Χριστούγεννα στον Παρνασσό-Στολισμένα χωριά και καφές δίπλα στο τζάκι

Είναι ο πιο διάσημος χειμερινός προορισμός. Έχει πανέμορφα χωριά, συγκλονιστική φύση, καλές προτάσεις διαμονής για κάθε τσέπη και εστιατόρια και ταβέρνες με υπέροχες νοστιμιές. Από την κοσμοπολίτικη Αράχωβα, τους πολυφωτογραφημένους Δελφούς, την πνιγμένη στα έλατα Αγόριανη μέχρι τον low profile Πολύδροσο και την ιδανική για οικογένειες Αμφίκλεια, το βουνό έχει προτάσεις για όλους.

 Αν το χιονοδρομικό είναι ανοιχτό καθώς αυτή τη στιγμή που γράφεται το κείμενο είναι ακόμα ορφανό από χιόνι, μπορείτε να κάνετε τα πρώτα σας μαθήματα στο σκι -αν δεν είστε γνώστες του σπορ-, να πιείτε καφεδάκι απολαμβάνοντας το χιονισμένο τοπίο ή να παίξετε στο χιόνι σαν παιδιά. Ακόμα και αν το χιόνι δεν μας κάνει τη χάρη, μπορείτε να απολαύσετε αυτοκινητάδες στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Παρνασσού και να περπατήσετε στα μονοπάτια του.

Αράχωβα

Είναι το πιο διάσημο χειμερινό θέρετρο της χώρας, είναι εδώ που το χειμώνα η οδός Δελφών, ο κεντρικός δρόμος του χωριού, γεμίζει αυτοκίνητα με πέδιλα στις οροφές και με ski bus που ανεβαίνουν για το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού. Είναι εδώ που αργά το μεσημέρι θα δείτε μικρούς και μεγάλους με φόρμες του σκι να κάθονται στα καφέ της πλατείας Λάκκα ή στα ταβερνάκια που βρίσκονται διάσπαρτα στο χωριό για παϊδάκια και φορμαέλα στα κάρβουνα. Είναι επίσης το μέρος που ακόμα και σκι να μην κάνετε θα πάτε μόνο και μόνο για τη βόλτα.

Για τα γραφικά στενά που είναι γεμάτα από πανέμορφα πέτρινα σπιτάκια, ανάμεσα στα οποία κρύβονται και παλιά νεοκλασικά και αρχοντικά, για τα στιλάτα μαγαζιά, για τα καφέ με το τζάκι και για τα ατμοσφαιρικά μπαρ. Για όμορφη θέα θα ανεβείτε τα 200+ σκαλοπάτια έως την εκκλησία του Άη Γιώργη, το αγνάντι φτάνει μέχρι την κοιλάδα των Δελφών. Θα πάτε όμως και μέχρι το σήμα κατατεθέν του χωριού το πέτρινο Ρολόι που χρονολογείται από τις αρχές του 18ου αιώνα. Από εκεί περίπου ξεκινά και δρόμος που περνά από την κάτω και σαφώς πιο ήσυχη πλευρά του χωριού που φτάνει στο κάτω πάρκινγκ. Οι αυτοκινητάδες που μπορείτε να κάνετε είναι προς τους Δελφούς, το Λιβάδι με τα καφέ και τις ταβέρνες, την Αγόριανη για να δείτε τον καταρράκτη και φυσικά το χιονοδρομικό κέντρο εάν είναι ανοιχτό.

Αγόριανη

Η Αγόριανη είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Παρνασσού. Απλωμένη στα βορειοδυτικά του βουνού στα 900 μ. υψόμετρο είναι γεμάτη πέτρινα σπιτάκια και ανηφορικά στενά που βλέπουν στις δασωμένες με έλατα πλαγιές. Το ποτάμι που διατρέχει το χωριό προσθέτει πόντους στην ομορφιά του και ιδίως ο μικρός καταρράκτης που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από την κεντρική πλατεία με τα τεράστια πλατάνια, θα σας οδηγήσει στο σημείο μικρό πλακόστρωτο μονοπάτι. Εκεί, στην πλατεία, χτυπά και η καρδιά της Αγόριανης ή του Επτάλοφου, όπως είναι το επίσημο όνομα του χωριού, και μετά τις βόλτες για χάζι στα στενά είναι το καλύτερο μέρος για να πιείτε ένα ζεστό καφεδάκι ή για να χαζολογήσετε με μεζεδάκια και τσιπουράκι. Όμορφες αυτοκινητάδες είναι αυτές προς το Χιονοδρομικό και προς το Λιβάδι της Αράχωβας που είναι ανάμεσα στα έλατα. Αν το χιονοδρομικό είναι ανοιχτό μπορείτε να δοκιμάσετε και την τύχη σας στο άθλημα του σκι, σε περίπτωση που δεν είστε γνώστες. Διαφορετικά όμορφες μικρές βόλτες είναι αυτές προς την Αγία Τριάδα, την Αγία Παρασκευή, τη Βρωμόβρυση, την πηγή Βασιλική ή το Πυργάκι.

Πολύδροσος

Για να φτάσετε στη Σουβάλα, όπως αποκαλούν το χωριό οι ντόπιοι, έχετε δυο επιλογές ή θα πάτε περιφερειακά περνώντας έξω από την Αμφίκλεια ή θα μπείτε μέσα σε αυτή και θα ανεβείτε το βουνό. Η δεύτερη διαδρομή μπορεί να σας πάρει περισσότερη ώρα λόγω στροφών είναι ωστόσο πολύ πιο όμορφη καθώς θα οδηγείτε ανάμεσα στα έλατα. Κάνοντας δεξιά από τον κεντρικό δρόμο αρχίζετε να κατηφορίζετε και να συναντάτε τα πρώτα σπίτια του χωριού χωμένα μέσα στα έλατα, για την ακρίβεια αυτή είναι η Άνω Σουβάλα, το παλιό ουσιαστικά χωριό, πριν οι κάτοικοι μεταφερθούν στην πιο πεδινή σημερινή τοποθεσία. Γύρω από τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – ουσιαστικά η πλατεία του χωριού – βρίσκονται οι περισσότερες ταβέρνες και καφέ και είναι εδώ που θα τραβήξετε χειρόφρενο για να αρχίσετε τις βόλτες στο χωριό. Αν ο καιρός είναι καλός μια όμορφη περιπατητική διαδρομή είναι αυτή προς τις πηγές του βοιωτικού Κηφισού. Ένα πανέμορφο σημείο πνιγμένο στα πλατάνια όπου βρίσκονται επίσης και τα ερείπια της πρωιμοχριστιανικής εκκλησίας της Θεοτόκου Ελεούσας ή αλλιώς της Παναγίας Μαυρομαντήλας του 5ου αι.

Αμφίκλεια

Θα τη βρείτε στους βορειοανατολικούς πρόποδες του Παρνασσού με φόντο τα έλατα να απλώνεται μισή στην πλαγιά και μισή σε πλάτωμα. Σε αντίθεση με την πολύβουη Αράχωβα, η Αμφίκλεια είναι σαφώς πιο ήσυχη και ιδανική για οικογένειες αφού μπορείτε άνετα να κινηθείτε με το αυτοκίνητο μέσα στο χωριό. Ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός είναι γεμάτη με πανέμορφα παλιά νεοκλασικά, πετρόχτιστα αρχοντικά αλλά και πέτρινες βρύσες. Η κεντρική ή κάτω πλατεία είναι το σημείο αναφοράς, εδώ θα βρείτε καφέ και ταβέρνες για να χαλαρώσετε είτε μετά το σκι είτε μετά τις βόλτες στα γραφικά στενά του χωριού. Αξίζει να επισκεφθείτε το Μουσείο Άρτου και Επαγγελμάτων στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφίκλειας, όπου θα βρείτε μια πλούσια συλλογή καθημερινών αντικειμένων παλιότερων εποχών αλλά και την ιστορία παρασκευής του ψωμιού από την αρχαιότητα έως σήμερα. Οι πιο must βόλτες στην ευρύτερη περιοχή είναι αυτή στο ξωκλήσι της Αγίας Ιερουσαλήμ του 11ου αι. στην είσοδο της χαράδρας του ρέματος Κεραμιδιού, που είναι χτισμένο μέσα σε μια σπηλιά, στην Αρχαία Ακρόπολη της Αμφίκλειας από όπου θα απολαύσετε όμορφη θέα αλλά και στην Ιερά Μονή Δαδίου του 18ου αι.

Δελφοί

Μπορεί να μην είναι κοσμοπολίτικοι όπως η Αράχωβα, ανάμεσα στα έλατα όπως η Αγόριανη ή γεμάτοι πέτρινα αρχοντικά όπως η Αμφίκλεια είναι όμως, το κέντρο του κόσμου σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες και αυτό από μόνο του λέει κάτι. Για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν την ιστορία με τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, να περπατήσουν εκεί που οι πρόγονοί τους περπατούσαν, να καθίσουν εκεί που η Πυθία έδινε τους χρησμούς της και να απολαύσουν μερικές μέρες σε γιορτινή ατμόσφαιρα χωρίς την κοσμοπολίτικη βαβούρα, οι Δελφοί είναι μια καλή λύση. Θα σεργιανίσετε στα στενά του, θα χαζέψετε την όμορφη θέα που φτάνει μέχρι την Ιτέα και το Γαλαξίδι και θα αράξετε σε ένα από τα καφέ ή τα ταβερνάκια για φιλοσοφικού, μαντικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος συζητήσεις, με την παρέα, με τους ντόπιους, με αυτούς στο διπλανό τραπέζι. Αν δεν έχετε πάει στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τα συνδυάσετε. Ανεβαίνοντας προς το στάδιο, γυρίστε και ρίξτε κλεφτές ματιές τόσο στα μνημεία – όπου από ψηλά φαίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά – όσο και στο γύρω τοπίο, η θέα είναι υπέροχη.

ΠΗΓΗ : TRAVEL.GR

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Πλούσιο το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στην Πελασγία

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Χαλκιδέων

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Θεσσαλονίκη: Πτώμα γυναίκας βρέθηκε σε χωματόδρομο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Σαν σήμερα 6 Δεκεμβρίου

Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο. 343: Πεθαίνει ο Άγιος Νικόλαος, επίσκοπος Μύρων, προστάτης των ναυτικών. 1240: Οι Μογγόλοι με επικεφαλής τον Μπατού καταλαμβάνουν το Κίεβο. 1534: Ισπανοί άποικοι, με επικεφαλής τον...