Έκπληξη από τον πληθωρισμό – Αναμένεται κάτω από το 3% τον Μάιο

Κάτω από το όριο του 3%, όπου έφτασε το Απρίλιο, αναμένεται ότι θα βρεθεί τον Μάιο ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, λόγω κυρίως της συνεχιζόμενης διολίσθησης των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, παρά το γεγονός ότι τα τρόφιμα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, έστω και με επιβραδυνόμενους ρυθμούς.

Ειδικότερα, η τιμή του φυσικού αερίου, σε μέσα επίπεδα, από τις αρχές του μήνα κινήθηκε στα 33 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα, από 82,23 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα τον Μάιο του 2022. Μαζί της και η τιμή χονδρικής για τη μεγαβατώρα του ρεύματος έχει υποχωρήσει στα 100 ευρώ, από 400 ευρώ που ήταν την ίδια περίοδο πέρυσι. Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει επίσης υποχωρήσει πλέον στα 77 δολάρια το βαρέλι, από 120 δολάριο τον ΜάΙο του 2022.

Η μεγάλη αυτή ετήσια διαφορά αποτυπώνεται, έστω και με κάποια χρονική καθυστέρηση, και στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές, αλλά και στο κόστος παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, μειώνοντας σημαντικά τον Γενικό Εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπου οι τιμές της ενέργειας έχουν πολύ υψηλή στάθμιση. Μάλιστα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών περιμένουν να είναι πολύ μεγαλύτερη τους μήνες του καλοκαιριού, όταν πέρυσι είχαμε την κορύφωση των τιμών της ενέργειας.

Τα τρόφιμα

Την ίδια ώρα, η κατάσταση με τα τρόφιμα είναι πιο σύνθετη. Παρά την εξομάλυνση που διαφαίνεται στις τιμές στα βρώσιμα έλαια (ηλιέλαιο, καλαμποκέλαιο) αλλά και στα δημητριακά, μετά τη σταδιακή εξομάλυνση τω εξαγωγών από την Ουκρανία και την κάλυψη του ελλείμματος που υπήρχε στην αγορά, οι ανατιμήσεις στο ράφι έχουν αρχίσει να κάμπτονται, παρότι συνεχίζουν να λειτουργούν αθροιστικά στην τελική τιμή για τον καταναλωτή.

Μεικτή εικόνα καταγράφεται για άλλα βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά. Εκεί έχουμε σταδιακή υποχώρηση των αυξήσεων στα προϊόντα από αγελαδινό γάλα, αλλά όχι και σε αυτό από αιγοπρόβειο, καθώς στα δεύτερα καταγράφεται έλλειψη.

Ανάλογη έλλειψη καταγράφεται και στα κρέατα, όπου οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται, παρά το γεγονός ότι οι τιμές σε πολλούς από τους συντελεστές παραγωγής τους (ενέργεια, ζωοτροφές) έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Ο δομικός πληθωρισμός

Εμμονή σε υψηλά επίπεδα καταγράφει ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή ο πληθωρισμός χωρίς τα νωπά τρόφιμα και τα καύσιμα, ο οποίος διατηρεί ανοδική πορεία (έφτασε 6,1% τον Απρίλιο, από 5,9% τον Μάρτιο), “αγνοώντας” τον Γενικό Δείκτη. Σε αυτό το μέγεθος, η Ελλάδα “πληρώνει” ακριβότερα από την υπόλοιπη ευρωζώνη το ότι, λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης, οι τιμές σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες έμεναν επί χρόνια στάσιμες ή οριακά πτωτικές.

Ένδυση και υπόδηση, κάθε είδους επισκευές, ενοίκια πήραν την ανιούσα εδώ και 1,5 χρόνιο λόγω και της γενικής αύξησης του πληθωρισμού. Το χειρότερο είναι ότι, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, ο δομικός πληθωρισμός αυξάνεται σχετικά πιο δύσκολα από τον γενικό πληθωρισμό και μειώνεται το ίδιο δύσκολα.

Πηγή: capital

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ελαιόλαδο: Βάζουν… μικροτσίπ και σεκιούριτι σε χωράφια

Αυτές οι προτάσεις δεν βρίσκουν πάντως σύμφωνους αρκετούς ελαιοπαράγωγους. «Δεν είναι δυνατόν. Τώρα το ότι είναι ακριβό το λάδι, δε σημαίνει ότι κάποιοι θα...

Οι πλημμύρες επηρέασαν την παραγωγή φέτας – Πιθανές οι ελλείψεις

Η φέτα, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα στο εσωτερικό και το εξωτερικό, δεν έμεινε ανεπηρέαστη από την πρόσφατη φονική κακοκαιρία Daniel που...

Τέλος τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των δήμων

Μια σημαντική, δομική αλλαγή στο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας των ΟΤΑ, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια. Με το νομοσχέδιο καταργούνται τα...

Μερομήνια: Ο συμβολισμός

Η δεύτερη σημαντικότερη αθλητική εγκατάσταση στην Ελλάδα, μετά το ΟΑΚΑ, είναι το Καυτανζόγλειο Στάδιο της Θεσσαλονίκης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι αγώνες επιτρέπονται χωρίς...

Εχίνος: Ένα φιλόξενο χωριό στα βουνά της Ροδόπης

Ο προορισμός της συγκεκριμένης μέρας το χωριό Σαχίν ή αλλιώς Εχίνος, που αποτελεί το μεγαλύτερο από αυτά τα χωριά καθώς και το κεντρικότερο γεωγραφικά χωριό της Ορεινής Ξάνθης. Απέχει...