Χαλκίδα: Mε επιτυχία η ημερίδα «Ο Πανάγιος Τάφος – Το μνημείο και το έργο»

Η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Τμήμα Ευβοίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, διοργάνωσε με ιδιαίτερη επιτυχία, την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023, ημερίδα με θέμα «Ο Πανάγιος Τάφος – Το μνημείο και το έργο» και προσκεκλημένη ομιλήτρια την Ομότιμη Καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ και επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Η ημερίδα φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του συνεδριακού κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, με μεγάλη προσέλευση κόσμου.

Το έργο της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα πρόκειται για ένα έργο εμβληματικό που αφορά σε ένα κορυφαίο μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας και μοναδικής σημασίας για τον Χριστιανισμό και τον Ελληνισμό, με στόχο την ανάδειξη των Οικουμενικών αξιών της Παγκόσμιας αυτής Κληρονομιάς.

Η καινοτόμος τεχνογνωσία που ανέπτυξε και εφάρμοσε η Διεπιστημονική Ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, αποτελεί υπόδειγμα των μεγάλων δυνατοτήτων της Ελλάδας στην αειφόρο διατήρηση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η διαγνωστική έρευνα, η μελέτη (2015-2016) και η υλοποίηση (2016-2017) του έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, ως υποδειγματική εφαρμογή διεπιστημονικής συνεργασίας, αποτελούν προϊόν καινοτομίας, συνδυάζοντας τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας αιχμής με την υλοποίηση ενός απαιτητικού έργου αποκατάστασης ενός εμβληματικού μνημείου.

Η υποδειγματική εφαρμογή διεπιστημονικής συνεργασίας τέμνει οριζόντια όχι μόνο τις ειδικότητες των αρχιτεκτόνων, των πολιτικών μηχανικών, των χημικών μηχανικών, των αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών, των ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών και άλλων ειδικοτήτων αλλά και ανοίγει το διάλογο με τις επιστήμες της αρχαιολογίας, της ιστορίας της τέχνης και της αρχιτεκτονικής, της θεολογίας και πολλών ακόμη ανθρωπιστικών επιστημών. Η τρισδιάστατη ψηφιακή τεκμηρίωση και ο στρατηγικός σχεδιασμός του έργου επέτρεψε την ολιστική πολυφασματική και πολυδιάστατη καινοτόμο διαχείριση όλων των δεδομένων σχεδιασμού, δόμησης, υλικών και ιστορίας και, καταδεικνύοντας σήμερα την αναγκαιότητα της διεπιστημονικότητας στην ανάδειξη και προστασία των μνημείων, με σεβασμό στην ιστορία και τις αξίες τους, τον αυθεντικό σχεδιασμό, την Αρχιτεκτονική, τις αυθεντικές ιστορικές δομές και υλικά, αξιοποιώντας την υψηλή τεχνογνωσία και τη χρήση των μη καταστρεπτικών μεθόδων, καθώς και της ψηφιακής πολυδιάστατης και πολυφασματικής αναπαράστασης, θεμελιώνει ένα νέο διεπιστημονικό πεδίο για την αειφόρο διατήρηση και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σημειώνεται ότι ο Τάφος του Ιησού ανοίχτηκε για πρώτη φορά μετά από αιώνες τον Οκτώβριο του 2016, όταν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο προχώρησε σε εργασίες αναστήλωσης του μνημείου.

Η Τώνια Μοροπούλου υπογράμμισε, «Όταν τον ανοίξαμε, η ενέργεια την οποία αισθανθήκαμε ήταν καταλυτική. Είναι ένα μνημείο που μιλάει σε όλη την ανθρωπότητα, έτσι είπα στο National Geographic όταν βγήκα από το Ιερό Κουβούκλιο εκείνο το βράδυ.» «Τρία δισεκατομμύρια κόσμος παρακολούθησε αυτό το εγχείρημα και αισθανόμασταν ότι είχαμε μαζί μας όλη την ανθρωπότητα. Ένα μνημείο ιερό που το ανοίξαμε και το αγγίξαμε με μεγάλο δέος, ένα μνημείο που εμπνέει την ενότητα όλων των δυνάμεων, της θρησκείας, της επιστήμης, της προόδου. Ένα μνημείο που φέρνει δίπλα του όλη την ανθρωπότητα.»

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για το Voucher μέσω ΕΣΠΑ των παιδικών σταθμών από την ΕΕΤΑΑ

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Σούπερ μάρκετ: Μικραίνουν τις συσκευασίες προϊόντων

«Αγάπη μου συρρίκνωσαν τα… προϊόντα»! Όλα και μικρότερα γίνονται τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, πλην όμως, οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές παραμένουν...

Εφορία: Μπαράζ «φορο-κλήσεων» σε φορολογούμενους

Το γκάζι των ελέγχων έχει πατήσει ο φορολογικός μηχανισμός για να προλάβει την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων και άλλων φορολογικών...

Financial Times: Το πλήγμα του Daniel στη φέτα

Το δημοσίευμα τονίζει ότι το περίπου το 40% των μαλακών τυριών της χώρας παρασκευάζονται από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα που παράγεται στην κεντρική περιοχή...

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές

Εκτός από τις παρεμβάσεις με σκοπό την ενίσχυση του εισοδήματος και της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη...