Εκλογές: Φέρνουν αυξήσεις μισθών, συντάξεων και παροχών

Οι αυξήσεις συντάξεων, αμοιβών και παροχών, αποτελούν τις βασικές προβλέψεις του κυβερνητικού προγράμματος για το 2023 και θα είναι στο επίκεντρο της σημερινής συζήτησης για την κοινωνική πολιτική στη Βουλή, η οποία –ουσιαστικά– συνιστά και την άτυπη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Οι ανακοινώσεις για νέα αύξηση του κατώτατου στις αρχές του 2023, για αυξήσεις στις συντάξεις έπειτα από 13 έτη και για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις και στο δημόσιο τομέα, αναμένεται να έχουν πρωτεύουσα θέση στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ειδική αναφορά γίνεται στα μέτρα αυτά και από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, κατά τον πρόσφατο απολογισμό των κυβερνητικών μέτρων που ελήφθησαν επί των ημερών του στο υπουργείο Εργασίας.

Αύξηση του κατώτατου μισθού

Προσφάτως, με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως «είναι η ώρα των εργαζομένων» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και νέα αύξηση στις αρχές του 2023. Πέραν τούτου τις προηγούμενες ημέρες απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του τουρισμού προέτρεψε για «καλύτερους μισθούς και συνθήκες εργασίας», προκειμένου να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.

Η επαναφορά του κατώτατου στα 751 ευρώ από τις αρχές του 2013 είναι εφικτή, καθώς πλέον βρίσκεται στα 713 ευρώ, δηλαδή σε απόσταση που μπορεί να καλυφθεί με την επόμενη αύξηση.

Η τροχιά βελτίωσης των αμοιβών και η επιστροφή των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις θα συνεχιστεί  το 2023, ώστε να αποτελέσει το βασικό «αντίδοτο» στην κλιμακούμενη έξαρση της ακρίβειας.

Πάντως στις αρχές του έτους, όταν θα εκκινήσει –και πάλι– η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, υπάρχει πρόβλεψη για αυξήσεις και στις συντάξεις, κλείνοντας έτσι έναν «κύκλο συρρίκνωσης» τουλάχιστον δεκατριών ετών. Από την 1η Ιανουαρίου θα δοθούν αυξήσεις στο συνολικό ποσό της σύνταξης, ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ συν το 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος). Αυτό σημαίνει ότι, αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4% και ο ΔΤΚ αυξηθεί 6%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 5% (2% +3%).

Το κυβερνητικό έργο

Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή θα περιλαμβάνει τους δέκα βασικούς άξονες του κυβερνητικού έργου που αφορούν την εργασία, την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία.

Για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων η κυβέρνηση θα επικεντρώσει στον υπερδιπλασιασμό του ρυθμού έκδοσης των νέων συντάξεων, με το πρώτο πεντάμηνο του έτους να έχουν εκδοθεί σχεδόν τόσες συντάξεις όσες εκδόθηκαν ολόκληρο το 2019. Επιπλέον, οι προ του 2019 εκκρεμότητες έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί, ενώ, μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν μέχρι και το 2021.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση για τη νέα γενιά και στο νέο επικουρικό ταμείο κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης (ΤΕΚΑ). «Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, διασφαλίζει υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους με το σύστημα των ατομικών «κουμπαράδων», θωρακίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος» αναφέρεται στον κυβερνητικό απολογισμό.

Επίσης σημαντική είναι η αποκλιμάκωση του προβλήματος της ανεργίας, καθώς έχει μειωθεί κατά 4,8 ποσοστιαίες μονάδες, στο 12,5 %, από 17,3 % τον Ιούλιο του 2019. «Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 12 ετών», ενώ μέχρι στιγμής, έχουν δαπανηθεί πάνω από 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων από τις συνέπειες της πανδημίας, ενώ άλλα 2,7 δισ. ευρώ έχουν διατεθεί για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα θέματα εργατικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση σημειώνει ότι καταργήθηκαν αναχρονιστικές ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, το δικαίωμα αποσύνδεσης για τους τηλεργαζόμενους, τη δυνατότητα τετραήμερης εργασίας και τα επιπλέον δικαιώματα για τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες.

ΠΗΓΗ : ΟΤ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ο καιρός σήμερα: Υποχωρεί η σκόνη – Έρχεται ο αεροχείμαρρος

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ, στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοανατολικά τις πρωινές...

«Απογείωση» του τουρισμού για το 2024 – Τι αγοράζουν οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα

Tα στοιχεία για τον ελληνικό τουρισμό το 2024 είναι ιδιαίτερα θετικά. Οι προκρατήσεις δείχνουν ότι προμηνύεται ένα πολύ «θερμό» καλοκαίρι, με τους εμπόρους να προετοιμάζονται για να...

Εφορία: Πώς μπορούν οι επαγγελματίες να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό εισόδημα

Ψηφιακά θα γίνεται η αμφισβήτηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται σε απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, (Α.1055/2024). Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων:  την προθεσμία...

ΔΥΠΑ: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Αναρτήθηκαν σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, στον ιστότοπο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων που υπέβαλαν αίτηση για την πρόσληψη προσωπικού, με σύμβαση...

Νωρίτερα οι συντάξεις Μαΐου – Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμών ανά Ταμείο

Τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων μηνός Μαΐου 2024 έχει γνωστοποιήσει ο e-ΕΦΚΑ. Οι συνταξιούχοι θα πάνε νωρίτερα στο ταμείο, λόγω της εορταστικής περιόδου του Πάσχα. Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον...