Χρ. Σταϊκούρας: Μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα το 2022

Τη μεγαλύτερη δημοσιονομική βελτίωση πανευρωπαϊκά πέτυχε η Ελλάδα το 2022, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο συνέδριο με θέμα: «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα – Πρόοδος – Προοπτική».

Οπως ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας, το πρωτογενές έλλειμμα μηδενίστηκε το 2022, δηλαδή έναν χρόνο πριν από τον στόχο, και από φέτος η χώρα επιστρέφει σε πλεόνασμα.

Ο υπουργός ανέφερε ότι την τελευταία τετραετία η ελληνική οικονομία κατάφερε να αντέξει τους κραδασμούς και να κλείσει κεφάλαια του παρελθόντος, να προσελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον, να μετασχηματιστεί, να ισχυροποιηθεί.

Επίσης σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία διακρίνεται για ισχυρή ανθεκτικότητα και στη συνέχεια έκανε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου:

  • Μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως για τη μεσαία τάξη.
  • Θέσπιση φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις και επαναπατρισμό νέων.
  • Στήριξη στους πολίτες.
  • Ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών (αύξηση κατώτατου μισθού κατά 20%, αύξηση συντάξεων, στεγαστικά δάνεια για νέους κ.ά.).
  • Ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
  • Ασκηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.
  • Μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά δημοσιονομική βελτίωση, παρά τα πιο γενναιόδωρα μέτρα στην Ευρώπη.
  • Επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, καθίσταται απολύτως εφικτή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία μεγεθύνεται με έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς στην Ευρώπη, το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ υποχωρεί σημαντικά και το παραγωγικό μοντέλο αλλάζει.

Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει χαράξει νέα πορεία και κινείται σε ελπιδοφόρο δρόμο, ωστόσο ανέφερε ότι η κατάσταση παραμένει δύσκολη και ρευστή και παραδέχτηκε ότι στην πορεία έγιναν και λάθη, τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει αναδιοργανώνοντας το κράτος μακριά από λογικές λαϊκισμού. Οφείλουμε να συγκροτήσουμε ένα πιο παραγωγικό κράτος, είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, ευχαριστώντας τον για τη βοήθειά του. Τέλος, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι πολίτες θα εμπιστευτούν ξανά τη Νέα Δημοκρατία για να συνεχιστεί η ίδια πορεία στην οικονομία.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Χρήστος Σταϊκούρας: Δέκα πρωτοβουλίες που καθιστούν την Ελλάδα «παίκτη» θετικής μνημόνευσης

Τις δέκα δέσμες πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατά τους πρώτους τρεις μήνες της διακυβέρνησης παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών...

Οι 5G ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα στο 5G Conference Southeastern Europe 2023

Με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες, παρουσιάσεις case studies από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και συζητήσεις για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που φέρνουν τα δίκτυα...

«Φωτογραφικές Συναντήσεις» στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Έτοιμα τα νέα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ σε Καναπίτσα, Κάνηθο και Ν. Αρτάκη

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

ΤΑΙΠΕΔ: Oικονομική προσφορά για αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη»

Μία οικονομική προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη», η οποία υποβλήθηκε από την εταιρεία INMO PARCK INVEST ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ...