Χρήστος Ταραντίλης: “Συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό και στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία”

«Αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα διαπίστωσαν αυξήσεις στις απολαβές τους. Πρώτον διότι μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και δεύτερον διότι αναβλήθηκε η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα».

Όπως είπε ο κ. Ταραντίλης «παράλληλα συνεχίζεται η οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία. Μόνο την εβδομάδα που πέρασε καταβλήθηκε σχεδόν 1 δισεκ. σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, της στήριξης των εκμισθωτών για μειωμένα μισθώματα και του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, το μισό της οποίας όπως και στον προηγούμενο κύκλο είναι μη επιστρεπτέο».

Τις επόμενες ημέρες ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για την ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων

Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «στη Βουλή ψηφίζεται τις επόμενες μέρες νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ανάμεσα στα άλλα προβλέπει:

– Πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές με κρατική εντολή από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021

– Καταβολή από το Κράτος στους εκμισθωτές, του 80% του μηνιαίου μισθώματος

– Διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή).

– Κρατική ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι «σύμμαχος της κυβέρνησης στις δράσεις οικονομικής στήριξης και κοινωνικής ευαισθησίας είναι η εμπιστοσύνη που ανέκτησε η χώρα μας από τους εταίρους μας και τις διεθνείς αγορές.

Έμπρακτη απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό Δημόσιο άντλησε από τις αγορές, μέσω της έκδοσης 10ετούς ομολόγου, 3,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 0,8%, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει σημειώσει ελληνική έκδοση οποιασδήποτε διάρκειας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προχωρά με ταχύτητα μεγάλα έργα αναπτυξιακής υποδομής, όπως ο οδικός άξονας Ε65 που όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα Τρίκαλα- έχει μείζονα σημασία για τη Δυτική Θεσσαλία, τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.

Αντιμετωπίζουμε ταυτόχρονα σημαντικές εκκρεμότητες του παρελθόντος, όπως ο άξονας Πάτρας- Πύργου και ο Βόρειος Οδικός ‘Αξονας της Κρήτης (ΒΟΑΚ), προκειμένου η πατρίδα μας να αποκτήσει αξιόπιστους, οικονομικούς και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους», τόνισε.

Σημαντικό και καινοτόμο, που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες, το νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια

Περνώντας στη συνέχεια στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων ο κ. Ταραντίλης ανέφερε πως «η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, όπως είχε προεκλογικά δεσμευθεί στους πολίτες.

Κατατέθηκε ήδη και συζητείται τις επόμενες μέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό, καινοτόμο νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες, και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Σε αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

Πρώτον: Ρυθμίσεις που επαναπροσδιορίζουν – με βάση τις πανελλαδικές εξετάσεις – τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οριοθετούν τη διάρκεια φοίτησης.

Και δεύτερον: Ρυθμίσεις για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, τη βελτίωση της λειτουργίας και της εικόνας των Πανεπιστημίων μας».

Στόχος μας με το νομοσχέδιο για την αλλαγή εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση, είναι να μπει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία

Για τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση μίλησε συνεχίζοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο Χρήστος Ταραντίλης. Όπως είπε: «Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και κατατίθεται σύντομα στη Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πρόκειται – όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – για μια ακόμη νομοθετική πρωτοβουλία που αποτελεί ρητή προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.

Στόχος μας να μπει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Μεταξύ άλλων:

– Επαναφέρεται η 5ετής θητεία των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.

– Τίθεται ως όριο για την εκλογή τους από τον πρώτο γύρο το 43% των ψήφων.

– Εξασφαλίζεται κατά κανόνα η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.

– Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου.

– Θεσπίζεται -όπως και στις βουλευτικές εκλογές- όριο 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών του».

Η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών αξιολογεί την κατάσταση κάθε εβδομάδα και επικαιροποιεί όταν χρειάζεται τα μέτρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επιδημιολογική κατάσταση και τα νέα μέτρα, επισημαίνοντας: «Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική κατάσταση, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το πιστοποιούν άλλωστε, όλοι οι τελευταίοι εβδομαδιαίοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Ενώ όμως βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση σε περιοχές που ήταν επιβαρυμένες, τις τελευταίες ημέρες έχουμε έξαρση κρουσμάτων κυρίως στην Αττική. Είναι προφανές πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Γι’ αυτό και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί παρά να προσαρμόζονται διαρκώς στα νέα δεδομένα που ανακύπτουν και τις τάσεις που διαμορφώνονται», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Συνεπής στη στρατηγική αυτή, η κυβέρνηση -λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών- προχωρά κάθε εβδομάδα στην αξιολόγηση της κατάστασης και στην επικαιροποίηση, όταν χρειάζεται, των μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, εφαρμόζονται από το Σάββατο το πρωί, σε κάθε περιοχή της χώρας -ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο τους- δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας:

Το επίπεδο επιτήρησης, που απεικονίζεται με «κίτρινο» και το επίπεδο αυξημένου κινδύνου, που απεικονίζεται με «κόκκινο».

Και στα δύο επίπεδα -σε όλη δηλαδή την επικράτεια- ισχύουν οριζόντια μέτρα, που αποτελούν τη βάση της άμυνάς μας, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η αποστολή SMS για τις μετακινήσεις μας, η τηλεργασία, όπου είναι δυνατόν.

Στις «κίτρινες» περιοχές ισχύουν όλα όσα εφαρμόζονταν την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά ανοίγουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, πλην των ΟΠΑΠ Play.

Στις «κόκκινες» περιοχές ισχύουν επιπλέον μέτρα.

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, πλην της Αττικής, όπου συνεχίζεται το ίδιο ωράριο.

– Λειτουργία δια ζώσης μόνο των Γυμνασίων.

– Λειτουργία των θρησκευτικών χώρων, με παρουσία έως και 9 ατόμων.

– Λειτουργία ύστερα από προκαθορισμένο ραντεβού:

Των καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης και των βιβλιοπωλείων με την μέθοδο της παράδοσης εντός, των υπόλοιπων καταστημάτων με την μέθοδο της παράδοσης εκτός, καθώς και των κομμωτηρίων και των καταστημάτων προσωπικής περιποίησης».

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Ταραντίλης ανέφερε πως εντείνουμε την άμυνα, συνεχίζουμε την αντεπίθεση. Όπως ανέλυσε: «Μπροστά στον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας- εξαιτίας των μεταλλάξεων και του χειμωνιάτικου καιρού και συνεπώς των περισσότερων λοιμώξεων και ιώσεων που συνηθίζονται- κάθε χρόνο- αυτούς τους μήνες – εντείνουμε την άμυνά μας και ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τους εμβολιασμούς.

Αυτή τη στιγμή γίνονται περισσότεροι από 17.000 εμβολιασμοί ημερησίως, ενώ ήδη έχουν εμβολιαστεί περίπου 270.000 συμπολίτες μας, ξεπερνώντας τον στόχο των 200.000 που είχε προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο.

Επιπλέον ακολουθούμε με συνέπεια την ορθή στρατηγική διασφάλισης της δεύτερης δόσης, για όλους τους συμπολίτες μας που έχουν κάνει ήδη την πρώτη».

Η κυβέρνηση θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση και το 2021

«Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να μην καθυστερήσει», δήλωσε για την επιστροφή στην κανονικότητα ο Χρήστος Ταραντίλης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι ο μηχανισμός που διαθέτουμε λειτουργεί σε πολύ καλό επίπεδο και πως η επιτυχία στο ρυθμό του εμβολιασμού θα εξαρτηθεί από το πόσο θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων των δόσεων.

Τόνισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι είναι δίπλα στους πολίτες που πλήττονται οικονομικά από την πανδημία και υπενθύμισε ότι δόθηκαν 24 δισ. ευρώ, περίπου το 15% του ΑΕΠ το 2020, και έχουν προγραμματιστεί άλλα 7,5 δις ευρώ το 2021.

«Η κυβέρνηση θα στηρίξει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση και το 2021, για όσο κρατήσει αυτή η δύσκολη κατάσταση», υπογράμμισε. «Δεν είχαμε τη λογική, ό,τι έχουμε το δίνουμε όπως πρότειναν κόμματα της αντιπολίτευσης», απάντησε σε παρεμφερή ερώτηση επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση είχε προγραμματισμό και για το 2020 και για το 2021.

Σε ότι αφορά τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας, ο κ. Ταραντίλης σημείωσε πως αν υπάρχουν αλλαγές στο περιβάλλον, ακολουθεί η εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής και μετά η προσαρμογή στις νέες συνθήκες. «Αυτό έγινε. Είδαμε αύξηση 35-40% των κρουσμάτων στην Αττική, είχαμε εισήγηση της επιτροπής και πήραμε αποφάσεις. Το ίδιο μοντέλο θα ακολουθήσουμε σε όλες τις περιοχές της χώρας», δήλωσε ενώ σε ερώτηση αν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα στις εκκλησίες ή θα σταματήσουν οι πτήσεις από χώρες με το νοτιοαφρικάνικο στέλεχος του ιού, απάντησε πως «θα έχουμε την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών και θα πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει».

Ερωτηθείς πόσο προκαλεί ανησυχία η μετάλλαξη του ιού και αν είμαστε κοντά σε καθολικό lockdown, απάντησε πως οι μεταλλάξεις είναι ένα νέο δεδομένο αλλά πάντα συνυπάρχουν με τους ιούς. «Εισηγείται η επιτροπή και παίρνουμε τις αποφάσεις. Δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία. Οι έρευνες στο εξωτερικό δείχνουν ότι οι μεταλλάξεις αντιμετωπίζονται από τα τωρινά εμβόλια. Χθες διάβασα άρθρο στο science για το εμβόλιο της Pfizer. Είμαστε σε εγρήγορση. Πάντα δρούμε προληπτικά ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», συμπλήρωσε.

Για το θέμα της πατέντας των εμβολίων με αφορμή δήλωση του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ μετά από συνομιλία του με το Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ταραντίλης υπενθύμισε ότι από τον περασμένο Απρίλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινό άρθρο του με τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο είχαν τοποθετηθεί στο θέμα. «Τότε δεν υπήρχαν εμβόλια. Σημαντικό είναι τώρα να έχουμε ξεκάθαρο στόχο και αυτός είναι να τρέξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία του εμβολιασμού. Η συζήτηση για τις πατέντες μπορεί να γινόταν από τον Απρίλιο από τον πρωθυπουργό αλλά αυτή τη στιγμή είναι άλλα τα δεδομένα. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ώρα να λέμε ιδέες αλλά να κάνουμε ρεαλιστικές προτάσεις που θα τρέξουν πολύ γρήγορα των εμβολιασμό», υπογράμμισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε πότε υπολογίζει η κυβέρνηση ότι θα έχει εμβολιστεί το 70% του πληθυσμού. «Το Α και το Ω είναι να μπορέσουμε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των εμβολίων. Ο εμβολιαστικός σχεδιασμός στην Ελλάδα είναι πανέτοιμος. Η χώρα μας είναι στην 5η θέση μεταξύ των 27 χωρών όσον αφορά το ποσοστό που εμβολιάζεται καθημερινώς. Είμαστε έτοιμοι. Το θέμα είναι να έρθουν τα εμβόλια στην προγραμματισμένη χρονική στιγμή και να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μέχρι το καλοκαίρι», απάντησε.

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα εξετάσει την αγορά του ρωσικού ή του κινεζικού εμβολίου στην περίπτωση που πάρουν έγκριση, απάντησε ότι «κινούμαστε στο πλαίσιο της Ευρώπης και όπως κάθε κυβέρνηση, έτσι και η δική μας, θα κάνουμε το καλύτερο στα θέματα της δημόσιας υγείας».

Επιπλέον για το πιστοποιητικό εμβολιασμού είπε ότι είναι ιδέα που θα χαρούμε πολύ να προχωρήσει και σε άλλες εφαρμογές στην Ευρώπη, εκτός από λόγους υγείας. «Ιδανικό είναι να εφαρμοστεί στο πλαίσιο της ΕΕ, ωστόσο επειδή θέλουμε να προστατεύσουμε τον τομέα του τουρισμού θα εξετάσουμε και άλλες πιθανότητες», συμπλήρωσε.

Επίσης ρωτήθηκε για τα επιπλέον μέτρα στήριξης της εστίασης από την κυβέρνηση και είπε ότι δεν υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο από αυτά που είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλία διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε αυτές τις επιχειρήσεις και το 2021.

Ανέφερε δε ότι η τακτική του «ακορντεόν» έχει μια πολύ θετική πλευρά, ότι ανοίγει και κλείνει και «είναι σημαντικό να ξέρεις πότε θα ανοίξεις και πότε θα κλείσεις, πάντα με βάση τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών».

Μιλώντας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τους δήμους και τις περιφέρειες, ο κ. Ταραντίλης τόνισε πως θα πρέπει με ένα ποσοστό 43% να μπορεί κάποιος να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και να κριθεί στις επόμενες εκλογές. Σημείωσε ότι σε διαφορετική περίπτωση αυτό που έχουμε δει είναι ακυβερνησία και συνθήκες συναλλαγών με μικρότερες παρατάξεις, κάτι που δεν βοηθά τους δήμους και τις περιφέρειες.

«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», απάντησε σε ερώτηση αν θα επανέλθει η λίστα στις ευρωεκλογές.

Ο κ. Ταραντίλης μετά από σχετική ερώτηση απάντησε πως δεν έχει οριστεί ημερομηνία για επόμενη διεξαγωγή διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ενώ για τις επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Κύπρου και του Ισραήλ, είπε ότι είναι συχνή η επικοινωνία τους και πως η ατζέντα περιλαμβάνει τις διμερείς σχέσεις και την πανδημία. «Στο θέμα της Κύπρου παραμένουμε συντεταγμένοι απόλυτα με την κυπριακή κυβέρνηση και στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκανε κανένα σχόλιο για την πρωτοβουλία τις αριστεράς και των πρασίνων στη Γερμανία για επιβολή εμπάργκου όπλων στην Τουρκία.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Στην απεργία 17/4 συμμετέχει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: “Με αυτό το κεντρικό σύνθημα και το διεκδικητικό μας πλαίσιο συνεχίζουμε. Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας αποφάσισε στη συνεδρίασή του...

Δεκατρείς UCI Continental ομάδες στον ΔΕΗ Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας 2024

Twitter: – Facebook: Elkov Kasper Czech Cycling Team Instagram: elkovkasper Το 2024 Σε Γαλλία και Κροατία εντοπίζονται οι περισσότεροι αγώνες που συμμετείχε φέτος, κατακτώντας μία νίκη, με τον Lukáš Kubiš...

Χαλκίδα: «Μελωδικό Σαββατοκύριακο» από το Δημοτικό Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας»

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Γενέθλια για τον μικρό μαχητή Παναγιώτη-Ραφαήλ από την Εύβοια [βίντεο]

Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, ο Παναγιώτης-Ραφαήλ έδωσε μάχη για τη ζωή του και ταξίδεψε στη Βοστώνη των ΗΠΑ για να υποβληθεί σε γονιδιακή θεραπεία για...

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Heptapolis – Τριλογία, το Όραμα των Δελφών»

Το Σάββατο 6 Απριλίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης», το Σωματείο ΟΛΥΜΠΟΣ – Παγκόσμιο Πνευματικό Κέντρο παρουσίασε το πλαίσιο χρηματοδότησης...