Χρήστος Ζερεφός: Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με ξηρασία

Για το καυτό – στην κυριολεξία – καλοκαίρι που έρχεται μίλησε ο καθηγητής και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός.

«Φέτος χρειάζεται μεγάλη προσοχή με τις φωτιές», προειδοποίησε, μιλώντας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να προσέχουμε όλες τις δραστηριότητές μας στη φύση.

Μιλώντας για την κλιματική κρίση και τις προβλέψεις για υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι του 2023 ο κ. Ζερεφός τόνισε ότι «δεν υπάρχει μοντέλο που να κάνει εποχική πρόβλεψη για την Ελλάδα, για το καλοκαίρι. Είναι υποθέσεις».

Ποιες περιοχές κινδυνεύουν από ξηρασία

«Από κλιματικής πλευράς κανείς δεν γνωρίζει πόσο ζεστό θα είναι, τι καύσωνα θα έχουμε και πόσες ημέρες με επικινδυνότητα δασικών πυρκαγιών θα έχουμε τους επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο Χρήστος Ζερεφός.

Με δεδομένο ότι το κλίμα είναι αποσταθεροποιημένο, ο διακεκριμένος επιστήμονας δήλωσε ότι «χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η αιτία που προκαλεί την κλιματική αλλαγή, δηλαδή τα αέρια του θερμοκηπίου» που εμποδίζουν τη γη να ψυχθεί.«Δυστυχώς δεν θα έχουμε επιστροφή πίσω», είπε για την κλιματική αλλαγή, σημειώνοντας ότι πια το ακραίο γεγονός κοντεύει να γίνει σύνηθες», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη για το κλίμα στην Μεσόγειο τόνισε ότι η Ανατολική Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους, ιδίως από την κοιλάδα της Λάρισας μέχρι τη Λακωνία.

Τι θα γίνει τις επόμενες δεκαετίες

Μιλώντας για το πρόβλημα ξηρασίας στη χώρα μας σημείωσε ότι θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια. «Το 2050 – 2060 είναι ένα χαρακτηριστικό έτος πέρα από το οποίο όλα γίνονται πολύ πιο γρήγορα και επικίνδυνα. Μέσα σε αυτό συμπεριλαμβάνονται καύσωνες, ακραία καιρικά φαινόμενα, ξηρασία», πρόσθεσε ο κ. Ζερεφός.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτές οι ζημιές που θα γίνουν τώρα θα τις πληρώσουν τα εγγόνια μας. «Το κόστος παγκοσμίως είναι τεράστιο. Έχει υπολογιστεί ότι στο τέλος του αιώνα θα ξεπεράσει τα 123 τρισ. δολάρια» σημείωσε ότι ένα μικρό μέρος αυτού του κόστους αρκεί για να ανατρέψουμε αυτή την κακή εξέλιξη.

Αναφερόμενος, τέλος, στους τρόπους διάσωσης των ελληνικών δασών, όπως αναλύθηκαν σε μελέτη της Ακαδημίας Αθηνών σχολίασε ότι υπάρχει ο τρόπος να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των δασών απέναντι στις φωτιές που δεν θα εξαλειφθούν.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Χρήστος Σταϊκούρας: Δέκα πρωτοβουλίες που καθιστούν την Ελλάδα «παίκτη» θετικής μνημόνευσης

Τις δέκα δέσμες πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατά τους πρώτους τρεις μήνες της διακυβέρνησης παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών...

Οι 5G ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα στο 5G Conference Southeastern Europe 2023

Με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες, παρουσιάσεις case studies από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και συζητήσεις για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που φέρνουν τα δίκτυα...

«Φωτογραφικές Συναντήσεις» στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Έτοιμα τα νέα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ σε Καναπίτσα, Κάνηθο και Ν. Αρτάκη

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

ΤΑΙΠΕΔ: Oικονομική προσφορά για αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη»

Μία οικονομική προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη», η οποία υποβλήθηκε από την εταιρεία INMO PARCK INVEST ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ...