Κατά την πρόσφατη διήμερη περιοδεία του στα Βαλκάνια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να επιτύχει δύο στόχους ταυτόχρονα, ενώ οι προσπάθειές του να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής παραμένουν αποτυχημένες. Η περιοδεία του περιλάμβανε τα Τίρανα την Πέμπτη και το Βελιγράδι την Παρασκευή (11/10). Ο τούρκος πρόεδρος έφερε μαζί του drones, επιδιώκοντας να επωφεληθεί με υλικά, διπλωματικά και πολιτικά ανταλλάγματα.
Στα Τίρανα, ο Ερντογάν εγκαινίασε το νέο τζαμί Ναμάζτζια, το μεγαλύτερο της Αλβανίας και των Βαλκανίων, το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την Τουρκία. Η τελετή πραγματοποιήθηκε σχεδόν εννέα χρόνια μετά την έναρξη των έργων και την παρουσία του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Παράλληλα, ο Ερντογάν εκδήλωσε την πρόθεση της Τουρκίας να υποστηρίξει τις αμυντικές ανάγκες της Αλβανίας.
Η επίσκεψη του Ερντογάν προκάλεσε ανησυχίες για την επίδραση της Τουρκίας στην Αλβανία, ειδικά σχετικά με την υποστήριξη του Ερντογάν στους υποστηρικτές του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βρίσκεται σε σύγκρουση με την τουρκική κυβέρνηση. Ρεπορτάζ από το Balkan Insight υπογραμμίζει το διχασμό ανάμεσα στους μουσουλμάνους στην Αλβανία, με το νέο τζαμί να θεωρείται σύμβολο της επεκτατικής πολιτικής του Ερντογάν.
Αντίθετα με την υποδοχή του από τον Ράμα, η προσδοκώμενη πολιτική υποστήριξη από την Αλβανία για την παλαιστινιακή υπόθεση δεν επιτεύχθηκε, καθώς ο πρωθυπουργός διαφοροποίησε τη θέση του, εστιάζοντας στη ρωσική επιθετικότητα. Η αναγνώριση των τουρκικών drones στην αμυντική συνεργασία των δύο χωρών συνδέεται στενά με την ευρύτερη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή.
Στη Σερβία, η συνάντηση του Ερντογάν με τους ηγέτες είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά της συζήτησης για την απόκτηση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τη δυνατότητα κοινής παραγωγής τους. Παρά τις προηγούμενες εντάσεις και τις δηλώσεις που είχαν γίνει για την αγορά drones, οι δύο χώρες φαίνεται να προχωρούν σε ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας τους.
Η συνεργασία αυτή στην αμυντική βιομηχανία και τα drones αποτελεί συνέχεια μιας στρατηγικής στροφής της Τουρκίας προς τη Σερβία, η οποία ξεκίνησε με την επίσκεψη του Ερντογάν στο Βελιγράδι το 2017. Συνολικά, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εμφανίζονται να βελτιώνονται σταθερά, παρά κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις.
Ο τούρκος αναλυτής Ντοάν Τιλίτς σημειώνει ότι ο βασικός στόχος πίσω από αυτές τις επισκέψεις είναι η ενίσχυση της θέσης της Άγκυρας στα Βαλκάνια, με σαφή προσανατολισμό στις οικονομικές και στρατιωτικές πτυχές της συνεργασίας. Σύμφωνα με τον Μπασμπούογλου, ο Ερντογάν επικεντρώνεται στον περιορισμό της επιρροής του Γκιουλέν στην Αλβανία και στην προσέλκυση της συντηρητικής βάσης ψηφοφόρων στην Τουρκία, επισημαίνοντας τη σημασία αυτής της διπλωματικής πρωτοβουλίας.
Πηγή: tovima.gr