Bενζίνη: Το μυστήριο με το 10ήμερο ράλι και οι προβλέψεις για την επόμενη μέρα

Υψηλές ταχύτητες… ανέπτυξαν το τελευταίο δεκαήμερο οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης με αποτέλεσμα το προϊόν να ακριβύνει κατά μέσο όρο 0,06 ευρώ το λίτρο.

Η μέση τιμή είναι στα 2,094 ευρώ ανά λίτρο, ενώ σε περιοχές της επαρχίας και σε νησιά ξεπερνά ακόμη και τα 2,15 ευρώ το λίτρο. Από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων προκύπτει πως η βενζίνη πάτησε γκάζι… σε σχέση με τις 30 Οκτωβρίου οπότε και η μέση τιμή ήταν στα 2,037 ευρώ ανά λίτρο.

Οι αυξήσεις στα πρατήρια προκάλεσαν την εύλογη απορία αλλά και ανησυχία… των οδηγών Ι.Χ. Οι μνήμες από την ιλιγγιώδη ταχύτητα των ανατιμήσεων της βενζίνης των μηνών πριν τον Σεπτέμβριο είναι ακόμα νωπές όπως επίσης και οι οικονομικές απώλειες των νοικοκυριών δεν έχουν φυσικά ανακτηθεί. Ακόμη και το διάστημα 31 Αυγούστου – 1 Οκτωβρίου οπότε και η τιμή της βενζίνης αποκλιμακώθηκε πάνω από 0,15 ευρώ το λίτρο δεν ήταν αρκετό για να ανακουφίσει τα νοικοκυριά.

Το παράδοξο

Η τελευταία 10ήμερη κούρσα ανόδου των τιμών της βενζίνης, σύμφωνα με όσα εξηγούν στον ΟΤ, παράγοντες της πετρελαϊκής αγοράς δεν αποδίδεται σε κάποια ανατάραξη της διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς των καυσίμων.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως οι καταναλώσεις υποχωρούν σταθερά από τον Ιούλιο κατά 10% με 12% κάθε μήνα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Οπότε δεν υπάρχει λόγος αύξησης των τιμών λόγω της μεγάλης ζήτησης», σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη της αγοράς.

«Επιπροσθέτως», συνεχίζουν, «οι ρυθμοί ανάπτυξης ψαλιδίζονται… στις οικονομίες της Ε.Ε. και οι προβλέψεις για ύφεση έρχονται όλο και πιο κοντά. Συνεπώς δεν δικαιολογούνται οι ανατιμήσεις».

Σύμφωνα με τα στελέχη των πετρελαϊκών εταιρειών προφανώς στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές των προϊόντων των καυσίμων κίνησης γίνονται κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Πάντως από χθες μέχρι και αύριο Παρασκευή οι τιμές της βενζίνης Platts υποχωρούν κατά περίπου 0,022 ευρώ το λίτρο. Οι μειώσεις αυτές θα περάσουν στην αντλία από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ μειώσεις πάνω από 0,02 ευρώ και 0,015 ευρώ το λίτρο αναμένονται και στο ντίζελ κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης, αντίστοιχα.

Η επόμενη ημέρα…

Στελέχη των πετρελαϊκών εταιρειών δυσκολεύονται να κάνουν με ασφάλεια προβλέψεις πορείας των τιμών για μακρύ χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά το ντίζελ κίνησης, έχουν ως ορόσημο τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Τότε θα ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις στις εξαγωγές του ρωσικού πετρελαίου. «Όσο πλησιάζουμε προς τον Φεβρουάριο του 2023 τόσο θα βλέπουμε και την τιμή του ντίζελ κίνησης να αυξάνεται. Και αυτό επειδή από την αγορά θα υπάρχουν ελλείψεις φορτίων πετρελαίου».

Πάντως το τελευταίο δεκαήμερο οπότε και η τιμή της βενζίνης αυξανόταν το πετρέλαιο κίνησης στην ελληνική αγορά υποχώρησε πάνω από 0,02 ευρώ το λίτρο. Μάλιστα η τιμή του έφτασε να είναι μετά από πολλούς μήνες οριακά χαμηλότερη από εκείνη της βενζίνης. Η μέση τιμή του πετρελαίου ήταν στις 8 Νοεμβρίου στα 2,091 ευρώ ανά λίτρο, ενώ όπως προαναφέρθηκε η μέση τιμή της αμόλυβδης καταγράφηκε στα 2,094 ευρώ ανά λίτρο.

ΠΗΓΗ :ΤΟ ΒΗΜΑ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Εθνική Λυρική Σκηνή: Συναυλία στο πλαίσιο του κύκλου Μίκης Θεοδωράκης

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, σε συμπαραγωγή με το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο & Λύκειο Παλλήνης, συνεχίζει τον κύκλο Μίκης Θεοδωράκης με μια μουσική παράσταση-αφιέρωμα στη...

ΟΑΣΘ: σημαιοστολίζει τα λεωφορεία του

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Ανοίγει τον Απρίλιο η πλατφόρμα–Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Μέσα στον Απρίλιο ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του νέου προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη». Δικαιούχοι του προγράμματος...

ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΑΕ: Ισχυρή παρουσία στη Fοοd Expo 2023

Πιστή στην υλοποίηση του αναπτυξιακού πλάνου των τελευταίων ετών και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας, η ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΑΕ συμμετείχε δυναμικά στη φετινή έκθεση τροφίμων και...

Τζόκερ: Η κλήρωση 2574 για 1.400.000 ευρώ

Με το μυαλό στην σημερινή κλήρωση τζόκερ, (Πέμπτη 23/03/2023, αριθμός κλήρωσης 2574). Μετά από τα συνεχόμενα τζακ ποτ και τις μεγάλες κληρώσεις που...