Δύο ακόμα RAFALE έρχονται Τανάγρα σε λίγες μέρες

Eπίσπευση της παράδοσης Rafale στην Πολεμική Αεροπορία ζήτησε η Αθήνα από τη Γαλλία και η επίσπευση γίνεται πράξη. Δυο ολοκαίνουργια Rafale, το ένα μονοθέσιο και το άλλο διθέσιο, φθάνουν σε λίγες ημέρες στην Τανάγρα από Έλληνες πιλότους και εντάσσονται αμέσως στη μοίρα των Rafale.

Έτσι η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει συνολικά 8 Rafale και έως το τέλος του έτους πιθανότητα άλλο ένα. Σε συνδυασμό με την έναρξη των εργασιών ναυπήγησης της πρώτης (από τις τρεις) ελληνικής φρεγάτας [email protected], όλη η προμήθεια των γαλλικών οπλικών συστημάτων περνά πλέον μέσα από ένα νέο, συντομότερο χρονοδιάγραμμα.

Όλα τα Rafale που βρίσκονται στην Ελλάδα φέρουν τον οπλισμό τους που περιλαμβάνει και τον πύραυλο Meteor, ο οποίος έχει εμβέλεια άνω των 300 χιλιομέτρων, και θεωρείται ο κορυφαίος πύραυλος στον συγκεκριμένο τομέα, με μεγάλη αντοχή σε συνθήκες ηλεκτρονικών παρεμβολών και τη μεγαλύτερη NEZ, εντός της οποίας η κατάρριψη του εχθρικού στόχου (περιλαμβανομένου και του τουρκικού Tayfun) μοιάζει δεδομένη. Το κόστος των €2 εκατ. για καθένα από τους Meteor που επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, θεωρείται από τους επιτελείς ως αναγκαίο για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας.

Πέραν όμως των πυραύλων Meteor η Πολεμική Αεροπορία έχει στο οπλοστάσιό της και τους Exocet, τους Mica, καθώς και τους Scalp (με τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας Stealth) ένα υπερόπλο που λίγες χώρες το διαθέτουν με μεγάλη εμβέλεια, που μεταφέρεται και από τα Mirage 2000-5, αλλά και από τα Rafale (που μπορεί να τα χρησιμοποιούν και οι φρεγάτες [email protected] – όπως και τους Meteor) με κύρια αποστολή την προσβολή επίγειων στόχων υψηλής αξίας, όπως στρατηγεία, αεροδρόμια, ναυστάθμους, εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών, γέφυρες, υποδομές ενέργειας, αλλά και εξουδετέρωση πλατφόρμας εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι τα Rafale και οι Έλληνες χειριστές τους πέρασαν πριν από μερικές ημέρες την αρχική επιχειρησιακή αξιολόγηση (από το ΝΑΤΟ), πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ενταχθούν στις επιχειρησιακές μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και να πάρουν μέρος σε αποστολές όπως όλα τα μαχητικά αεροσκάφη. Συνεπώς θα μπορούν να πετάξουν και στο Αιγαίο. Ακολουθεί σε λίγο καιρό η τελική επιχειρησιακή αξιολόγησή τους, για να είναι πανέτοιμα και όπου κι αν χρειαστούν ακόμα και σε αποστολές scrabble, άμεσης, δηλαδή απογείωσης για αναχαίτιση εναέριου εισβολέα.

Και τρίτο F-16 Viper

Σε λίγες ημέρες η 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα παραλαμβάνει από την ΕΑΒ και το τρίτο F-16 Viper, το οποίο μάλιστα θα είναι διθέσιο, πράμα που σημάνει ότι μπορεί η Πολεμική Αεροπορία να το χρησιμοποιήσει για εκπαίδευση χειριστών. Επιπλέον έως τέλος του έτους αναμένεται και το τέταρτο (αεροσκάφος «πιλότος») F-16 Viper (με αριθμό σειράς 005) που βρίσκεται στις ΗΠΑ για δοκιμές, αυξάνοντας έτσι την υπεροχή της Πολεμικής Αεροπορίας, όχι μόνον στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε οι παραδόσεις και των 83 F-16 θα γίνονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με τους Αμερικανούς.

Οι ελληνικές «οχιές» διαθέτουν ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA που δεν έχουν τα τουρκικά F-16, διαθέτουν κρυπτοσυσκευή για δικτυοκεντρική λειτουργία, πράγμα που σημαίνει ότι τα μαχητικά στην έκδοση Viper θα μπορούν να μοιράζονται στόχους μεταξύ τους (τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος), να ανταλλάσσουν στοιχεία με τα Rafale, να επικοινωνούν με πλοία και να βλέπουν ό,τι βλέπουν όλα τα μέσα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Τα δύο νέα Rafale είναι πολύ πιθανόν να παραληφθούν λίγο πριν από τη γιορτή των προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ. Εκεί στον Φλοίσβο θα γίνει ένα εντυπωσιακό air show της Πολεμικής Αεροπορίας, με τη συμμετοχή όλων των τύπων των αεροσκαφών που διαθέτει, αλλά και με δύο αεροπορικές επιδείξεις: Η πρώτη με το F-16 της ομάδας επιδείξεων «Ζευς» και η δεύτερη με ένα ελικοφόρο εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-6 της ακροβατικής ομάδας «Ίκαρος».

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ιστορική ταινία για τον Αθανάσιο Διάκο δημιούργησαν 450 εθελοντές

Η ζωή του Αθανασίου Διάκου από την ημέρα της βάπτισής του στην κολυμβήθρα της Εκκλησίας μέχρι το …βάπτισμα του μαρτυρίου στις 24 Απριλίου 1821...

Πρόταση Μητσοτάκη για λεωφόρους μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη

Η ενέργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και η απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί ύψιστη προτεταιότητα των 27 κρατών – μελών. Στο πλαίσιο...

Γραμμένη Οξυά: Off roading στο νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη

Απαραίτητη η σύντομη στάση για ξεκούραση, την ώρα που ο Χρήστος ετοιμάζει τα φωτογραφικά σύνεργά του ενώ εγώ με τη βοήθεια του Google Maps...

ΙΣΑ: άμεση διευθέτηση ψηφιοποίησης και εκκαθάρισης δαπανών των ιατρών

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Πασχαλινές αποδράσεις: Ποιες βαλίτσες θα σε βολέψουν

Χριστούγεννα στην πόλη, Πάσχα στο χωριό, λέει ο θυμόσοφος λαός. Και αν έχετε ήδη κάνει σχέδια να δραπετεύσετε το Πάσχα και όχι απαραίτητα...