Καθαρός αέρας, ανάταση ψυχής, καλό φαγητό και φιλόξενη διαμονή συνθέτουν το παζλ του ιδανικού Σαββατοκύριακου. Αμφιθεατρικά χτισμένη στις νοτιοανατολικές υπώρειες του Παρνασσού, η Δαύλεια Βοιωτίας φημίζεται για την όμορφη θέα της και το θαυμάσιο κλίμα της.
Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει ο ιερός ναός των Αγίων Αναργύρων, ενώ καφετέριες και ταβέρνες «αγκαλιάζουν» την πλατεία και δίνουν ζωή στο χωριό, προσελκύοντας επισκέπτες από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Στο χωριό θα συναντήσετε τουλάχιστον 10 μικρές βρύσες με τρεχούμενο νερό.

Ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων δεσπόζει στην κεντρική πλατεία
Κοντά στο σύγχρονο οικισμό της Δαύλειας, στη θέση «Κάστρο», βρισκόταν η αρχαία Δαυλίς, η δεύτερη πόλη που συναντούσε κανείς σε φωκικό έδαφος στη διαδρομή από τη Χαιρώνεια της Βοιωτίας προς τους Δελφούς. Το όνομα της προέρχεται από το επίθετο δαυλός που σημαίνει πυκνός και συμβολικά αναφέρεται στα πυκνά δάση που την περιβάλλουν.
Η Δαυλίς, η οποία αναφέρεται επίσης ως Δαυλίων πόλις και Δαυλία, καταστράφηκε από τους Πέρσες το 480 π.Χ., από τους Μακεδόνες του Φιλίππου Β’ και από τους Ρωμαίους. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Τούρκων η Δαύλεια διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε δύο μεγάλες μάχες, ενώ δραματική σελίδα στην τοπική ιστορία αποτελεί η πυρπόληση του χωριού από στρατιωτικό σώμα Ιταλών στις 5 Μαϊου 1943.

Η ιστορική σημασία του χωριού αποτυπώνεται μνημειακά στην πλατεία
Σημείο κατατεθέν, σε περίοπτη θέση είναι χτισμένος ο πύργος στον οποίο έχει τοποθετηθεί το Ρολόι του χωριού. Η ανέγερση του κτηρίου ολοκληρώθηκε το 1928 από Δαυλιώτες που μετοίκησαν στο Σικάγο της Αμερικής και προέβησαν σε αυτή την πράξη τιμής ένεκεν στους πεσόντες συντοπίτες κατά τη διάρκεια των πολέμων από το 1912 έως το 1922.

Το παλιό Ρολόι, λίγα μέτρα μακριά από την κεντρική πλατεία
Η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης βρίσκεται στα νότια του σύγχρονου χωριού, σε όμορφη τοποθεσία, πάνω σε ένα κατάφυτο λόφο με πανοραμική θέα στον Παρνασσό Πρόκειται για σύγχρονο μνημείο με πλακέτα σε πέτρινη κατασκευή, που υποδεικνύει την τοποθεσία της Σχιστής Οδού και το σημείο όπου σύμφωνα με τη μυθολογία ο Οιδίποδας σκότωσε τον πατέρα του Λάιο.
Στο χωριό υπάρχουν σημαντικοί νερόμυλοι (Κουκούτση, Κοπανιά, Τσαμαλή και Μπάρλου). Οι δύο πρώτοι είναι καλά διατηρημένοι, ενώ από τους υπόλοιπους σώζονται μόνο στοιχεία των μηχανισμών. Συγχρόνως, οι Πηγές του Αγίου Ιωάννη Μαυρονερίου, που είναι καταγεγραμμένες από το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων είναι ακόμα ένα αξιοθέατο του χωριού
Η Δαύλεια «κόρη» του Παρνασσού, φημίζεται και για τον θρησκευτικό αλλά και κατασκηνωτικό τουρισμό. Στο δρόμο προς Γερσαλή, την Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ, συναντάμε το μικρό εκκλησάκι του Άγιου Μηνά, μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο και μία μεγάλη πλατεία να «στολίζει» το προαύλιο του ναού.

Στο δρόμο προς την Ιερά Μονή Ιερουσαλήμ, ξεχωρίζει ο Ι.Ν. Αγίου Μηνά με τη μεγάλη πλατεία
Λίγα χιλιόμετρα μακριά, ο κατασκηνωτικός χώρος Λαπαθιά, προσφέρεται για κατασκηνωτές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αν και παρατηρείται έντονη τάση να προσελκύει μικρούς και μεγάλους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού η φυσική δροσιά που προσφέρει η περιοχή είναι ασυναγώνιστη.

Το δασαρχείο μέσα στον κατασκηνωτικό χώρο Λαπαθιά
Εxtra Tip: Πριν ξεκινήσετε την εξερεύνηση του χωριού, προμηθευτείτε καφέ και σνακ, από το «Καφέ της Χαράς», ώστε οι μπαταρίες να γεμίσουν και το ταξίδι στη φύση να ξεκινήσει δυναμικά, ενώ διαμονή προσφέρεται με όλες τις ανέσεις στον ξενώνα του κ. Βαμβακά στο κέντρο του χωριού. Όταν πλησιάσει η ώρα του φαγητού, παίρνουμε το δρόμο προς Δίστομο-Αράχωβα και κάνουμε στάση στην Ταβέρνα Καραμπέλου.
Πηγή: stereanews.gr