ΕΓΣΣΕ: Ποια επιδόματα διασώζει η συμφωνία ΓΣΕΕ – εργοδοτών

Εργοδοτικοί φορείς και ΓΣΕΕ θα συναντηθούν και πάλι με αίτημα της Συνομοσπονδίας την Παρασκευή 13 Μαΐου, προκειμένου να διαπραγματευθούν για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Βεβαίως, μετά τις μνημονιακές παρεμβάσεις η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση έχει «κομμένα φτερά», αφού δεν καθορίζει πλέον τον κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους όλης της χώρας, αλλά περιορίζεται στη διαπραγμάτευση των μη μισθολογικών όρων εργασίας.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια διασώζει τόσο τον θεσμό της σύμβασης όσο και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων που περιλαμβάνουν το επίδομα γάμου, τις τριετίες  και τις άδειες των εργαζόμενων γονέων.

Συνεπώς το επίδομα γάμου που υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του μεικτού μισθού, το δικαιούνται σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ, αλλά σύμφωνα με την άποψη της νομικής υπηρεσίας της ΓΣΕΕ δευτερευόντως μπορούν να το διεκδικήσουν όλοι οι έγγαμοι μισθωτοί της χώρας.

Τι θα ζητήσει η ΓΣΕΕ από τους εργοδότες

Στη τρέχουσα διαπραγμάτευση, η ΓΣΕΕ θα ζητήσει από τους εργοδότες να είναι πιο θαρραλέοι και να προχωρήσουν σε αυξήσεις των μισθών πάνω από τον κατώτατο μισθό που ορίστηκε στα 713 ευρώ από την 1/5/2022, προκειμένου οι χαμηλόμισθοι να αντεπεξέλθουν στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα τεθεί επίσης η απασχόληση και η δημιουργία επαγγελματικού ταμείου για τους μισθωτούς.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΓΣΣΕ που υπεγράφη το 2018 από τη ΓΣΕΕ  και τους εργοδοτικούς  φορείς (ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) παρατάθηκε έως τις 31/12/2021 διασώζοντας προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων όπως οι τριετίες και το επίδομα γάμου.

Στην ισχύουσα σύμβαση αναφέρεται ότι «συμφωνείται ρητά η ισχύς όλων των θεσμικών όρων που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ ως κατώτατα όρια προστασίας των εργαζομένων» και περιλαμβάνεται ρήτρα για τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

ΠΗΓΗ : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τοξοβολίας στη Χαλκίδα

Η Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας με την υποστήριξη του Δήμου Χαλκιδέων και του Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ., διοργανώνει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τοξοβολίας Κλειστού Χώρου 2×18μ. Ανδρών Γυναικών Ολυμπιακού...

Δώρο Χριστουγέννων: Πόσα χρήματα δικαιούνται οι εργαζόμενοι – Πότε πληρώνεται

Δώρο Χριστουγέννων θα πάρουν μέσα στον μήνα όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης...

Ξεκινάει, αύριο, η υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα»

Αύριο, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ξεκινάει η υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» ενώ ως ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων ορίζεται η 31η...

Το μυστικό του Ηνίοχου των Δελφών μέσα από την ακτινογραφία του

Πώς ήταν η αληθινή εικόνα του Ηνίοχου στο Ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς; Το χαλκινο άγαλμα αποκαλύπτεται με την συμβολή νέων τεχνολογιών. Τα μυστικά ενός από...

“Νύχτα θα έρθουμε κι εμείς”-ΥΠΕΘΑ-ΕΑΒ προετοιμάζουν τα νέα ελληνικά επιθετικά drone

Πράγματα και θαύματα αποκαλύπτει επίσημη έκθεση της ΕΑΒ για τα πεπραγμένα της εταιρείας, ειδικά στο κομμάτι το προγραμμάτων που είναι σε ισχύ, και αφορούν ελληνικής...