Deal Ελλάκτωρ-Motor Oil: Οι αλυσιδωτές συνέπειες σε κατασκευές και ενέργεια

Σε μια νέα περίοδο εισέρχεται ο όμιλος Ελλάκτωρ μετά από μια μεγάλη περίοδο μετοχικών προβλημάτων. Η ξεκάθαρη μετοχική σύνθεση και η συμβολή του ομίλου Motor Oil, δημιουργούν συνθήκες για να μπορέσει ο μεγάλος αυτός επιχειρηματικός οργανισμός να προετοιμαστεί για τις σημαντικές μάχες σε mega-projects που είναι σε εξέλιξη ή είναι στην ουρά για να υλοποιηθούν.

Το σημαντικότερο νέο από αυτή την συμμαχία είναι πως η Ελλάκτωρ θα μπορέσει να ξεφορτωθεί μεγάλο μέρος από τα χρέη που έχει επωμιστεί και τα οποία αποτελούν τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη και ισχυροποίηση στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Η κίνηση ματ για το χρέος

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, η Motor Oil θα εξαγοράσει το 75% των μετοχών για τον τομέα των ΑΠΕ όπου θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία. Η Ελλάκτωρ από αυτή την εξαγορά-αποεπένδυση θα λάβει το ποσό των 750 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό θα ανακατευθυνθεί για την πρόωρη εξόφληση του -ακριβού- ομολόγου του 2019, αλλά και για χρηματοδότηση νέων έργων παραχωρήσεων ή ΣΔΙΤ. Αυτό θα δώσει όχι μόνο ανάσα στον όμιλο, αλλά ουσιαστικά θα του βγάλει το μεγαλύτερο βαρίδι που έχει αυτή τη στιγμή στο πεδίο του τραπεζικού δανεισμού.

Από την άλλη, η ελευθερία που θα προσφέρει αυτή η εξόφληση θα βοηθήσει την Ελλάκτωρ στην καλύτερη προετοιμασία για τον ύψιστο διαγωνισμό που αφορά στη νέα περίοδο παραχώρησης της Αττικής Οδού και η οποία θα απαιτήσει επίσης νέα κεφάλαια.

Η θέση της Reggeborgh

Η Reggeborgh Invest από την πλευρά της, επιτυγχάνει τον στόχο της για έλεγχο του ομίλου και μάλιστα με έναν εταίρο με τον οποίο θα μπορεί να συνομιλεί στο ίδιο τραπέζι. Τελειώνει έτσι μια εποχή στην οποία οι μάχες μεταξύ των μετόχων ήταν καθημερινές.

Παραμένει ο μεγαλομέτοχος του ομίλου και με ανακοίνωση την Παρασκευή ενημέρωσε πως προτίθεται να διατηρήσει τις μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης για όσες μετοχές δεν ανήκουν στον ίδιο, στην Motor Oil και στο fund Atlas.

Τα μεγάλα έργα και η συμμετοχή της Motor Oil

Είναι φανερό πως η παρουσία της Motor Oil στη μετοχική σύνθεση της Ελλάκτωρ, φέρνει όχι μόνο νέο αέρα στη θέση της στο κατασκευαστικό κόσμο, αλλά της δίνει και το απαραίτητο «καύσιμο» για την ακόμα πιο δυναμική επιστροφή της.

Το επόμενο διάστημα με την ωρίμανση των σχεδόν 20 έργων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων που είναι σε διαγωνισμό θα χρειαστούν πολύ μεγάλα κεφάλαια για την συμμετοχή της σε αυτά. Η απελευθέρωση της Ελλάκτωρ από παλιά χρέη θα της επιτρέψει να κάνει νέα ανοίγματα, έχοντας όμως μεγαλώσει σημαντικά το ανεκτέλεστό της.

Τα βαριά χαρτιά είναι φυσικά η Αττική Οδός, ο ΒΟΑΚ, τα μεγάλα εργοστάσια απορριμμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η υποθαλάσσια Σαλαμίνας κ.ά. Παράλληλα, η συμμαχία της Motor Oil με την Ελλάκτωρ θα αναβαθμίσει και το επίπεδο ανταγωνισμού στον κατασκευαστικό κλάδο, ειδικά σε μια περίοδο όπου τέτοιας σημασίας έργα θα είναι σε φάση τελικής αναδοχής.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την ολοκλήρωση του deal η Reggeborgh διατηρεί τις 106 εκατ. μετοχές που διαθέτει. Η Μotor Oil αποκτά 104 εκατ. μετοχές με την υποσημείωση πως δεν προτίθεται να αγοράσει περαιτέρω μετοχές σε τυχόν δημόσια προσφορά.

Θα διατηρήσει τα δικαιώματα μειοψηφίας στην Ελλάκτωρ, έχοντας δυνατότητες υποστήριξης του γενικού επιχειρησιακού πλάνου και του management. Μετά το πέρας δύο ετών η Motor Oil έχει το δικαίωμα να μειώσει το μερίδιο των μετοχών της κατά 52 εκατ. μετοχές, δηλαδή κατά 50%.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Μελιτζάνα από Αλάνα! Κατέκτησε την Ελλάδα – Σαρώνει στην ομογένεια

Έξι ημέρες έχουν περάσει από την πρεμιέρα του νέου βίντεο της ραδιοφωνικής εκπομπής “Καλοκαίρι Στο Νότο” και ήδη έχει συγκεντρώσει πάνω από 3.000.000 προβολές...

Γιόγκα, χαλάρωση, Εύβοια

Τα yoga retreats και τα ταξίδια ευεξίας γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή όχι μόνο για τους φανατικούς της γιόγκα, αλλά και για όσους θέλουν...

Οι Θανάσης & Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο 9th RIVER PARTY Ελάτειας

Ο Σύλλογος Νεολαίας Ελάτειας διοργανώνει και φέτος, στις 12 & 13 Αυγούστου, στο Αλωνάκι – Πλατάνια, στην Ελάτεια, το διήμερο Φεστιβάλ – River Party,...

Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2022: Μουσικό σχήμα “Οι Λούστροι”

Οι ημέρες που διανύσαμε ήταν πολύ δύσκολες για τους ανθρώπους της περιοχής, λόγω των πυρκαγιών. Ευτυχώς το χειρότερο σενάριο απετράπη. Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον...

Καλαμπάκα: Πόλη της Τρούφας-Έγινε δεκτή η πρόταση του Μουσείου Μανιταριών 

Μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση για την περιοχή έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μετεώρων και μάλιστα σχεδόν  ομόφωνα (μειοψήφισαν δύο). Η απόφαση αφορά την ονομασία της...