Αθήνα: Πάρκινγκ 10 τ.μ. πουλήθηκε 1 εκατ. ευρώ

Σε πολλές περιοχές η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών έχει ανοίξει αρκετά, σχεδόν 2 χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Οι μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται κυρίως στις ακριβές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, των νοτίων και βορείων προαστίων του Λεκανοπεδίου.

Χορός εκατομμυρίων

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την αρχή του έτους μέχρι και τις 7 Ιουλίου 2023 πραγματοποιήθηκαν 17.389 αγοραπωλησίες ακινήτων συνολικής αξίας 1,398 δισ. ευρώ ή 80.406 ευρώ κατά μέσο όρο. Από τα ακίνητα αυτά 9.082 είναι διαμερίσματα, 2.766 οικόπεδα, 1.805 μονοκατοικίες και 785 θέσεις στάθμευσης. Ο Δήμος Αθηναίων κρατάει τα σκήπτρα στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Από την αρχή του έτους άλλαξαν χέρια 2.788 ακίνητα σε τιμές οι οποίες σύμφωνα με τα συμβόλαια σε πολλές περιπτώσεις να κινούνται πολύ πάνω από τις αντικειμενικές αξίες.

Για παράδειγμα διαμέρισμα 83 τ.μ. του 5ου ορόφου στο Κολωνάκι, το οποίο κατασκευάστηκε το 1950, αγοράστηκε στην τιμή των 800.000 ευρώ ή 9.639 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν η αντικειμενική αξία στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε 4.250 ευρώ. Δηλαδή, το συγκεκριμένο ακίνητο πουλήθηκε σε τιμή υπερδιπλάσια της αντικειμενικής αξίας. Επίσης ένα διαμέρισμα 55,30 τετραγωνικών στο Κουκάκι του 1969 πουλήθηκε 425.000 ευρώ ή 7.685 ευρώ το τετραγωνικό όταν η τιμή ζώνης στην περιοχή ανέρχεται σε 3.450 ευρώ το τετραγωνικό.

Στην καρδιά της Αθήνας βρήκαμε και την πιο ακριβή αγοραπωλησία ακινήτου. Πρόκειται για ένα οικόπεδο 70.792,83 τ.μ. το οποίο πωλήθηκε στην τιμή των 24 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά τις κατοικίες, μια μονοκατοικία 899,77 τ.μ. σε οικόπεδο 2.531,89 τ.μ. στην Κηφισιά, σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, πωλήθηκε 6,6 εκατ. ευρώ. Πανάκριβες και ανάρπαστες είναι και οι θέσεις πάρκινγκ ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, με μια αγοραπωλησία να βγάζει μάτι καθώς η τιμή, εάν δεν είναι λανθασμένη, είναι τουλάχιστον εξωπραγματική. Πρόκειται για μια θέση στάθμευσης 10,32 τ.μ. στο Μαρούσι σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.250 ευρώ/τ.μ., η οποία πωλήθηκε σχεδόν 1 εκατ. ευρώ(!). 

Σαρωτικοί έλεγχοι σε παλιές υποθέσεις μεταβιβάσεων

Το κύμα μεταβιβάσεων που καταγράφεται στην αγορά παρά την άνοδο των εμπορικών τιμών έχει κινητοποιήσει την ΑΑΔΕ η οποία έχει δώσει εντολή για ελέγχους. Από ελεγκτικό σκάνερ περνούν χιλιάδες παλιές υποθέσεις μεταβιβάσεων, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων με τους εφοριακούς να ψάχνουν 2.500 φακέλους ενώ παράλληλα ξεκινούν έλεγχοι σε πάνω από 100 συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες. Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται υποθέσεις του έτους 2017, για τις οποίες στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.

Οι έρευνες αφορούν ακίνητα που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος με μη αποδοχή από τον φορολογούμενο της προεκτίμησης προσωρινής αξία της ΔΟΥ, διαφορές δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης που υπερβαίνουν το 30% ή η αξία της προεκτίμησης είναι πάνω από 100.000 ευρώ. Στους συμβολαιογράφους και τους υποθηκοφύλακες οι έλεγχοι επικεντρώνονται στο πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ και ερευνάται εάν για τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν είχε πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών.

Επισημαίνεται ότι το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και έχει καταβάλει τις ληξιπρόθεσμες δόσεις, έχει ρυθμίσει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για τα υπόλοιπα ακίνητα, για τα οποία είναι υπόχρεος για τα πέντε προηγούμενα έτη. Οι συμβολαιογράφοι που θα εντοπιστούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που φτάνουν έως 1.000 ευρώ.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ξεκίνησε η λειτουργία μηχανισμού καταγγελιών από μετανάστες

Ξεκίνησε η λειτουργία του Μηχανισμού υποβολής Καταγγελιών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η δημιουργία του μηχανισμού αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων του υπεύθυνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων,...

Τραγωδία στην Άρτα: Γυναίκα πνίγηκε από φαγητό

Τραγωδία σημειώθηκε στην Άρτα, όταν μία γυναίκα πνίγηκε από το φαγητό και πέθανε μπροστά στα μάτια του συζύγου της. Το περιστατικό συνέβη στο χωριό Μικροσπηλιά του Δήμου Κεντρικών...

13 πανέμορφα χωριά στον κόσμο που ίσως δεν έχετε ξανακούσει

Η επίσκεψη σε ένα μικρό όμορφο χωριό είναι σαν να κάνεις ένα βήμα πίσω στο χρόνο. Αλλά είναι δύσκολο να αισθανθείς ότι μεταφέρεσαι κάπου...

Ισχυρές βροχοπτώσεις και κεραυνοί-Συναγερμός σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Αχαΐα

Διαδοχικά μηνύματα του 112 εστάλησαν χθες και σε Πελοπόννησο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Μαγνησία, βόρεια Εύβοια προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και καλώντας...

Πήρε έγκριση το υδατοδρόμιο Βόλου

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr