Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ζητά το Συνδικάτο Συγκολλητών Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μετάλλου Φθιώτιδας – Οι θετικοί οιωνοί, ο επενδυτής και η ανάγκη του Έλον Μασκ για νικέλιο – Ανδρέας Κορέντζελος: «Ο ορυκτός πλούτος της χώρας δεν πρέπει να φεύγει απ’ την πατρίδα και τα χέρια τα δικά μας»
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ ζητά το Συνδικάτο Συγκολλητών Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μετάλλου Φθιώτιδας, με επιστολή που απέστειλε στους Υπουργούς Σταϊκούρα και Χατζηδάκη.
Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο σημειώνει πως οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, μετά και την κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων, αλλά και την περικοπή του μισθού τους.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει πει κουβέντα για τη διασφάλιση συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.
«Μέσα από αυτήν την επιστολή δεν περιμένουμε να σας πιάσουν ευαισθησίες. Δεν έχουμε αυταπάτες για το ποιον και ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε. Σίγουρα όχι των εργαζομένων», τονίζει μεταξύ άλλων.
Δείτε στο ακόλουθο συνημμένο αρχείο την επιστολή του Συνδικάτου.
Οι θετικοί οιωνοί, ο επενδυτής και η ανάγκη του Έλον Μασκ για νικέλιο
Η Tesla με τη δήλωση του Έλον Μασκ, τον Ιούλιο, κι ενώ η κρίση της πανδημίας πίεζε κάθε αποτίμηση, είχε ξυπνήσει το ενδιαφέρον για την αγορά νικελίου. Από τότε ως σήμερα, η τιμή του μετάλλου που διαπραγματεύεται στο London Metal Exchange είναι ανοδική, ανεβάζοντας το ενδιαφέρον για την προβληματική ελληνική βιομηχανία νικελίου, τη ΛΑΡΚΟ που όπως λέγεται, βρίσκεται στα ραντάρ των διεθνών ομίλων του κλάδου.
Συγκεκριμένα, ο Έλον Μασκ είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούλιο: «Λοιπόν, θα ήθελα να υπογραμμίσω εκ νέου, προς οποιεσδήποτε εταιρείες εξόρυξης εκεί έξω, παρακαλώ τα ορυχεία να παράγουν περισσότερο νικέλιο. Όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο, παρακαλώ τα ορυχεία για περισσότερο νικέλιο και μην περιμένετε να επιστρέψει το νικέλιο στα επίπεδα που ήταν οι τιμές του πριν από περίπου πέντε χρόνια. Πηγαίνετε με στόχο την αποδοτικότητα, προφανώς και τη φιλική προς το περιβάλλον εξόρυξη νικελίου σε μεγάλο όγκο. Η Tesla θα σας δώσει ένα τεράστιο συμβόλαιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν τα ορυχεία νικελίου που έχετε είναι αποδοτικά και δουλεύουν με περιβαλλοντικά ευαίσθητο τρόπο. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι αυτό το μήνυμα μεταδίδεται σε όλες τις μεταλλευτικές εταιρείες. Παρακαλώ βγάλτε νικέλιο».
Σήμερα, τα λόγια του επιβεβαιώνονται καθώς η παραγωγή μπαταριών και η ηλεκτροκίνηση εκτοξεύει την τιμή του νικελίου στις τιμές-ρεκόρ 17.192 δολάρια.
Και οι οιωνοί είναι θετικοί για τους δύο διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ που έχουν προκηρυχθεί. Και πρόσφατα, ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι αναμένει την «εκδήλωση γνήσιου και ικανού ενδιαφέροντος που θα διασφαλίσει τη συνέχιση της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας νικελίου της ΛΑΡΚΟ, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος, με βιώσιμους όρους και δημιουργία αξίας για την ελληνική οικονομία». Επίσης είπε ότι «στόχος είναι να καταλήξουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία σε ένα επενδυτικό σχήμα».
Οι δύο διαγωνισμοί
Η ΛΑΡΚΟ αναζητά επενδυτές με δύο διαγωνισμούς έναν από τον Ειδικό Διαχειριστή και έναν από το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να πραγματοποιηθεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εντός του α’ εξαμήνου του 2021.
Η εταιρεία διαθέτει πέντε μεταλλεία στην Εύβοια, μεταλλεία στον Άγιο Ιωάννη στη Βοιωτία και στην Καστοριά, το λιγνιτωρυχείο Σερβίων στην Κοζάνη, ενώ οι μεταλλουργικές της εγκαταστάσεις βρίσκονται στη Λάρυμνα Φθιώτιδας.
Ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ αφορά στη μακροχρόνια παραχώρηση του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας. Ο διαγωνισμός του Ειδικού Διαχειριστή, αφορά στο ενεργητικό της ΛΑΡΚΟ και περιλαμβάνει τις παραχωρήσεις μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των μεταλλείων της Εύβοιας, της Φθιώτιδας (περιοχή Άγιος Ιωάννης) τα αποθέματα μεταλλευμάτων, αγροτεμάχια στην περιοχή της Λάρυμνας και στην Εύβοια, καθώς και τον κινητό και λοιπό εξοπλισμό στην περιοχή της Λάρυμνας.
Η ρήτρα shoot out
Μάλιστα, στους όρους του διαγωνισμού για την ιδιωτική περιουσία της ΛΑΡΚΟ, περιλαμβάνεται ρήτρα shoot out σύμφωνα με την οποία ο προτιμητέος επενδυτής μπορεί να πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό που θα προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ και αντίστροφα. Στόχος της ρήτρας shoot out είναι να προκύψει ένας κοινός πλειοδότης και για τους δύο διαγωνισμούς που αναμένεται να τρέξουν παράλληλα.
Οι διαγωνισμοί θα διενεργηθούν σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και θα προεπιλεγούν εκείνοι που θα πληρούν τα κριτήρια επιλογής που θα καθορίζονται βάσει του διαγωνισμού. Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, οι προεπιλεγέντες ενδιαφερόμενοι της πρώτης φάσης θα υποβάλλουν δεσμευτική προσφορά συνοδευόμενη από εγγυητική επιστολή.
Ανδρέας Κορέντζελος: «Ο ορυκτός πλούτος της χώρας δεν πρέπει να φεύγει απ’ την πατρίδα και τα χέρια τα δικά μας»
Την πάγια θέση των Σωματείων εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ εκφράζει στα «ΣΤΕΡΕΑ ΝΕΑ» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας αυτών, Ανδρέας Κορέντζελος. Ο κ. Κορέντζελος υπογραμμίζει παράλληλα τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι από τις περικοπές.
Ποια είναι η οικονομική κατάσταση των εργαζομένων αυτή τη στιγμή, μιας και σε ανακοινώσεις των Συνδικάτων διαβάζουμε ότι δεν έχουν να κάνουν Χριστούγεννα;
Έχει περάσει η τροπολογία και έχει κοπεί το Δώρο Χριστουγέννων, τα επιδόματα αδείας κλπ. Ο κόσμος υπέστη μια περικοπή στην αρχή της τάξης του 45-47%. Αυτό αναγνωρίστηκε από την ίδια την ειδική διαχείριση και τώρα, αναγνωρίζοντας το λάθος που η ίδια έκανε, γυρίζει πίσω κάποια χρήματα στους εργαζόμενους. Έγινε δηλαδή ένα μισθολογικό λάθος, ξεφεύγοντας κι απ’ την ίδια την τροπολογία που έλεγε για περικοπή 25% σε όλους τους εργαζόμενους. Όπως καταλαβαίνετε, οι μισθοί εξαϋλώθηκαν, τη στιγμή που εμείς δεν είχαμε πρόβλημα με τη μείωση του 25% που είπε το κράτος. Ακόμη και σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιμένει ότι δεν έγιναν περικοπές στη ΛΑΡΚΟ, πράγμα που μας βγάζει εκτός εαυτού.
Άλλες χρονιές είχαμε πάρει ήδη τα Δώρα μας. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν να βάλουν θέρμανση στο σπίτι. Αν δε δοθεί ένα έκτακτο βοήθημα, τα πράγματα θα ξεφύγουν πάρα πολύ. Την Παρασκευή έχουμε συνέλευση κι αυτό δεν θα τα’ αφήσουμε έτσι, είμαστε το μοναδικό Σωματείο που έχει κάνει κινητοποιήσεις την περίοδο της πανδημίας, λαμβάνοντας γενναίες αποφάσεις. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Όταν κάποιος δεν έχει για να πάρει ένα κιλό κρέας ή να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας και το ρεύμα, καταλαβαίνετε το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση.
Για τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή, που έχει δρομολογηθεί, τι λένε οι εργαζόμενοι;
Πάγια θέση των Σωματείων ήταν και είναι η ΛΑΡΚΟ να παραμείνει στο δημόσιο και έχουμε αιτιολογήσει γιατί το λέμε αυτό. Ο ορυκτός πλούτος της χώρας δεν πρέπει να φεύγει απ’ την πατρίδα και τα χέρια τα δικά μας. Εδώ που φτάσαμε, στον βωμό της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο από τη ΝΔ, που όλοι μιλάνε για αποκρατικοποιήσεις, να είναι ένας επενδυτής που θα αποπνέει υγεία. Να μην έχουμε παραδείγματα τύπου Λιπασμάτων Καβάλας. Μιλώ για τον όμιλο Λαυρεντιάδη. Μην έρθει στον τόπο μας κάποιος που θα έχει τους μισούς εργαζόμενους μέσα να δουλεύουνε με 600-700 ευρώ κι οι άλλοι μισοί θα καθόμαστε απ’ έξω να ρους βλέπουμε. Η περιοχή και τα χωριά μας είναι διαφορετικά, λειτουργούν με άλλον τρόπο και δεν θα επιτρέψουν τέτοιες καταστάσεις.
Στην παρούσα φάση, όπως μας λένε, επενδυτές υπάρχουν. Εμείς θα δούμε πως θα κυλήσει η διαδικασία της αποκρατικοποίησης, γιατί στους δύο διαγωνισμούς -για τα μεταλλεία και το εργοστάσιο- υπάρχουν ασάφειες. Δεν είναι τυχαίο που οι ίδιοι που κάνουν την εκκαθάριση εδώ έκαναν και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που βλέπουμε πως εξελίσσεται εκεί η ιστορία. Υπάρχουν κομβικά σημεία στους δύο διαγωνισμούς τα οποία θα πρέπει το κράτος να σκεφτεί καλά ή να φωνάξει τους εργαζόμενους, όπως μας έχουν πει, για το θέμα του κοινωνικού πακέτου, ώστε να βάλουμε κι εμείς κάποια πράγματα μέσα και να μην πετάνε κάποιοι τη μπάλα στην εξέδρα και να λένε ότι δεν έχουμε δώσει προτάσεις. Έχουμε απόψεις και προτάσεις και για τα θέματα της εταιρείας και για τις αποκρατικοποιήσεις. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να κάτσουμε σε ένα τραπέζι, γιατί αλλού βλέπουμε να υπάρχουν παροχές. Μόνο στη ΛΑΡΚΟ δεν υπάρχουν. Δεν ξέρω γιατί νομοθέτησαν με τόσο «μίσος» για μας. Δε νομίζω κανείς απ’ τους πολιτικούς μας να έχει μένος εναντίον μας. Αν δείτε τον 4664 περί εκκαθαρίσεων, θα καταλάβετε πολλά πράγματα.
Αυτή τη στιγμή το νικέλιο έχει 18.000 δολάρια κι εμείς δεν δουλεύουμε. Το νικέλιο θα έβγαζε πολλές υποχρεώσεις για μας. Τα 35 εκατ., που πήρε η ειδική διαχείριση στην αρχή, δεν έφτασαν και ζητούν άλλα 35 και μέχρι το καλοκαίρι. Αν είναι να δώσει το κράτος 70 εκατ. για να γίνει μια εκκαθάριση στην εταιρεία, γιατί δεν τα έριχνε με μια χρηστή διοίκηση, η οποία θα ελέγχονταν απ’ το κράτος και θα δουλεύαμε με 18.000 να βγάζαμε τις υποχρεώσεις και να πληρώναμε και τη ΔΕΗ; Η τιμή του νικελίου δεν θα μείνει εκεί, θα ανέβει περισσότερο.
Ενδιαφερόμενοι επενδυτές υπάρχουν. Ποια πιστεύετε πως θα είναι η τύχη των εργαζομένων;
Δεν πιστεύω, βλέπω την τροπολογία. Έχω ακούσει δυο φορές τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος έχει πει ότι οι εργαζόμενοι δεν υπάρχουν σε κανένα πακέτο. Θα δείτε ότι με το που θα γίνει η πώληση και αγορά της εταιρείας όποιους θέλει θα κρατήσει ο επενδυτής. Δεν ξέρουμε καν το μοντέλο που θα δουλέψει πάλι η εταιρεία. Θα είναι στο στυλ της πυρομεταλλουργίας, όπως είναι σήμερα; Θα αλλάξει το μοντέλο; Κανείς δεν μας τα είπε αυτά ποτέ. Υπάρχει μια μεγάλη αβεβαιότητα. Το μόνο που προσπαθεί το κράτος να κάνει με την εκκαθάριση είναι να πωλήσει την εταιρεία. Αν θα μείνουν 1.000 ή 2.000, δε λέει τίποτα.
Παρ’ όλες τις κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση προχώρησε στη διαδικασία αναζήτηση επενδυτών. Πιστεύετε ότι ένας άλλος είδους αγώνας θα είχε διαφορετικά αποτελέσματα;
Τον αγώνα και τις αποφάσεις που θα πάρουμε σύντομα θα τις δείτε. Θα γίνουν διαφορετικά πράγματα γιατί –όπως σας είπα- οι μέρες είναι πολύ δύσκολες για όλους τους εργαζόμενους και θα πρέπει κι εμείς να δείξουμε προς τα έξω ότι πραγματικά αυτή τη στιγμή πως υποφέρουμε.
Με πληροφορίες από την «Ημερησία»
Πηγή: stereanews.gr