Εγκληματική οργάνωση Ρομά με πλοκάμια και στην Εύβοια

Όπως προκύπτει από τους επίμαχους διαλόγους, ο αρχηγός της σπείρας έδινε εντολές στους συνεργούς του για τον τρόπο με τον οποίο θα κυκλοφορούσαν. Συγκεκριμένα, τους καλούσε να μην έχουν μαζί τους όσα είχαν αρπάξει, δηλαδή από επώνυμα είδη ένδυσης μέχρι ακριβά ρολόγια και κοσμήματα.

Εκτός από χρήματα, κοσμήματα και 60 χρυσές λίρες Αγγλίας, συνολικής αξίας άνω των 55.000 ευρώ, στο στόχαστρο των Αρχών μπαίνει κι ένα ρολόι, όπως προκύπτει από τους επίμαχους διαλόγους. «Το Armani δώστε το σε μένα», εμφανίζεται να λέει ο «Εσκομπάρ» σε ένα από τα μέλη της οργάνωσής του.

Ειδικότερα όταν το μέλος της οργάνωσης αναφέρει στον αρχηγό «Αrmani, 250 είναι πολύ καλό», ο τελευταίος απαντά το εξής: «Δεν κάνει, δώσε το σε μένα, είναι κλεμμένο κοντά σε εσάς, δεν μπορείτε να το φορέσετε εσείς. Κρύψε το να μην το βλέπουνε».

«Φιγούρα» με τα κλοπιμαία έκανε ο… Εσκομπάρ

Ο «Εσκομπάρ» Ρομά αποδείχθηκε «σκληρό καρύδι» και ιδιαίτερα δύσκολος στην παρακολούθηση. Η βίλα του σε απομονωμένο σημείο της Κορίνθου ήταν «ζωσμένη» με πανάκριβα συστήματα ασφαλείας, παγίδες συναγερμού και κάμερες παντού, από την είσοδο της κατοικίας μέχρι τα παράθυρα και στους εσωτερικούς χώρους.

Επεδείκνυε με θράσος τα κλεμμένα, βάζοντας – όπως έχει φανεί σε φωτογραφία-ντοκουμέντο στο TikTok – τον σκύλο του να δαγκώνει από 500ευρα μέχρι… χρυσές λίρες.

Ο “Έσκομπαρ” των Ρομά ...τάϊζε τον σκύλο του με 500ευρα

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης ήλεγχε όλους και όλα, καθώς φοβόταν το ενδεχόμενο να εντοπιστεί και να συλληφθεί. Είχε εγκαταστήσει δύο καταγραφικά κλειστού κυκλώματος εικόνας και ήχου με δύο οθόνες παρακολούθησης υψηλής ανάλυσης.

Διέθετε, μάλιστα, μέχρι και αυτοκίνητα διαφυγής, όπως και ειδική ανθρώπινη κρύπτη εντός της οικίας του, συγκεκριμένα στην κρεβατοκάμαρά του.

Λεία άνω του μισού εκατ. ευρώ

Στη συντονισμένη και ευρεία αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή και άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, στις 9 Μαρτίου σε Αρκαδία, Κορίνθια και στην Αττική, συνελήφθησαν πέντε μέλη της συμμορίας, όλοι τους Ρομά ηλικίας 21 έως 40 ετών, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, παράβαση νομοθεσίας περί ναρκωτικών, νομοθεσίας περί όπλων και πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Τρίπολης έχουν προκύψει τουλάχιστον 42 περιπτώσεις κλοπών, με την εγκληματική οργάνωση να έχει αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος ύψους τουλάχιστον 560.000 ευρώ.

eskobar-roma-5
Επίδειξη δύναμης έκαναν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μέσω των σοσιαλ μίντια διαφημίζοντας… τα κλεμμένα

Οι Ρομά κακοποιοί ξεκίνησαν την εγκληματική τους δράση από τον Οκτώβριο του 2022 στο νόμο Αρκαδίας, ενώ εξετάζεται η δράση τους στους νομούς Κορινθίας, Αττικής και Εύβοιας.

Συνήθιζαν, δε, να απομακρύνονται από την περιοχή της κλοπής, άλλαζαν μέχρι και νομό στην προσπάθειά τους ξεφύγουν από την αστυνομία.

eskobar-roma-2
Το κατοικίδιο του αρχηγού της συμμορίας ενώ προσπαθεί να μασήσει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ

Το «μπάζωμα» της σιδηροδρομικής γραμμής

Η λεία τους ήταν χρήματα, χρυσά κοσμήματα, ρολόγια και χρυσές λίρες Αγγλίας. Το σύνολο των κλοπιμαίων το διοχέτευαν σε κλεπταποδόχους στην περιοχή των Άνω Λιοσίων και σε ανταλλακτήρια-ενεχυροδανειστήρια στη γύρω περιοχή της Ομόνοιας Αττικής. Χρησιμοποιούσαν «αδήλωτες» τηλεφωνικές συνδέσεις -ghost numbers- και συνεννοούνταν με ψευδώνυμα.

Ο υπαρχηγός της οργάνωσης, με τα παρανόμως αποκτηθέντα χρηματικά ποσά που του αναλογούσαν, χρηματοδοτούσε την κατασκευή οικίας σε οικόπεδο-«φιλέτο» που είχε αγοράσει. Είχε φτάσει, μάλιστα, στο σημείο, να καλύψει με μπάζα μέρος μη λειτουργικής σιδηροδρομικής γραμμής, ώστε να οικοδομηθεί αυτοσχέδια διάβαση με πρόσβαση στο οικόπεδό του.

eskobar-roma-6
Τα μετρητά και τα κοσμήματα αξίας που άρπαζαν από σπίτια πολιτών τα ανέβαζαν στο Tik Tok

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες των μελών της οργάνωσης, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν, πλήθος ρολογιών και χρυσών κοσμημάτων, οκτώ οχήματα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων, 19 κινητά τηλέφωνα, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, πυροβόλο όπλο και μαχαίρια.

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Χρήστος Σταϊκούρας: Δέκα πρωτοβουλίες που καθιστούν την Ελλάδα «παίκτη» θετικής μνημόνευσης

Τις δέκα δέσμες πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατά τους πρώτους τρεις μήνες της διακυβέρνησης παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών...

Οι 5G ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα στο 5G Conference Southeastern Europe 2023

Με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες, παρουσιάσεις case studies από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και συζητήσεις για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που φέρνουν τα δίκτυα...

«Φωτογραφικές Συναντήσεις» στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Έτοιμα τα νέα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ σε Καναπίτσα, Κάνηθο και Ν. Αρτάκη

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

ΤΑΙΠΕΔ: Oικονομική προσφορά για αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη»

Μία οικονομική προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη», η οποία υποβλήθηκε από την εταιρεία INMO PARCK INVEST ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ...