Δωρεά έργων τέχνης της συλλογής Bellasi προς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Υπογράφηκε η δωρεά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συλλογής έργων χαρακτικής τέχνης, διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων χαρακτών, όπως π.χ. ο Giorgio De Chirico ή ο Τσαρούχης και ο Φασιανός.

Συγκεκριμένα, η ΣΥΛΛΟΓΗ αποτελείται από διακόσια ένα (201) έργα τέχνης σε χαρτί και συνοδεύεται από 13 βιβλία τέχνης που περιλαμβάνουν κάποια από τα παραπάνω χαρακτικά, καθώς και 2500, περίπου, βιβλία ιστορίας της τέχνης και βιογραφίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Η πρώτη συζήτηση έγινε τον Αύγουστο 2016, σε συνάντηση των Πιέτρο Μπελλάζι ομότιμου καθηγητή Κοινωνιολογίας και Κοινωνιολογίας της Τέχνης, του Πανεπιστημίου της Μπολόνια & της συζύγου του Κατερίνας Παπαγεωργίου-Μπελλάζι, με τον Πρύτανη κ. Γ. Πετράκο.

Στις 24/1/2018 υπογράφεται το Προσύμφωνο και ξεκινούν οι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες μεταφοράς των έργων από την Ιταλία στην Ελλάδα και αντιμετώπισης όλων των τεχνικών, νομικών και διαδικαστικών προβλημάτων για την πραγματοποίηση της δωρεάς.

Δυστυχώς, τον Αύγουστο 2018, ο Pietro Bellasi απεβίωσε, χωρίς να ευτυχήσει να δει την αίσια κατάληξη της επιθυμίας του για τη δωρεά. Ευτυχώς για μας, η σύζυγός του κα Κατερίνα Παπαγεωργίου Bellasi, σε στενή και διαρκή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΕΑΔΠ, κλπ), συνέχισαν με ζήλο τις προσπάθειες που κατέληξαν στο σημερινό αποτέλεσμα.

Για τον λόγο αυτό, εκφράζουμε τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας προς την κα Κατερίνα Παπαγεωργίου Bellasi και παράλληλα τιμούμε τον Πιέτρο Μπελλάζι δίνοντας το όνομά του στη ΣΥΛΛΟΓΗ, η οποία θα φέρει τον τίτλο «ΣΥΛΛΟΓΗ PIETRO BELLASI ΚΑΙ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ BELLASI».

Η ΣΥΛΛΟΓΗ θα φιλοξενείται στον 1ο όροφο του κτηρίου Τσικρίκη και θα φυλάσσεται σε  ασφαλή χώρο που έχει διαμορφωθεί, ειδικά, για τον σκοπό αυτό. Στη μεγάλη αίθουσα του 1ου ορόφου θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος εκθεσιακός χώρος, όπου θα εναλλάσσονται έργα της ΣΥΛΛΟΓΗΣ.

Το Π.Θ. αναλαμβάνει την υποχρέωση να διαχειρίζεται, να προβάλει και να αξιοποιεί τη ΣΥΛΛΟΓΗ με σειρά δράσεων, εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει σε Σχολές με συναφές περιεχόμενο (Αρχιτεκτονική, Ιστορίας, Κοινωνιολογίας, Υπολογιστών, κλπ.), καθώς και ειδικούς επιστήμονες με τους οποίους θα συνεργαστεί. Στην προσπάθεια αυτή θα μας βοηθήσει με τις εισηγήσεις και τις προτάσεις της η Επιτροπή Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Συλλογής που αποτελείται από καθηγητές και στελέχη του Π.Θ. και του ΕΚΠΑ, (Πετράκος, Ζουμπουλάκης, Ψυχούλης, Τζιρτζιλάκης, Παυλόπουλος) την κα Παπαγεωργίου-Μπελλάζι, καθώς και διακεκριμένους επιστήμονες και γνώστες της χαρακτικής τέχνης (Μιχαηλίδου). Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο εκάστοτε Πρύτανης Π.Θ., υπογραμμίζοντας, έτσι, τη μεγάλη σημασία που δίνουμε στο εγχείρημα. Τη διοικητική και τεχνική υποστήριξη όλης της προσπάθειας έχουμε αναθέσει στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας Π.Θ. (Ζουμπουλάκης, Δερβένης).

Στόχος μας και επιθυμία των δωρητών είναι να συμβάλουμε στην ανάπτυξη του πολιτισμού και των τεχνών στον τόπο μας και σε ολόκληρη την Ελλάδα, και ειδικότερα  καθιστώντας το Π.Θ., κέντρο προβολής και ανάπτυξης της τέχνης της χαρακτικής.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Η εξαίρετη Ορχήστρα και Χορωδία El Sistema Greece στο Μαντούδι

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα με ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών δράσεων θα πραγματοποιηθεί από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο σε σχολεία της...

Νέα δράση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη Περιφέρεια Στερεάς

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού εντάχθηκε η πράξη: «Δράσεις κινητοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων της πολιτιστικής, περιβαλλοντικής, τουριστικής διαδρομής της Περιφέρειας Στερεάς...

9ο Στρατηγικό Συνέδριο από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ) διοργανώνουν, με την τιμητική υποστήριξη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ),...

Έρχεται επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες

Εκτός από τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, έρχεται και πρόγραμμα επιδότησης για αγορά και αντικατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων. Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας...

Οι αναφορές Μητσοτάκη στο Υπουργικό για τα μέτρα στήριξης

Εκτός από το μήνυμα προς την Τουρκία που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  στη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε και στο θέμα της...