Deal Ελλάκτωρ-Motor Oil: Οι αλυσιδωτές συνέπειες σε κατασκευές και ενέργεια

Σε μια νέα περίοδο εισέρχεται ο όμιλος Ελλάκτωρ μετά από μια μεγάλη περίοδο μετοχικών προβλημάτων. Η ξεκάθαρη μετοχική σύνθεση και η συμβολή του ομίλου Motor Oil, δημιουργούν συνθήκες για να μπορέσει ο μεγάλος αυτός επιχειρηματικός οργανισμός να προετοιμαστεί για τις σημαντικές μάχες σε mega-projects που είναι σε εξέλιξη ή είναι στην ουρά για να υλοποιηθούν.

Το σημαντικότερο νέο από αυτή την συμμαχία είναι πως η Ελλάκτωρ θα μπορέσει να ξεφορτωθεί μεγάλο μέρος από τα χρέη που έχει επωμιστεί και τα οποία αποτελούν τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη και ισχυροποίηση στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Η κίνηση ματ για το χρέος

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, η Motor Oil θα εξαγοράσει το 75% των μετοχών για τον τομέα των ΑΠΕ όπου θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία. Η Ελλάκτωρ από αυτή την εξαγορά-αποεπένδυση θα λάβει το ποσό των 750 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό θα ανακατευθυνθεί για την πρόωρη εξόφληση του -ακριβού- ομολόγου του 2019, αλλά και για χρηματοδότηση νέων έργων παραχωρήσεων ή ΣΔΙΤ. Αυτό θα δώσει όχι μόνο ανάσα στον όμιλο, αλλά ουσιαστικά θα του βγάλει το μεγαλύτερο βαρίδι που έχει αυτή τη στιγμή στο πεδίο του τραπεζικού δανεισμού.

Από την άλλη, η ελευθερία που θα προσφέρει αυτή η εξόφληση θα βοηθήσει την Ελλάκτωρ στην καλύτερη προετοιμασία για τον ύψιστο διαγωνισμό που αφορά στη νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού και η οποία θα απαιτήσει επίσης νέα κεφάλαια.

Η θέση της Reggeborgh

Η Reggeborgh Invest από την πλευρά της, επιτυγχάνει τον στόχο της για έλεγχο του ομίλου και μάλιστα με έναν εταίρο με τον οποίο θα μπορεί να συνομιλεί στο ίδιο τραπέζι. Τελειώνει έτσι μια εποχή στην οποία οι μάχες μεταξύ των μετόχων ήταν καθημερινές.

Παραμένει ο μεγαλομέτοχος του ομίλου και με ανακοίνωση την Παρασκευή ενημέρωσε πως προτίθεται να διατηρήσει τις μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης για όσες μετοχές δεν ανήκουν στον ίδιο, στην Motor Oil και στο fund Atlas.

Τα μεγάλα έργα και η συμμετοχή της Motor Oil

Είναι φανερό πως η παρουσία της Motor Oil στη μετοχική σύνθεση της Ελλάκτωρ, φέρνει όχι μόνο νέο αέρα στη θέση της στο κατασκευαστικό κόσμο, αλλά της δίνει και το απαραίτητο «καύσιμο» για την ακόμα πιο δυναμική επιστροφή της.

Το επόμενο διάστημα με την ωρίμανση των σχεδόν 20 έργων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων που είναι σε διαγωνισμό θα χρειαστούν πολύ μεγάλα κεφάλαια για την συμμετοχή της σε αυτά. Η απελευθέρωση της Ελλάκτωρ από παλιά χρέη θα της επιτρέψει να κάνει νέα ανοίγματα, έχοντας όμως μεγαλώσει σημαντικά το ανεκτέλεστό της.

Τα βαριά χαρτιά είναι φυσικά η Αττική Οδός, ο ΒΟΑΚ, τα μεγάλα εργοστάσια απορριμμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η υποθαλάσσια Σαλαμίνας κ.ά. Παράλληλα, η συμμαχία της Motor Oil με την Ελλάκτωρ θα αναβαθμίσει και το επίπεδο ανταγωνισμού στον κατασκευαστικό κλάδο, ειδικά σε μια περίοδο όπου τέτοιας σημασίας έργα θα είναι σε φάση τελικής αναδοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την ολοκλήρωση του deal η Reggeborgh διατηρεί τις 106 εκατ. μετοχές που διαθέτει. Η Μotor Oil αποκτά 104 εκατ. μετοχές με την υποσημείωση πως δεν προτίθεται να αγοράσει περαιτέρω μετοχές σε τυχόν δημόσια προσφορά.

Θα διατηρήσει τα δικαιώματα μειοψηφίας στην Ελλάκτωρ, έχοντας δυνατότητες υποστήριξης του γενικού επιχειρησιακού πλάνου και του management. Μετά το πέρας δύο ετών η Motor Oil έχει το δικαίωμα να μειώσει το μερίδιο των μετοχών της κατά 52 εκατ. μετοχές, δηλαδή κατά 50%.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τοξοβολίας στη Χαλκίδα

Η Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας με την υποστήριξη του Δήμου Χαλκιδέων και του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ., διοργανώνει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τοξοβολίας Κλειστού Χώρου 2×18μ. Ανδρών Γυναικών Ολυμπιακού...

Δώρο Χριστουγέννων: Πόσα χρήματα δικαιούνται οι εργαζόμενοι – Πότε πληρώνεται

Δώρο Χριστουγέννων θα πάρουν μέσα στον μήνα όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης...

Ξεκινάει, αύριο, η υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα»

Αύριο, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ξεκινάει η υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» ενώ ως ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων ορίζεται η 31η...

Το μυστικό του Ηνίοχου των Δελφών μέσα από την ακτινογραφία του

Πώς ήταν η αληθινή εικόνα του Ηνίοχου στο Ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς; Το χαλκινο άγαλμα αποκαλύπτεται με την συμβολή νέων τεχνολογιών. Τα μυστικά ενός από...

“Νύχτα θα έρθουμε κι εμείς”-ΥΠΕΘΑ-ΕΑΒ προετοιμάζουν τα νέα ελληνικά επιθετικά drone

Πράγματα και θαύματα αποκαλύπτει επίσημη έκθεση της ΕΑΒ για τα πεπραγμένα της εταιρείας, ειδικά στο κομμάτι το προγραμμάτων που είναι σε ισχύ, και αφορούν ελληνικής...