Αξίζουν τα λεφτά τους τα «σούπερ παπούτσια»;

Τον αθλητικό κόσμο και δη τον κόσμο του τρεξίματος έχουν κατακλύσει τα λεγόμενα «σούπερ παπούτσια», τα οποία είναι αθλητικά παπούτσια υψηλής τεχνολογίας που σύμφωνα με τις εταιρείες βοηθούν τους χρήστες να τρέχουν πιο γρήγορα.

Επαγγελματίες και επίλεκτοι δρομείς λένε ότι τα παπούτσια αυτά τους έχουν βοηθήσει να σπάσουν ρεκόρ, ενώ οι ερασιτέχνες μαραθωνοδρόμοι τα αγοράζουν με την ελπίδα να τερματίσουν.

Ένα από τα πιο γνωστά σούπερ παπούτσια στην αγορά, το Nike Vaporfly, πωλείται για πάνω από 230 ευρώ.

Ωστόσο το ερώτημα είναι απλό. Αξίζουν τα συγκεκριμένα παπούτσια τα λεφτά τους; 

«Οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει αφορούν ανθρώπους που έχουν τρέξει αποστάσεις κάτω των 3 ωρών. Ωστόσο ο καθένας μπορεί να τα βρει στο εμπόριο», ανέφερε ο Ντάστιν Τζουμπέρτ, επικεφαλής μίας μελέτης σχετικά με τα συγκεκριμένα παπούτσια. 

Τα σούπερ παπούτσια διαθέτουν συνήθως έναν ελαφρύ, εύκαμπτο και ιδιαίτερα ελαστικό αφρώδες υλικό στην σόλα. Μέσα στο υλικό βρίσκεται μία άκαμπτη πλάκα, συχνά κατασκευασμένη από ίνες άνθρακα.

«Ένα παπούτσι με μόνο το αφρώδες υλικό δεν είναι αρκετά σούπερ. Το ίδιο κι ένα παπούτσι με μόνο την πλάκα από άνθρακα. Αν ενώσεις όμως αυτά τα δύο υλικά, τότε το παπούτσι είναι μαγεία, δήλωσε ο Geoff Burns, συν-συγγραφέας της μελέτης.

Μια ανεξάρτητη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2022 από τον Joubert και συνέκρινε διάφορα brands, διαπίστωσε ότι το Nike Vaporfly βελτίωσε την οικονομία του τρεξίματος κατά περίπου 2,7 τοις εκατό σε ταχύτητες 16 χιλιομέτρων την ώρα.

Αν τρέχεις αργά ίσως δεν τα… χρειάζεσαι

Όμως ο Τζουμπέρτ, επίκουρος καθηγητής κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο St. Edward’s στο Όστιν, υπέθεσε, με βάση τη δοκιμή μελέτης περίπτωσης στον εαυτό του, ότι σε χαμηλότερες ταχύτητες, τα σούπερ παπούτσια δεν είναι και τόσο ωφέλιμα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν 16 δρομείς – οκτώ γυναίκες και οκτώ άνδρες – που έτρεχαν σε πολύ πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι στις προηγούμενες μελέτες. 

Οι δρομείς ολοκλήρωσαν ένα σετ τεσσάρων επαναλήψεων δοκιμών διάρκειας 5 λεπτών σε διάδρομο, κινούμενοι με ρυθμό 10 χιλιομέτρων την ώρα και στη συνέχεια ένα παρόμοιο σετ επαναλήψεων με ρυθμό 12 χιλιομέτρων την ώρα. Υπήρχε ένα διάλειμμα 5 λεπτών μεταξύ κάθε 5λεπτης δοκιμής.

Οι αθλητές φορούσαν είτε το «σούπερ παπούτσι», το Nike ZoomX Vaporfly Next% 2 των 230 ευρώ, είτε ένα πιο απλό, το ASICS Hyper Speed των 84 ευρώ.

Κάθε δρομέας έτρεξε δύο φορές με κάθε στυλ παπουτσιού, ολοκληρώνοντας πολλαπλές επαναλήψεις και στους δύο ρυθμούς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αθλητές βελτίωσαν την οικονομία του τρεξίματός τους μόλις κατά ένα κλάσμα – γεγονός που υποδηλώνει ότι τα παπούτσια είναι αποτελεσματικά όταν ένας αθλητής τρέχει γρήγορα. 

Συγκεκριμένα, οι δρομείς που έτρεχαν σε ρυθμό 9:40 μιλίων βελτίωσαν την οικονομία του τρεξίματός τους κατά μέσο όρο 0,9%.

Σε κάθε περίπτωση ο επικεφαλής της έρευνας τονίζει πως είναι λογικό τα συγκεκριμένα παπούτσια να μην έχουν κάποιο όφελος για τους αργούς δρομείς, ωστόσο αν δεν τους νοιάζουν τα χρήματα και τους αρέσει η αίσθηση όταν τα φορούν, τότε δεν έχουν τίποτα να χάσουν.

ΠΗΓΗ : Moneyreview.gr με πληροφορίες Washington Post

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

«Αποφύγετε τα μπακαλιαράκια», λέει περιβαλλοντική οργάνωση

Αποφύγετε τα μπακαλιαράκια, μεγέθους κάτω των 20 εκατοστών και προτιμήστε αλιεύματα όπως γαύρο, παλαμίδα ή μπλε καβούρι, προτρέπουν τους καταναλωτές μέλη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea, με...

Μητσοτάκης: «Σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα για την ελληνική οικονομία»

«Σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα για την ελληνική οικονομία» αναφέρει  ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg. Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του στα αγγλικά στο...

Ακίνητα: Παράταση έως τις 12 Απριλίου για διορθώσεις στο Ε9

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Αττική: Ξεκίνησαν διαδικασίες για τις πρότυπες λαϊκές αγορές

Στην λαϊκή αγορά του Αγ. Αντωνίου στο Περιστέρι, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Εσωτερικής...

NBA: Ο Λούκα Ντόντσιτς κατηγόρησε ως «πληρωμένους» τους διαιτητές

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr