Εκλογές 2023: Κλείνει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών

Με την παραλαβή και την επί τόπου παράδοση της διερευνητικής εντολής από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ολοκληρώνεται η διαδικασία των διερευνητικών επαφών και ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να αφιχθεί στις 18:30 στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να λάβει τη διερευνητική εντολή από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα κάνει αυτό που έκανε νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή θα επιστρέψει άμεσα τη διερευνητική εντολή. Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται η δήλωση που θα κάνει εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου με φόντο τον χορό της αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το επόμενο επεισόδιο στην πορεία αυτή θα εκτυλιχθεί την Κυριακή, όποτε στις 18:00 θα ορκισθούν οι 300 βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές απλής αναλογικής της 21ης Μαϊου.

Λίγες ώρες αργότερα, το πρωί της Δευτέρας θα γίνει η εκλογή του προεδρείου, κοσμητόρων και γραμματέων, ενώ έως το βράδυ της ίδιας ημέρας θα δημοσιευθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και της νέας προσφυγής στις κάλπες για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με την ενισχυμένη αναλογική.

Ταυτόχρονα, ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης «για να διενεργήσει εκλογές».

Στη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού φαίνεται πως έχει «κλειδώσει» ο καθηγητής και προέδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς ως ο αρχαιότερος (ως είθισται) πρόεδρος από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Ο Ιωάννης Σαρμάς θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μέχρι τη διεξαγωγή των δεύτερων εκλογών. Σε συννενόηση με τα κόμματα θα ορίσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Εξωτερικών το όνομα που ακούγεται είναι του πρέσβη Βασίλη Κασκαρέλη, ενώ στο Άμυνας του πρέσβη Παύλου Αποστολίδη.

Πώς ψηφίζουμε – Τι ισχύει με την ενισχυμένη αναλογική

Οι εκλογές του Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, που σημαίνει ότι οι πολίτες δεν θα μπορούν να «σταυρώσουν» κάποιον υποψήφιο. Είθισται οι λίστες των κομμάτων να διαμορφώνονται με βάση την κατάταξη των υποψηφίων στις πρώτες εκλογές.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη:

α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και

β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Ποιο σύστημα θα ισχύσει στις δεύτερες εκλογές

Οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Σε αυτή την περίπτωση εξακολουθεί να ισχύει το όριο του 3%, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 40 έδρες. Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι ασχέτως του αποτελέσματος σχηματισμού Κυβέρνησης (μονοκομματικής, συνεργασίας, ανοχής ή υπηρεσιακής για την διενέργεια νέων εκλογών), η Βουλή που έχει προκύψει από τις κάλπες θα συνέλθει στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης 1ης Ιουνίου για την ορκωμοσία της.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Χρήστος Σταϊκούρας: Δέκα πρωτοβουλίες που καθιστούν την Ελλάδα «παίκτη» θετικής μνημόνευσης

Τις δέκα δέσμες πολιτικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατά τους πρώτους τρεις μήνες της διακυβέρνησης παρουσίασε ο Υπουργός Υποδομών...

Οι 5G ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα στο 5G Conference Southeastern Europe 2023

Με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες, παρουσιάσεις case studies από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και συζητήσεις για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που φέρνουν τα δίκτυα...

«Φωτογραφικές Συναντήσεις» στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λεβαδείας

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Έτοιμα τα νέα ανοιχτά γήπεδα μπάσκετ σε Καναπίτσα, Κάνηθο και Ν. Αρτάκη

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

ΤΑΙΠΕΔ: Oικονομική προσφορά για αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη»

Μία οικονομική προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη», η οποία υποβλήθηκε από την εταιρεία INMO PARCK INVEST ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ...