
Μέχρι αύριο 23/2 στις 12:00 το βράδυ η δυνατότητα να εκφραστείτε σχετικά με την ενδεχόμενη καταστροφή της Σκύρου είναι πολύ σημαντικό να συμμετέχουμε. Με ένα κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και λίγα λεπτά από τον χρόνο σας:
Το σχόλιο του συλλόγου μας:
Ως πολίτες της Εύβοιας ως ορειβάτες ως άνθρωποι είμαστε αντίθετοι με την πιθανότητα καταστροφής της Σκύρου για τα πρόσκαιρα ιδιοτελή συμφέροντα μια εργολαβικής εταιρείας.
Οι λόγοι απέναντι στη επιτελική σύνοψη της φερόμενης ως επένδυσης αναλύονται παρακάτω με τυχαία σειρά:
1. Γίνεται αναφορά στις θέσεις εργασίας είναι ξεκάθαρα ψευδής και παραπλανητική η πληροφορία για τις 240 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την φάση της κατασκευής, πόσο μόνιμες είναι οι θέσεις εργασίας όταν η φάση της κατασκευής είναι το πολύ 2 έτη. Επίσης οι 60 μόνιμες θέσεις εργασίας κατα την διάρκεια της λειτουργίας των αιολικών περίπου 20 έτη είναι υπερβολή απλά για να περάσει σύμφωνα με τον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις και το όριο που θέτει όταν σε αντίστοιχη στρατηγική επένδυση της ΤΕΡΝΑ στην Καρυστία οι θέσεις εργασίας που αναφέρονται είναι 8 ρεαλιστικά ένας φύλακας για κάθε πάρκο.
2. Γίνεται αναφορά για τις περιοχές Natura 2000 οι 33 από τις 58 ανεμογεννήτριες βρίσκονται εντός της προστατευόμενης περιοχής ενώ ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) για την Εύβοια προς διαβούλευση – και θα ακολουθήσουν τα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα – Τα αιολικά μαζί με τα συνοδά έργα θα καταστρέψουν για πάντα την περιοχή και όπως γνωρίζουμε ήδη από τα πρώτα νεκροταφεία αιολικών στην Καρυστία δεν υπάρχει καμία αποκατάσταση στις περιοχές αυτές. Το όλο εγχείρημα έρχεται σε αντίθεση με τη νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα διατήρηση των περιοχών natura 2000 και αύξηση τους ως το 2030. Το ένα τρίτο των προστατευόμενων περιοχών κάθε κράτους-μέλους, δηλαδή το 10% της έκτασής του, θα πρέπει να είναι ζώνες «αυστηρής προστασίας» Η Σκύρος έχει αυτά τα κριτήρια.
3. Αναφέρεται ψευδώς ότι η πρόταση του έργου συντάσσεται με τις γενικές κατευθύνσεις του Αναθεωρημένου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (ΠΧΠ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, (ΦΕΚ 299/ΑΑΠ/2018, 2018) συγκεκριμένα ορίζεται στο άρθρο 13:
Χωρική οργάνωση του ορεινού, παράκτιου, και νησιωτικού χώρου
Α. Ορεινός χώρος
- Προσδιορισμός του ορεινού χώρου της Περιφέρειας Στο ηπειρωτικό τμήμα της περιφέρειας, ως ορεινός
ορίζεται ο χώρος με υψόμετρο > 800μ καθώς επίσης και όσες Δημοτικές Κοινότητες τέμνονται από την ισοϋψή των 800 μ.
Στο νησιωτικό τμήμα (Εύβοια και Σκύρο), ως ορεινός ορίζεται ο χώρος με υψόμετρο > 600μ καθώς επίσης και όσες Δημοτικές Κοινότητες τέμνονται από την ισοϋψή των 600μ..
- Γενικές Κατευθύνσεις σχεδιασμού για τον ορεινό χώρο
Οι ορεινοί όγκοι της Περιφέρειας αποτελούν σημα- ντικό χώρο άσκησης αγροτο-δασικής και εκτατικής πα- ραδοσιακής κτηνοτροφίας, δραστηριοτήτων,πολιτικών και προγραμμάτων ορεινού χώρου. Αντιμετωπίζονται ως κατ’ εξοχήν περιοχές φυσικού αποθέματος, ενώ παράλ- ληλα επιδιώκεται η διατήρηση και προστασία των παραδοσιακών δραστηριοτήτων καθώς και του υφιστάμενου οικιστικού αποθέματος και της κατοίκησης
Στην πρόταση οι 23 από τις 58 ανεμογεννήτριες βρίσκονται πάνω από το υψόμετρο των 600 μέτρων έρχεται ξεκάθαρα σε αντίθεση τα παραπάνω.
Η πρόταση βέβαια στέκεται σε μια φράση που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα “σε συνδυασμό με την ανάπτυξη καινοτόμων (υβριδικών) τεχνολογιών για την παραγωγή ΑΠΕ” τι το καινοτόμο και υβριδικό έχει η τεχνολογία των αιολικών; κρατάει ήδη πάνω από 40 χρόνια ζωής χωρίς να έχει λύσει το δομικό πρόβλημα της αποθήκευσης; Επίσης πόσο μεγάλη καινοτομία και πόσο ανανεώσιμο είναι να καταστρέφουμε συθέμελα προστατευόμενες περιοχές για πάντα με διανοίξεις δρόμων τόνους τσιμέντο σιδερικά εργοτάξια και μετά από 20 έτη να παρατάμε την περιοχή μια χαβούζα για αιώνες;
- Γίνεται αναφορά στο ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ από το 2008 που είναι τόσο παρωχημένο που εδώ και χρόνια ακούμε ανακοινώσεις από την κυβέρνηση ότι ετοιμάζεται το νέο χωροταξικό που λύσει όλες τις στρεβλώσεις του προηγούμενου που δεν έχει ζώνες αποκλεισμού έχει αφήσει εκτός αντιδημοκρατικά την αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού. Παρόλα αυτά συνεχίζεται η ίδια καταστροφική πολιτική με κύριο εργαλείο την χρήση του.
Για όλους τους παραπάνω λόγους είμαστε αντίθετοι στην απαξίωση και καταστροφή του φυσικού πλούτου της Σκύρου, λέμε όχι στο χάρισμα δημόσιας προστατευόμενης γης σε έναν ιδιώτη εργολάβο για το προσωπικό του όφελος με την πρόφαση της διάσωσης του πλανήτη.
Πηγή: stereanews.gr