Αστυνομικοί έκαναν διακίνηση μεταναστών-2.000 έως 10.000 ευρώ το μήνα έπαιρνε ο κάθε αστυνομικός

Σχεδόν όλο το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κρυσταλλοπηγής, “λαδωνόταν” για να βοηθά πολίτες από την Αλβανία να έρχονται και να φεύγουν από την Ελλάδα, ενώ κάποιοι από τους ένστολους έκαναν και λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Από 2.000 έως 10.000 ευρώ τον μήνα, έπαιρνε ο κάθε ένας από τους 7 αστυνομικούς που κατηγορούνται ότι διευκόλυναν αλλοδαπούς, να μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα από τον μεθοριακό σταθμό της Κρυσταλλοπηγής, παρότι είχαν απαγόρευση εισόδου-εξόδου στη χώρα ή αποφάσεις διοικητικής απέλασης. Από 350 έως 700 κυμαινόταν η “ταρίφα” για κάθε ψευδή βεβαίωση στα ταξιδιωτικά έγγραφα των αλλοδαπών.

Αρχηγός του κυκλώματος φέρεται ένας 37χρονος ιδιοκτήτης καντίνας και υπαρχηγός ένας 32χρονος υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών οι οποίοι “συνδέονταν” με έναν 50χρονο Αρχιφύλακα που φαίνεται να είχε βάλει στο “παιχνίδι της διαφθοράς” ακόμη έξι αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Κρυσταλλοπηγής. “Βάση” της εγκληματικής οργάνωσης ήταν η καντίνα του “αρχηγού”, κοντά στον μεθοριακό σταθμό.

1.700 περιπτώσεις: 680.000 ευρώ έσοδα

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδας συνελήφθησαν 14 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων 7 αστυνομικοί, υπηρετούντες στο Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κρυσταλλοπηγής, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται συνολικά 123 άτομα, μεταξύ των οποίων και 2 ακόμη αστυνομικοί, που υπηρετούν σε Κρυσταλλοπηγή και Λαμία.

Η εγκληματική οργάνωση φέρεται να πραγματοποίησε περισσότερες από 1.700 περιπτώσεις διευκόλυνσης εισόδου-εξόδου αλλοδαπών με το όφελος να εκτιμάται σε 680.000 ευρώ.

Εκτός από τους 7 αστυνομικούς εμπλέκονται ένας ιδιοκτήτης καντίνας, ένας υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ένας οδηγός ταξί και Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, δύο ακόμη οδηγοί ταξί.

Modus operanti και κωδικοί

Από το 2020 είχε συγκροτηθεί η εγκληματική οργάνωση με συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης που έχει ως εξής: Έβγαζαν ψευδείς βεβαιώσεις σε διαβατήρια ώστε να μην συμπληρώνονται οι 90 ημέρες νόμιμης παραμονής τους, σε περιπτώσεις αλλοδαπών που είχαν ήδη υπερβεί την μέγιστη διάρκεια νόμιμης παραμονής τους, σε περιπτώσεις αλλοδαπών, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσε εκτέλεση αποφάσεων διοικητικής απέλασης-επιστροφής, ενώ διευκόλυναν την είσοδο ή έξοδο προς και από τη χώρα, αλλοδαπών χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα ή με εν ισχύ μέτρο απαγόρευσης εξόδου-εισόδου.

Οι αστυνομικοί έβαζαν τις σφραγίδες στα διαβατήρια κυρίως τα ξημερώματα, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν αντιστοιχούσαν στα στοιχεία ταυτότητάς τους, αλλά και διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας. Χρησιμοποιούσαν συνθηματικά και κωδικούς στις συνομιλίες τους. Για παράδειγμα, τα διαβατήρια τα έλεγαν “κόκκινα” ή “κεράσια”, “εκείνο”, “χαρτί”, “χαρτάκι”, “αυτά”, ενώ την καταβολή των χρημάτων την ανάφεραν “ο καφές”.

Διάλογοι των μελών

Είναι χαρακτηριστικοί μερικοί από τους διαλόγους και αναφορές μελών του κυκλώματος. Ο “υπαρχηγός” λέει χαρακτηριστικά: “Όχι εγώ σου είπα, εγώ σου είπα εξ’ αρχής διακόσα θέλω εγώ, διακόσα θέλει ο άλλος μ….. , εγώ κάθε μέρα… το μυαλό μου να πάρει στροφές”. Ένας αρχιφύλακας συνομιλεί με “πελάτη”-αλλοδαπό:

Πελάτης: Έχουμε μια περίπτωση που έχει τρία χρόνια που έχει πάρει το πρόστιμο. Αν έχει καινούργιο διαβατήριο, γίνεται να μπει;

Αρχιφύλακας: Όχι, πρέπει να αλλάξει στοιχεία. Πρέπει να αλλάξει ημερομηνία γέννησης. Και κανένα γράμμα στο όνομα, έτσι.

Σε άλλο διάλογο ο 50χρονος Αρχιφύλακας, “σύνδεσμος” της εγκληματικής οργάνωσης με τους συναδέλφους του, συνομιλεί με τον “υπαρχηγό” του κυκλώματος:

50χρονος αρχιφύλακας: Πες μου λίγο ημερομηνία ακριβώς. Υπαρχηγός: Περίμενε. 7/9/1998.

50χρονος αρχιφύλακας: Όχι καθαρό είναι δεν έχει κάτι. Περίμενε.

Υπαρχηγός: Δεν έχει πρόστιμο;

50χρονος αρχιφύλακας: Περίμενε λίγο για να δω και το τέτοιο. Όχι, περίμενε κάτι έχει ναι, ναι, κάτσε. Κάτσε θα ‘ρθω να σε πω περίμενε.

Σημειώνεται ότι δύο από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση σχετίζονται και με υπόθεση διακίνησης λαθραίων καπνικών προϊόντων. Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Παρουσίαση του βιβλίου «ΛΟΚΡΙΔΑ. Ληστές και Λήσταρχοι 1840-1942» στην Κ. Τιθορέα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Το διάσημο τυροπιτάρι της Εύβοιας: Αφράτο σαν πιροσκί είτε κριτσανιστό

Κάθε τυροπιτάρι φτιάχνεται με ένα τεράστιο και λεπτότατο φύλλο ζύμης από σταρένιο αλεύρι και χρωστάει τη νοστιμιά του σε δύο χαρακτηριστικά: στο σταυρωτό δίπλωμα...

Στο σφυρί το ξενοδοχείο Δελφίς στην Ερέτρια και η Ελληνικά Σωληνουργεία

Anes Ferries Το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο “Πρωτεύς” αναμένεται να βγει στο σφυρί -εφόσον δεν μεσολαβήσει κάποια νέα προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας- την Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024....

Σαν σήμερα 15 Απριλίου

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. 1755: Εκδίδεται στο Λονδίνο το Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας του Σάμιουελ Τζόνσον. 1896: Λήξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην...

O καιρός σήμερα: Που αλλάζει και πότε θα έχουμε πτώση θερμοκρασίας

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στο νότιο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις τοπικά 5 με 6 μποφόρ, γρήγορα θα εξασθενήσουν και από το...