ΕΓΣΣΕ: Ποια επιδόματα διασώζει η συμφωνία ΓΣΕΕ – εργοδοτών

Εργοδοτικοί φορείς και ΓΣΕΕ θα συναντηθούν και πάλι με αίτημα της Συνομοσπονδίας την Παρασκευή 13 Μαΐου, προκειμένου να διαπραγματευθούν για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Βεβαίως, μετά τις μνημονιακές παρεμβάσεις η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση έχει «κομμένα φτερά», αφού δεν καθορίζει πλέον τον κατώτατο μισθό για τους εργαζόμενους όλης της χώρας, αλλά περιορίζεται στη διαπραγμάτευση των μη μισθολογικών όρων εργασίας.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια διασώζει τόσο τον θεσμό της σύμβασης όσο και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων που περιλαμβάνουν το επίδομα γάμου, τις τριετίες  και τις άδειες των εργαζόμενων γονέων.

Συνεπώς το επίδομα γάμου που υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του μεικτού μισθού, το δικαιούνται σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ, αλλά σύμφωνα με την άποψη της νομικής υπηρεσίας της ΓΣΕΕ δευτερευόντως μπορούν να το διεκδικήσουν όλοι οι έγγαμοι μισθωτοί της χώρας.

Τι θα ζητήσει η ΓΣΕΕ από τους εργοδότες

Στη τρέχουσα διαπραγμάτευση, η ΓΣΕΕ θα ζητήσει από τους εργοδότες να είναι πιο θαρραλέοι και να προχωρήσουν σε αυξήσεις των μισθών πάνω από τον κατώτατο μισθό που ορίστηκε στα 713 ευρώ από την 1/5/2022, προκειμένου οι χαμηλόμισθοι να αντεπεξέλθουν στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων θα τεθεί επίσης η απασχόληση και η δημιουργία επαγγελματικού ταμείου για τους μισθωτούς.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΓΣΣΕ που υπεγράφη το 2018 από τη ΓΣΕΕ  και τους εργοδοτικούς  φορείς (ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) παρατάθηκε έως τις 31/12/2021 διασώζοντας προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις και θεσμικά δικαιώματα των εργαζομένων όπως οι τριετίες και το επίδομα γάμου.

Στην ισχύουσα σύμβαση αναφέρεται ότι «συμφωνείται ρητά η ισχύς όλων των θεσμικών όρων που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ ως κατώτατα όρια προστασίας των εργαζομένων» και περιλαμβάνεται ρήτρα για τις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

ΠΗΓΗ : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Οι Θανάσης & Βασίλης Παπακωνσταντίνου στο 9th RIVER PARTY Ελάτειας

Ο Σύλλογος Νεολαίας Ελάτειας διοργανώνει και φέτος, στις 12 & 13 Αυγούστου, στο Αλωνάκι – Πλατάνια, στην Ελάτεια, το διήμερο Φεστιβάλ – River Party,...

Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ» 2022: Μουσικό σχήμα “Οι Λούστροι”

Οι ημέρες που διανύσαμε ήταν πολύ δύσκολες για τους ανθρώπους της περιοχής, λόγω των πυρκαγιών. Ευτυχώς το χειρότερο σενάριο απετράπη. Το Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον...

Καλαμπάκα: Πόλη της Τρούφας-Έγινε δεκτή η πρόταση του Μουσείου Μανιταριών 

Μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση για την περιοχή έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μετεώρων και μάλιστα σχεδόν  ομόφωνα (μειοψήφισαν δύο). Η απόφαση αφορά την ονομασία της...

Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης-Κολυμβητές από 14 χώρες στήριξαν τη Β. Εύβοια

Η ιστορική κολυμβητική διοργάνωση του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης επέστρεψε δυναμικά για 3η συνεχή χρονιά, στις 1-3 Ιουλίου 2022, στο Αρτεμίσιο, δίνοντας την ευκαιρία σε...

Economist – Σταϊκούρας: Μπορεί να ξεπεράσει το 3,1% η ανάπτυξη για το 2022

Την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη για το 2022 μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο που έχει τεθεί από το οικονομικό επιτελείο και είναι...