D. Beko-Ολυμπιακή Ζυθοποιία: Διψήφια ανάπτυξη το 9μηνο-Σωτήριος ο τουρισμός

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κινείται και το 2022 η Ολυμπιακή Ζυθοποιία. Μετά την περσινή αύξηση του τζίρου κατά περίπου 30%, το φετινό εννεάμηνο «έτρεχε» επίσης με διψήφιους ρυθμούς για την εταιρεία.

Οπως αναφέρει ο Managing Director της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, Dejan Beko, «με το κλείσιμο του 9μήνου, η εταιρεία μας συνολικά κινήθηκε με μια αύξηση της τάξεως του 10% σε σχέση με πέρυσι, ανάπτυξη που κυρίως ήρθε από το κανάλι της εστίασης και τον τουρισμό, ενώ το κανάλι του σούπερ μάρκετ (Modern Trade) συνεχίζει να σημειώνει μια γενική πτώση. Και αυτό γιατί, σε αντίθεση με πέρυσι, η λειτουργία της HoReCa φέτος ήταν συνεχής, ενώ, παράλληλα, έχουν γίνει σημαντικές ανατιμήσεις που έχουν επηρεάσει σημαντικά το καλάθι των νοικοκυριών και την κατηγορία».

Οι καλές επιδόσεις του τουρισμού

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Beko υπογραμμίζει ότι «το κανάλι του On Trade αναπτύσσεται για δεύτερη συνεχή χρονιά -μετά τις μεγάλες απώλειες του 2020- πλησιάζοντας τόσο τους όγκους, όσο και το μερίδιο που είχε διαχρονικά στην κατηγορία. Η κατανάλωση ενισχύθηκε, τόσο από την έντονη ανάγκη των Ελλήνων για έξοδο και κοινωνικοποίηση μετά την πανδημία, όσο βέβαια και από τις πολύ καλές επιδόσεις του τουρισμού, και μάλιστα όχι μόνο σε κλασικούς τουριστικούς προορισμούς, αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα».

Θυμίζουμε ότι, βάσει των πιο πρόσφατων επίσημων στοιχείων, για τις αεροπορικές και οδικές αφίξεις, έως και το τέλος Ιουλίου, τη χώρα μας έχουν επισκεφθεί 14,5 εκατ. τουρίστες, αριθμός που συνεπάγεται με περίπου 8,8 εκατ. περισσότερους επισκέπτες σε σχέση με πέρσι.

Η πρόβλεψη ως προς τον τουρισμό για το κλείσιμο της χρονιάς είναι αρκετά αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι θα φτάσουμε συνολικά τα 26 εκατ. επισκέπτες, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 79% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, ακόμη και αυτό το αισιόδοξο σενάριο υπολείπεται κατά 15% περίπου σε σχέση με τις επιδόσεις του 2019.

Οι προοπτικές για το σύνολο του 2022

Αναφορικά με τις προοπτικές για το σύνολο του 2022, ο επικεφαλής της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας σημειώνει πως «η γενική εικόνα και οι τάσεις των καναλιών δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά έως το τέλος του έτους, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε ήδη διανύσει και την κύρια περίοδο κατανάλωσης για την κατηγορία μας, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή εποχικότητα».

«Ωστόσο, για το τελευταίο τρίμηνο αναμένουμε πιθανή πτώση της κατανάλωσης, κυρίως λόγω πληθωρισμού και των υψηλών τιμών της ενέργειας, που θα επηρεάσουν το διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα. Για την αγορά μας, δεν παύει να ήταν μια καλή χρονιά, εκτιμώντας ότι θα κλείσει με υψηλό μονοψήφιο ποσοστό σε σχέση με πέρυσι, ενώ ευελπιστούμε ότι η εταιρεία μας θα κινηθεί ακόμη καλύτερα».

Νέα λανσαρίσματα

Σχετικά με τα πλάνα της εταιρείας σε προϊοντικό επίπεδο, ο κ. Beko ανέφερε ότι «στόχος μας είναι η ενίσχυση όλων των κατηγοριών των προϊόντων του χαρτοφυλακίου μας, ενώ βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία διερεύνησης νέων λανσαρισμάτων. Παράλληλα, είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις της αγοράς και των ευρύτερων προϊοντικών κατηγοριών».

Τι οδήγησε σε αύξηση 30% του τζίρου πέρυσι

Αναφορικά με την προηγούμενη χρονιά σημειώνεται ότι ο συνολικός όγκος πωλήσεων της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας κατέγραψε αύξηση 24%, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων προς το εξωτερικό, ενώ ο όγκος πωλήσεων που αφορά την εγχώρια αγορά αυξήθηκε κατά 19% (κυρίως λόγω της ανόδου στο on trade κανάλι), ποσοστό αντίστοιχο με τη συνολική άνοδο της εγχώριας αγοράς ζύθου. Σημαντική ήταν και η αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 36% όσον αφορά τις εξαγωγές.

Αντίστοιχα, η αξία του κύκλου εργασιών αυξήθηκε κατά 29,5% σε σχέση με το 2020, χάρη κυρίως στην επαναλειτουργία του καναλιού της κρύας αγοράς, που αφορά κυρίως την εστίαση, σε συνδυασμό με λιγότερους περιορισμούς λόγω Covid-19 και τις καλές επιδόσεις της τουριστικής κίνησης.

Αντίστοιχα, επηρεάστηκαν θετικά και οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας, που ανήλθαν σε €96 εκατ., αυξημένες κατά 34%, καθώς ο ειδικός φόρος κατανάλωσης μειώθηκε από 35% σε 32% περίπου. Παράλληλα, η εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία μετά το ζημιογόνο «διάλειμμα» του 2020 ελέω Covid-19.

Πού έδωσε έμφαση

Το 2021 η εταιρεία εστίασε στην περαιτέρω εδραίωση των προϊόντων του χαρτοφυλακίου της στην εγχώρια αγορά, με έμφαση στις κατηγορίες της μπύρας και της μπύρας χωρίς αλκοόλ, καθώς και σε επενδύσεις που αφορούν στην παραγωγική διαδικασία των προϊόντων της και στη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών της προς τους πελάτες και συνεργάτες της.

Κατά την προηγούμενη χρονιά η εταιρεία προχώρησε σε επενδύσεις ύψους €6,3 εκατ., που αφορούσαν εξοπλισμό για τον συνεχή εκσυγχρονισμό των παραγωγικών της μονάδων, τεχνολογικό εξοπλισμό και αυτοματοποίηση των συστημάτων της, καθώς και εξοπλισμό σε υγεία και ασφάλεια σε όλες τις εγκαταστάσεις της. Ειδικότερα αφορούσαν σε:

  • ενίσχυση της γραμμής στη συσκευασία του κουτιού,
  • βελτιστοποίηση του εξοπλισμού και των υποδομών σχετικά με την Υγεία και την Ασφάλεια (Health & Safety) που αποτελεί και βασική προτεραιότητα,
  • δημιουργία νέων υπηρεσιών που αφορούν κυρίως στο νέο τμήμα Customer Service της εταιρείας,
  • βελτίωση των υποδομών του DraughtMaster Club,
  • ενίσχυση των τεχνολογικών υποδομών σε όλες τις εγκαταστάσεις της.

ΠΗΓΗ : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Στην KAPASTA, πιστεύουμε ότι το καλό φαγητό πρέπει να είναι ταυτόχρονα θρεπτικό και απολαυστικό

Στην KAPASTA είμαστε παθιασμένοι με τη δημιουργία υγιεινών και νόστιμων γευμάτων που είναι ταυτόχρονα βολικά και εύκολα. Τα έτοιμα για μαγείρεμα μείγματά μας παράγονται...

Συνάντηση εργασίας Φάνη Σπανού Carsten Rasmussen στις Βρυξέλλες

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βοιωτίας Ιωάννης Περγαντάς και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Μούτσιος, προσκλήθηκαν και...

Μ. Βλασταράκης: τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας της Eurobank για το δημογραφικό

Τις πρωτοβουλίες της Eurobank για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ανέπτυξε, επιγραμματικά, ο Γενικός Διευθυντής Marketing και Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank Μιχάλης Βλασταράκης, συμμετέχοντας σε...

Η Διοίκηση του ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ αποχαιρετά τον Θύμιο Τσούκαλο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Στην απεργία 17/4 συμμετέχει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: “Με αυτό το κεντρικό σύνθημα και το διεκδικητικό μας πλαίσιο συνεχίζουμε. Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας αποφάσισε στη συνεδρίασή του...