Εκεί που τα ακίνητα πωλούνται 18.000 ευρώ το τετραγωνικό

Στα ύψη έχουν φτάσει οι τιμές κατοικιών σε ορισμένες από τις πιο ακριβές περιοχές μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων λόγω της συνεχιζόμενης ζήτησης, με πρωταθλήτρια να διαφαίνεται η Ζυρίχη όπου οι τιμές έχουν φτάσει ακόμη και τα 18.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Πολύ υψηλές είναι επίσης οι τιμές στο Παρίσι καθώς φτάνουν τα 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό και ακολουθούν Λονδίνο με 8.500 ευρώ, Βιέννη με 7.750, Στοκχόλμη με 6.700, Δουβλίνο με 5.550, Μιλάνο με 5.300, Βερολίνο με 5.000 και Μαδρίτη με 4.000 ευρώ περίπου σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Ειδικά στη Ζυρίχη, η ζήτηση αυξάνεται λόγω συνεχών προσλήψεων από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Google, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ειδικά τα διαμερίσματα στο κέντρο της πόλης πωλούνται σε επίπεδα σχεδόν ρεκόρ, σε τιμές πάνω από το διπλάσιο του Λονδίνου. Ακόμη και στο υπόλοιπο καντόνι της Ζυρίχης, το οποίο περιλαμβάνει απομακρυσμένα ορεινά χωριά, οι ζητούμενες τιμές είναι σχεδόν στο επίπεδο αυτών του Παρισιού. Οι τιμές αυτές αυξήθηκαν κατά 5,8% τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 16 μηνών. Η Ζυρίχη είναι χωριστή περίπτωση και για αυτό η UBS Group AG, που εδρεύει στην πόλη, την κατέταξε ως την πόλη με τον υψηλότερο κίνδυνο στον κόσμο να υποστεί φούσκα ακινήτων. Τα σπίτια στη συγκεκριμένη ελβετική πόλη κοστίζουν 50% περισσότερο από όσο πριν από μια δεκαετία. Αυξανόμενος αριθμός κατοίκων με υψηλό εισόδημα έχει βοηθήσει στην άνοδο των τιμών.

Αντίθετα, σε πόλεις όπως το Παρίσι, η Βιέννη και το Βερολίνο καταγράφηκε πτώση στις πολύ υψηλές τιμές από έτος σε έτος με βάση τα τελευταία στοιχεία μηνός. Πάντως οι τιμές στο μεγαλύτερο μέρος των αγορών που παρακολουθούνται από τον δείκτη τιμών πόλεων Bloomberg City Tracker εξακολουθούν να αυξάνονται.

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι αυξήσεις υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές ενδέχεται να προσαρμόζονται σταδιακά σε υψηλότερα επιτόκια, καθώς οι αγορές κατοικιών όπου η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά πιο περιορισμένη συμβάλλουν στη διατήρηση κατώτατου ορίου στις τιμές το οποίο δεν μεταβάλλεται εύκολα. Προς το παρόν φαίνεται ότι δεν έχουν επιδράσει πλήρως στην αγορά οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ή από άλλες κεντρικές τράπεζες σε περίπτωση εκτός ευρωζώνης.

Κεντρικές τράπεζες δύο ταχυτήτων

Ημέρα αποφάσεων νομισματικής πολιτικής ήταν η χθεσινή με την Τουρκία να αυξάνει το κόστος δανεισμού σε 30%, τη Σουηδία να το ανεβάζει στο 4% και τη Βρετανία και την Ελβετία να πατάνε φρένο. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 30% την Πέμπτη, καθώς η Αγκυρα συνεχίζει να μάχεται με διψήφιο πληθωρισμό. Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας ακολουθεί μια σειρά από και άλλες αυξήσεις επιτοκίων καθώς η χώρα στοχεύει να ανατρέψει αρκετά χρόνια πολύ υψηλών τιμών και ένα δραματικά αποδυναμωμένο νόμισμα. Η λίρα έχει υποχωρήσει 30% έναντι του δολαρίου μέχρι σήμερα και έχει χάσει το 78% της αξίας της έναντι του δολαρίου τα τελευταία πέντε χρόνια.

Για όγδοη συνεχή φορά αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει κι αυτή τις πληθωριστικές πιέσεις. Η αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες των αναλυτών. Παύση στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων, ο οποίος συμπεριέλαβε 14 συνεχόμενες αυξήσεις, έκανε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) μετά τα πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αποκλιμακώνονται περισσότερο από το αναμενόμενο. Είναι η πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021 που δεν αυξάνει τα επιτόκια, τα οποία διατήρησε στο 5,25%. Τέσσερα μέλη ψήφισαν υπέρ της αύξησης στο 5,5% και πέντε κατά, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία να είναι οριακή. Φρένο στις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων έβαλε και η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας. Η τράπεζα διατηρεί το βασικό επιτόκιο σταθερό στο 1,75%.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Τα παιδιά της Ελλάδας ζωγραφίζουν για τα παιδιά της Παλαιστίνης

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Ζωντάνεψε το μουσικό παραμύθι «Ο Καρυοθραύστης» στη Χαλκίδα

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Πλούσιο το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στη Χαλκίδα

Ξεκινούν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Χαλκιδέων, μέσω του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας (Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ.), ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της...

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Θήβας

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Θήβας, στο πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων, καλεί τους μικρούς φίλους στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από 11 Δεκεμβρίου 2023...

Ασφαλής η κατανάλωση ψαριών του Παγασητικού μετά τις πρόσφατες πλημμύρες

Ασφαλής είναι η ημερήσια κατανάλωση βενθοπελαγικών ψαριών (σαφρίδια, γόπες, φρίσσες) από την παράκτια ζώνη του Παγασητικού Κόλπου και των ακτών της Θεσσαλίας, μετά από...