Χέντρι: Η τραπεζική κρίση θα γίνει χειρότερη

Η τραπεζική κρίση θα γίνει ακόμη χειρότερη σύμφωνα με τον Χιου Χέντρι ιδρυτή της EclecticaMacro, καθώς οι συνθήκες στην αγορά μόνο ιδανικές δεν είναι κι ενώ οι καταθέτες επιδίδονται σε αναλήψεις σωρηδόν. Παράλληλα οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν βοηθούν στην απορρόφηση των πιέσεων που ασκούνται στις αγορές.

Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο του Bloomberg πόσο άσχημα θα εξελιχθεί η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ ήταν απολύτως ξεκάθαρος: «Πολύ άσχημα».

Η επόμενη ερώτηση έρχεται ως φυσικό επακόλουθο: «Πώς θα είναι το πολύ άσχημα δεδομένου ότι τέσσερις τράπεζες έχουν καταρρεύσει;»

Η πανάκεια της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών ότι όλες οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν λύνει το πρόβλημα, σημειώνει.

«Υπάρχουν εκροές κεφαλαίων και καταθέσεων από τον τραπεζικό τομέα προς αναζήτηση αποδόσεων. Φοβάμαι και αυτό το λέω με πλήρη επίγνωση των λεγόμενών μου, ότι θα ξαναζήσουμε το 1934 και τον νόμο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα με τον οποίο κατάσχεσε χρυσό από τους Αμερικανούς πολίτες. Βρισκόμαστε στο σημείο όπου οι αξιωματούχοι του υπουργείου και της Fed είμαι σίγουρος πρέπει να αναλογισθούν μια “πύλη” ένα κλείδωμα στις αμερικανικές καταθέσεις.

«Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν κατασχέσεις στον χρυσό ή ότι θα υπάρξει μια καθολική ασφάλιση των καταθέσεων; Τι είναι η πύλη;», ρώτησε η δημοσιόγραφος.

«Μια τράπεζα είναι σαν ένα hedge fund. Τα hedge funds ορίζουν μια πύλη, όταν κάποιος ζητάει πίσω τα χρήματά του απαντούν θα σας καλέσουμε. Ακόμη και αν έχεις επενδύσει σε μεγάλα, τεράστια hedge funds χρειάζεται δύο χρόνια για να πάρεις τα χρήματά σου πίσω και αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι οι αναλήψεις μπορούν να γίνουν άμεσα με ένα έξυπνο τηλέφωνο.

Γιατί γίνονται αναλήψεις;

Θεωρώ αρχικά ότι η απόσυρση των καταθέσεων έγινε διότι τα CDS τα τραπεζικά CDS τιμολογούνταν στις 10 μονάδες βάσεων όταν της Fed ήταν στις 500 μονάδες βάσεως.

Υπήρχε μια κατάσταση, διακρατώ τους τίτλους έως την ωρίμανσή τους και όλοι ήταν εντάξει με αυτό.

Τι γίνεται όμως όταν έχεις εκροές από τις καταθέσεις; Ξαφνικά δεν είναι βιώσιμο να διακρατείς τους τίτλους έως τη λήξη τους και πρέπει να τους πουλήσεις. Όταν τους πουλάς αποκαλύπτεται αυτό που υπάρχει κάτω από το παγόβουνο. Οι απώλειες mark to market (η αξία ενός περιουσιακού στοιχείου είναι χαμηλότερη από όταν αγοράσθηκε) είναι μεγαλύτερες από τα κεφάλαια που διαθέτει η τράπεζα».

Μηδενικά επιτόκια

Για τον Χέντρι η αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την αμερικανική κεντρική τράπεζα έδωσε ένα σύνθημα: κάντε περισσότερες αναλήψεις από τις περιφερειακές τράπεζες.

Όμως υπήρχε ένα πρόβλημα με τις περιφερειακές τράπεζες και ένας πανικός οπότε κάτι έπρεπε να γίνει, του επισημαίνει η δημοσιογράφος.

Για τον Χέντρι κάποιες φορές ο πανικός λειτουργεί σαν λύτρωση, ο ίδιος μάλιστα συστήνει τον πανικό.

Η λύση στη δεδομένη στιγμή είναι μία κατά τον ίδιο, να επιστρέψουν τα επιτόκια στο μηδέν διότι το σύστημα επιβιώνει μόνο όταν τα επιτόκια είναι μηδενικά.

«Γι αυτό επιμένω ότι οι ΗΠΑ προκειμένου να ανακόψουν το κύμα αυτό του bank run και τη μετατόπιση των καταθέσεων στα αμοιβαία κεφάλαια θα πρέπει να απαγορεύσουν στους Αμερικανούς να διοχετεύουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό».

Πριν φτάσουμε σε αυτό, όπως επισήμανε δημοσιογράφος του Bloomeberg όπως έχουμε κάνει εδώ στην Ευρώπη και λειτούργησε θα πρέπει να ανακόψουμε το short selling στις τραπεζικές μετοχές.

Για τον Χέντρι το πρόβλημα έγκειται στις αποτιμήσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο οι μετοχές αυτή τη στιγμή δεν εξασφαλίζουν κάποιον επενδυτή. Ίσως το Bitcoin να είναι μια εναλλακτική.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από το Λονδίνο αναφορικά με την κρίση στα εμπορικά ακίνητα, απάντησε ότι η αγορά έχει την τάση να εξελίσσεται βραδέως.

«Πιστεύω ότι με την κατάσταση που επικρατεί στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία όταν θέλει κάποιος να περιορίσει την ανάληψη ρίσκου, δεν του έχουν μείνει πολλές επιλογές.

Ακόμη και η πώληση μετοχών όπως της Microsoft ή της Apple δεν είναι λειτουργική κίνηση καθώς αυτό που κάνει είναι να επιβαρύνει τη ρευστότητα».

Εν κατακλείδι, για τον Χέντρι το επόμενο διάστημα οι οικονομικές συνθήκες θα είναι ιδιαιτέρως σφιχτές και οι επιλογές των επενδυτών περιορισμένες

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Από τις σκηνές στα κοντέινερ: Οι πρώτοι κλιματικοί πρόσφυγες

Στη χωματερή της Φαρκαδόνας Τρικάλων, φορτηγά –το ένα πίσω από το άλλο– ξεφορτώνουν τόνους από έπιπλα, συσκευές και προσωπικά αντικείμενα. Οι περιουσίες τόσων οικογενειών έχουν...

Βασίλης Σπανούλης: Προπονητής της εθνικής μπάσκετ ανδρών για τα επόμενα δύο χρόνια

Η ανακοίνωση της ΕΟΚ Ένα μέλος γενιάς αθλητών που συνδύασε την παρουσία της με μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ, αναλαμβάνει από σήμερα την τεχνική καθοδήγηση...

Αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για το Voucher μέσω ΕΣΠΑ των παιδικών σταθμών από την ΕΕΤΑΑ

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Σούπερ μάρκετ: Μικραίνουν τις συσκευασίες προϊόντων

«Αγάπη μου συρρίκνωσαν τα… προϊόντα»! Όλα και μικρότερα γίνονται τα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, πλην όμως, οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές παραμένουν...

Εφορία: Μπαράζ «φορο-κλήσεων» σε φορολογούμενους

Το γκάζι των ελέγχων έχει πατήσει ο φορολογικός μηχανισμός για να προλάβει την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων και άλλων φορολογικών...