Χρ. Σταϊκούρας: Την επιχειρηματικότητα αυτή η κυβέρνηση μπορεί να την κοιτάει στα μάτια

Συνάντηση με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, της επιχειρηματικότητας της Κρήτης και οικονομικών φορέων του νησιού, είχε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, συνεχίζοντας την επίσκεψή του στην Κρήτη. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και το περιεχόμενο της συζήτησης αφορούσε στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του νησιού και η τοπική οικονομία, με τον κ. Σταϊκούρα να σημειώνει ότι σκοπός της συνάντησης ήταν «μία ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση, απολογισμού και προγραμματισμού. Απολογισμού τετραετίας και εκτιμήσεων πολιτικών για την επόμενη τετραετία, για τη νέα διακυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Ο κ. Σταϊκούρας σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι «στον απολογισμό της τετραετίας νομίζω ότι το επιχειρείν αυτή η κυβέρνηση μπορεί να το κοιτάει στα μάτια με αυτοπεποίθηση και ρεαλισμό» προσθέτοντας ότι «πριν τις εκλογές του 2019 το επιχειρείν στο νησί ζητούσε μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και σήμερα που μιλάμε έχουμε μειώσει σημαντικά και μόνιμα αυτούς τους φόρους», αναφερόμενος στις πιο σημαντικές – όπως τόνισε – μειώσεις φόρων, όπως το φόρο εισοδήματος σε 22% από 29%, τη μείωση στην προκαταβολή φόρου και τις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που όπως συμπλήρωσε θα γίνει μόνιμη από το 2023.

«Αυτή η κυβέρνηση ακολουθεί μία πολιτική μόνιμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, που επανέλαβε τις επιπτώσεις από τις «πρωτόγνωρες εξωγενείς κρίσεις» διευκρινίζοντας ότι «οφείλαμε να χτίσουμε ένα δίχτυ προστασίας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πάλι από κοινού με τις επιχειρήσεις τα καταφέραμε».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις επιστρεπτέες προκαταβολές, την επιδότηση ενοικίου, τη χρηματοδότηση και δια μέσω τραπεζικού συστήματος, την επιδότηση του ρεύματος, τις επιδοτήσεις καυσίμων και μία σειρά από άλλα μέτρα, που όπως εξήγησε «δίνουν ένα τελικό αποτέλεσμα ύψους 50 δισ. ευρώ στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων» ενώ διευκρίνισε ότι η απόδειξη πως η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην επιχειρηματικότητα, είναι ότι «η χώρα αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό του μέσου ευρωπαϊκού όρου και εκτιμάται ότι το 2023 θα αναπτυχθεί ακόμα πιο ισχυρά σε σχέση με το μέσο Ευρωπαϊκό όρο».

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «δεν έχει αξία μόνο το ύψος ανάπτυξης, έχει και η ποιότητα της ανάπτυξης» συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα το 2022 θα έχει ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών, ενώ σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χώρα θα είναι πρωταθλήτρια σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων και το 2022 και το 2023 και το 2024».

Παρόλα αυτά όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών υπάρχουν «πολλές προκλήσεις μπροστά» σημειώνοντας ότι «έχουμε ένα αυξημένο κόστος δανεισμού, του κράτους, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Έχουμε μειωμένο όγκο κόκκινων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών,αλλά το ιδιωτικό χρέος δεν έχει μειωθεί έχει πάει στους διαχειριστές. Έχουμε μία νομισματική πολιτική που γίνεται όλο και πιο συσταλτική και έχουμε ένα πληθωρισμό που είναι για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κάτω από το μέσο Ευρωπαϊκό όρο, είναι όμως υψηλός και θα παραμείνει υψηλός ροκανίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη, ενώ τέλος ανέφερε ότι «οφείλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα συνεχίσουμε να είμαστε για όσο χρειαστεί, έτσι ώστε να πετύχουμε ακόμα υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Μανώλης Κουμαντάκης ευχαρίστησε για την παρουσία των υπουργό Οικονομικών, αναφερόμενος στη δυνατότητα συνεργασίας των επιχειρήσεων με την κυβέρνηση «για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά στην ανάπτυξη της χώρας».

Στη συνάντηση εκτός από τους εκπροσώπους φορέων που συμμετείχαν, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου Ν.Δ Μάξιμος Σενετάκης, αλλά και τοπικά στελέχη του κόμματος.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Ο Γιάννης Φέρτης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1938 και αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο θέατρο...

ΔΕΗ: Μία επιχειρηματική ιστορία ανάκαμψης

Κέρδη 0,5 δισ. Ευρώ από ζημιές 1,7 δισ, τετραπλάσιες επενδύσεις, δεκαπλάσια ισχύ στις ανανεώσιμες πηγές, μείωση του χρέους και περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του...

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024 έχει ήδη ξεκινήσει. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα...

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Το αδιαχώρητο στην Αράχωβα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Στην KAPASTA, πιστεύουμε ότι το καλό φαγητό πρέπει να είναι ταυτόχρονα θρεπτικό και απολαυστικό

Στην KAPASTA είμαστε παθιασμένοι με τη δημιουργία υγιεινών και νόστιμων γευμάτων που είναι ταυτόχρονα βολικά και εύκολα. Τα έτοιμα για μαγείρεμα μείγματά μας παράγονται...