμό London Bridge, όπως αποκάλυψε το Μουσείο Αρχαιολογίας του Λονδίνου (MOLA).

Η ανασκαφή του τάφου ακολουθεί την ανακάλυψη, τον περασμένο Φεβρουάριο, μερικών από τα μεγαλύτερα ρωμαϊκά ψηφιδωτά που βρέθηκαν στο Λονδίνο εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια στον ίδιο χώρο.

Στο κέντρο του ευρήματος βρίσκεται ένα εντυπωσιακό ψηφιδωτό, που περιβάλλεται από μια υπερυψωμένη πλατφόρμα στην οποία τοποθετούνταν οι ταφές. Σώζονται, επίσης, τα χαμηλότερα σκαλοπάτια της εισόδου, αλλά και τοίχοι.

Το επίπεδο διατήρησης του εσωτερικού καθιστά αυτό το πιο άθικτο ρωμαϊκό μαυσωλείο που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη Βρετανία, σύμφωνα με το MOLA, που ηγήθηκε των αρχαιολογικών ερευνών για λογαριασμό της Landsec και της Transport for London (TfL), στις οποίες ανήκει ο χώρος, και του Southwark Council.

Αν και δεν βρέθηκαν φέρετρα ή λείψανα ταφής, ανακαλύφθηκαν περισσότερα από 100 νομίσματα, μαζί με κομμάτια μετάλλων, θραύσματα κεραμικών και μερικά κεραμίδια.

«Αυτός ο σχετικά μικρός χώρος στο Southwark είναι ένας μικρόκοσμος για τις μεταβαλλόμενες τύχες του ρωμαϊκού Λονδίνου – από την πρώιμη φάση του χώρου, όπου το Λονδίνο επεκτείνεται και η περιοχή έχει πλούσια διακοσμημένα ρωμαϊκά κτίρια, μέχρι την μεταγενέστερη ρωμαϊκή περίοδο, όπου ο οικισμός συρρικνώνεται και γίνεται ένας πιο ήσυχος χώρος όπου οι άνθρωποι θυμούνται τους νεκρούς τους» ανέφερε η Antonietta Lerz, αρχαιολόγος στο MOLA.

«Παρέχει ένα συναρπαστικό παράθυρο στις συνθήκες διαβίωσης και τον τρόπο ζωής αυτού του τμήματος της πόλης κατά τη ρωμαϊκή περίοδο» συμπλήρωσε.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Μητσοτάκης: Οι πρώτες 100 μέρες μου φάνηκαν σαν 1.000

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχωρεί συνέντευξη αυτή τη στιγμή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA και στον Αντώνη Σρόιτερ. Αναφερόμενος στους...

Dentist Pass: Μέχρι 22 Οκτωβρίου η προθεσμία για τις αιτήσεις

Μέχρι και τις 22 Οκτωβρίου 2023, ισχύει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων του προγράμματος Dentist Pass. Οι δικαιούχοι, ανεξαρτήτως οικονομικών κριτηρίων, μπορούν...

Από τις σκηνές στα κοντέινερ: Οι πρώτοι κλιματικοί πρόσφυγες

Στη χωματερή της Φαρκαδόνας Τρικάλων, φορτηγά –το ένα πίσω από το άλλο– ξεφορτώνουν τόνους από έπιπλα, συσκευές και προσωπικά αντικείμενα. Οι περιουσίες τόσων οικογενειών έχουν...

Βασίλης Σπανούλης: Προπονητής της εθνικής μπάσκετ ανδρών για τα επόμενα δύο χρόνια

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ Ένα μέλος γενιάς αθλητών που συνδύασε την παρουσία της με μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ, αναλαμβάνει από σήμερα την τεχνική καθοδήγηση...

Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για το Voucher μέσω ΕΣΠΑ των παιδικών σταθμών από την ΕΕΤΑΑ

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr