Αξίζουν τα λεφτά τους τα «σούπερ παπούτσια»;

Τον αθλητικό κόσμο και δη τον κόσμο του τρεξίματος έχουν κατακλύσει τα λεγόμενα «σούπερ παπούτσια», τα οποία είναι αθλητικά παπούτσια υψηλής τεχνολογίας που σύμφωνα με τις εταιρείες βοηθούν τους χρήστες να τρέχουν πιο γρήγορα.

Επαγγελματίες και επίλεκτοι δρομείς λένε ότι τα παπούτσια αυτά τους έχουν βοηθήσει να σπάσουν ρεκόρ, ενώ οι ερασιτέχνες μαραθωνοδρόμοι τα αγοράζουν με την ελπίδα να τερματίσουν.

Ένα από τα πιο γνωστά σούπερ παπούτσια στην αγορά, το Nike Vaporfly, πωλείται για πάνω από 230 ευρώ.

Ωστόσο το ερώτημα είναι απλό. Αξίζουν τα συγκεκριμένα παπούτσια τα λεφτά τους; 

«Οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει αφορούν ανθρώπους που έχουν τρέξει αποστάσεις κάτω των 3 ωρών. Ωστόσο ο καθένας μπορεί να τα βρει στο εμπόριο», ανέφερε ο Ντάστιν Τζουμπέρτ, επικεφαλής μίας μελέτης σχετικά με τα συγκεκριμένα παπούτσια. 

Τα σούπερ παπούτσια διαθέτουν συνήθως έναν ελαφρύ, εύκαμπτο και ιδιαίτερα ελαστικό αφρώδες υλικό στην σόλα. Μέσα στο υλικό βρίσκεται μία άκαμπτη πλάκα, συχνά κατασκευασμένη από ίνες άνθρακα.

«Ένα παπούτσι με μόνο το αφρώδες υλικό δεν είναι αρκετά σούπερ. Το ίδιο κι ένα παπούτσι με μόνο την πλάκα από άνθρακα. Αν ενώσεις όμως αυτά τα δύο υλικά, τότε το παπούτσι είναι μαγεία, δήλωσε ο Geoff Burns, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Μια ανεξάρτητη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022 από τον Joubert και συνέκρινε διάφορα brands, διαπίστωσε ότι το Nike Vaporfly βελτίωσε την οικονομία του τρεξίματος κατά περίπου 2,7 τοις εκατό σε ταχύτητες 16 χιλιομέτρων την ώρα.

Αν τρέχεις αργά ίσως δεν τα… χρειάζεσαι

Όμως ο Τζουμπέρτ, επίκουρος καθηγητής κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο St. Edward’s στο Όστιν, υπέθεσε, με βάση τη δοκιμή μελέτης περίπτωσης στον εαυτό του, ότι σε χαμηλότερες ταχύτητες, τα σούπερ παπούτσια δεν είναι και τόσο ωφέλιμα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν 16 δρομείς – οκτώ γυναίκες και οκτώ άνδρες – που έτρεχαν σε πολύ πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι στις προηγούμενες μελέτες. 

Οι δρομείς ολοκλήρωσαν ένα σετ τεσσάρων επαναλήψεων δοκιμών διάρκειας 5 λεπτών σε διάδρομο, κινούμενοι με ρυθμό 10 χιλιομέτρων την ώρα και στη συνέχεια ένα παρόμοιο σετ επαναλήψεων με ρυθμό 12 χιλιομέτρων την ώρα. Υπήρχε ένα διάλειμμα 5 λεπτών μεταξύ κάθε 5λεπτης δοκιμής.

Οι αθλητές φορούσαν είτε το «σούπερ παπούτσι», το Nike ZoomX Vaporfly Next% 2 των 230 ευρώ, είτε ένα πιο απλό, το ASICS Hyper Speed των 84 ευρώ.

Κάθε δρομέας έτρεξε δύο φορές με κάθε στυλ παπουτσιού, ολοκληρώνοντας πολλαπλές επαναλήψεις και στους δύο ρυθμούς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αθλητές βελτίωσαν την οικονομία του τρεξίματός τους μόλις κατά ένα κλάσμα – γεγονός που υποδηλώνει ότι τα παπούτσια είναι αποτελεσματικά όταν ένας αθλητής τρέχει γρήγορα. 

Συγκεκριμένα, οι δρομείς που έτρεχαν σε ρυθμό 9:40 μιλίων βελτίωσαν την οικονομία του τρεξίματός τους κατά μέσο όρο 0,9%.

Σε κάθε περίπτωση ο επικεφαλής της έρευνας τονίζει πως είναι λογικό τα συγκεκριμένα παπούτσια να μην έχουν κάποιο όφελος για τους αργούς δρομείς, ωστόσο αν δεν τους νοιάζουν τα χρήματα και τους αρέσει η αίσθηση όταν τα φορούν, τότε δεν έχουν τίποτα να χάσουν.

ΠΗΓΗ : Moneyreview.gr με πληροφορίες Washington Post

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

4 Οκτωβρίου πέφτει στο νερό η πρώτη ελληνική Belharra

Στις 4 Οκτωβρίου προγραμματίζεται να λάβει χώρα η επίσημη τελετή καθέλκυσης της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI Belharra κλάσης ΚΙΜΩΝ. Στο ναυπηγείο της Λοριάν στη βορειοδυτική Γαλλία...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ, 23 Σεπτεμβρίου

Σαν σήμερα 1821.… Η Άλωση της Τριπολιτσάς. Έλληνικές δυνάμεις, υπό την αρχηγία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ύστερα από τρίμηνη πολιορκία καταλαμβάνουν την Τρίπολη, όπου είχαν...

Τα «χαμένα μέταλλα» πλήττουν την πράσινη μετάβαση

Οι εγκληματίες στρέφουν το βλέμμα τους στην πράσινη μετάβαση. Αυτό είναι ένα μάθημα από τα προβλήματα στη γερμανική εταιρεία παραγωγής χαλκού Aurubis, της...

Ακίνητα: Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις

Πέρα από την καθιέρωση της υποχρεωτικής αγοραπωλησίας ακινήτων μέσω τραπεζών που θα προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με στόχο να κλείσει μια «μαύρη τρύπα»...

Θεσσαλία: Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι πληρωμές στους πληγέντες

Από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές στους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel στην Θεσσαλία δήλωσε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής...