Απώλεια βάρους: Καλύτερη από τη διαλειμματική νηστεία η μέτρηση θερμίδων

Η παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος είναι δύο καλά καθορισμένοι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για χρόνιες ασθένειες. Πειραματική και μηχανιστική έρευνα έδειξε ότι ο χρόνος κατανάλωσης φαγητού (με την μορφή φαγητού περιορισμένου χρόνου ή διαλείπουσας νηστείας) μπορεί να ρυθμίσει την μεταβολική λειτουργία και να μειώσει το σωματικό βάρος.

Συγκεκριμένα, η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού, η οποία περιλαμβάνει περιορισμό της κατανάλωσης τροφής σε 4-12 ώρες την ημέρα χωρίς μείωση της πρόσληψης θερμίδων, έχει συνδεθεί με ενισχυμένη ομοιόσταση του σωματικού βάρους και είναι μια συνιστώμενη τεχνική απώλειας βάρους.

Ωστόσο, η έρευνα εξακολουθεί να είναι ελλιπής ως προς τα πιθανά πλεονεκτήματα των χρονικά περιορισμένων προτύπων διατροφής, ιδιαίτερα τις δυσκολίες που σχετίζονται με τη διατήρηση τέτοιων διατροφικών προτύπων.

Σχετικά με την νέα μελέτη

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σύνδεση ανάμεσα στο χρονικό διάστημα μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου γεύματος της ημέρας και των σχετικών αλλαγών στο βάρος.

Οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που είχαν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας (EHR), με τουλάχιστον μία καταγεγραμμένη σε αυτά μέτρηση βάρους και ύψους εντός των τελευταίων δύο ετών.

Οι ερευνητές ανέπτυξαν την εφαρμογή smartphone Daily24, η οποία επέτρεπε στους συμμετέχοντες να καταγράφουν τις συνήθειες διατροφής, αφύπνισης και ύπνου τους ανά 24ωρο σε πραγματικό χρόνο. Οι διατροφικές συνήθειες που αξιολογήθηκαν στην μελέτη ήταν η ώρα του γεύματος και η κατά προσέγγιση εκτίμηση για το μέγεθος ενός γεύματος.

Οι συμμετέχοντες κατέγραφαν τα πάντα σχεδόν σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας την εφαρμογή όσο το δυνατόν συχνότερα κατά τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες. Όσον αφορά τη διάρκεια του ύπνου, οι συμμετέχοντες σημείωναν την ώρα που κοιμήθηκαν το προηγούμενο βράδυ και την ώρα που ξύπνησαν την τρέχουσα ημέρα.

Κατά την εγγραφή, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν μια διαδικτυακή έρευνα και να καταγράψουν το βάρος τους κατά την έναρξη και ξανά τέσσερις μήνες αργότερα.

Συγκεντρώθηκαν, επίσης, στοιχεία για την φυλή, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, το αν ήταν καπνιστές, το εισόδημα. Το Διεθνές Ερωτηματολόγιο Φυσικής Δραστηριότητας χρησιμοποιήθηκε για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα, που ταξινομήθηκαν σε τρία επίπεδα: υψηλό, μέτριο και χαμηλό ανάλογα με τη διάρκεια και την ένταση.

Αποτελέσματα

  • Το τελικό επιλέξιμο δείγμα αποτελούνταν από 547 συμμετέχοντες
  • Η μέση διάρκεια παρακολούθησης βάρους ήταν 6,3 χρόνια
  • Η μέση περίοδος από το πρώτο έως το τελευταίο γεύμα ήταν 11,5 ώρες
  • Η περίοδος από το ξύπνημα μέχρι το πρώτο γεύμα ήταν 1,6 ώρες
  • Η μέση περίοδος από το τελευταίο γεύμα ως τον ύπνο ήταν 4 ώρες
  • Η μέση διάρκεια ύπνου ήταν 7,5 ώρες

Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κατά την εγγραφή τους είχαν περισσότερες πιθανότητες:

  • να είναι μεγαλύτερης ηλικίας
  • να έχουν υπέρταση ή διαβήτη
  • να έχουν μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ τελικού γεύματος και ύπνου
  • να έχουν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης
  • να έχουν μικρότερη κατανάλωση λαχανικών/φρούτων
  • να έχουν λιγότερη σωματική δραστηριότητα
  • να έχουν μικρότερη διάρκεια μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου γεύματος

Η ομάδα σημείωσε ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ:

  • του πρώτου και του τελευταίου γεύματος
  • του ξυπνήματος και του πρώτου γεύματος
  • του τελικού γεύματος και του ύπνου και
  • η συνολική διάρκεια ύπνου

δεν συνδέθηκε με την αλλαγή βάρους.

Σε μοντέλα που αντιπροσώπευαν πιθανές συγχυτικές μεταβλητές, κάθε μία ώρα αύξησης στη διάρκεια μεταξύ του πρώτου και του τελικού γεύματος κατά την έναρξη σχετιζόταν με κατά μέσο όρο 0,005 kg ετήσια αύξηση βάρους.

Η ετήσια μεταβολή βάρους που σχετίζεται με:

  • το διάστημα μεταξύ του ξυπνήματος και του ύπνου ήταν 0,02 kg
  • του τελευταίου γεύματος και του ύπνου ήταν 0,07 kg και
  • τη συνολική διάρκεια ύπνου ήταν 0,11 kg

Αυτές οι συσχετίσεις διατηρήθηκαν πριν και μετά την εγγραφή, εκτός από τη διάρκεια μεταξύ του τελευταίου γεύματος και του ύπνου, αποκαλύπτοντας μια αντίστροφη σχέση με την αλλαγή βάρους μετά την εγγραφή.

Συμπέρασμα

  • Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι ο αριθμός των μεσαίων και μεγάλων γευμάτων συσχετίστηκε θετικά με την αύξηση βάρους, ενώ η αναλογία των μικρών γευμάτων σχετιζόταν αρνητικά με την αλλαγή βάρους.
  • Η κατανομή της ενεργειακής πρόσληψης νωρίτερα μέσα στην ημέρα φάνηκε να σχετίζεται με χαμηλότερη συχνότητα αύξησης βάρους.

Τα δεδομένα ΔΕΝ υποστήριξαν τη διαλειμματική νηστεία ως μακροπρόθεσμη προσέγγιση μείωσης βάρους.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα μεγάλης κλίμακας με μεγάλες περιόδους παρακολούθησης για να περιγραφεί με ακρίβεια η σχέση μεταξύ του χρόνου γεύματος και της αλλαγής βάρους.

Πηγή: https://www.news-medical.net

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Lamia Art Festival: Μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή κοινού και καλλιτεχνών

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Τράπεζα Πειραιώς: Έρχονται τα καταστήματα του μέλλοντος

Με τη χρήση των ψηφιακών μέσων και την ψηφιοποίηση των λειτουργιών, επιτυγχάνεται ο δραστικός περιορισμός των αναγκαίων εντύπων, με αποτέλεσμα τόσο τον περαιτέρω περιορισμό...

Ελληνικό: Νέα στέγη αποκτούν 4 σωματεία ΑμεΑ

Νέο «σπίτι», στο νεόδμητο κτιριακό συγκρότημα στο Ελληνικό, αποκτούν τέσσερα σωματεία φροντίδας ΑμεΑ, που μέχρι πρότινος στεγάζονταν σε εγκαταστάσεις που χρονολογούνται από το 1970. Το νέο...

Άναψε η Φλόγα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Νέων

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο άναψε σήμερα η Φλόγα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Gangwon 2024», που θα διεξαχθούν στην κορεατική πόλη από τις 19...

Ελαιόλαδο: Βάζουν… μικροτσίπ και σεκιούριτι σε χωράφια

Αυτές οι προτάσεις δεν βρίσκουν πάντως σύμφωνους αρκετούς ελαιοπαράγωγους. «Δεν είναι δυνατόν. Τώρα το ότι είναι ακριβό το λάδι, δε σημαίνει ότι κάποιοι θα...