ΕΛΛΕΤ: Κλιματική αλλαγή και οικονομία ανησυχούν τους Έλληνες

Η κλιματική κρίση και η οικονομία είναι στην κορυφή των ανησυχιών των Ελλήνων για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας τα επόμενα 20 χρόνια σύμφωνα με τη γνώμη των πολιτών, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη δεύτερη πανελλαδική έρευνα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), που παρουσιάστηκε την Παρασκευή, σε εκδήλωση στην Αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, στην ερώτηση: “Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τα επόμενα 20 χρόνια”; Οι πολίτες απάντησαν: η Κλιματική Αλλαγή σε ποσοστό 39%, η Οικονομική Κρίση σε ποσοστό 35%, η Ανεργία / επαγγελματική αποκατάσταση 29%, η Καταστροφή / ρύπανση περιβάλλοντος 28%, η Οικονομική δυσχέρεια 26%, η Ενεργειακή κρίση 18%, ενώ ακολούθησαν ο Κίνδυνος πολέμου 12% και η Οικονομική Ανισότητα 12%, ενώ αντίστοιχα ήταν τα ποσοστά και για τις ανηχυχίες που εκφράστηκαν σε σχέση με τα παγκόσμια προβλήματα.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής

Σύμφωνα πάντα με την γνώμη των Ελλήνων, οι βασικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εμφανίζονται,μεταξύ άλλων, στους εξής τομείς: Γεωργία και Κτηνοτροφία, Δάση, Βιοποικιλότητα, Αλιεία, Υδάτινοι Πόροι, Παράκτιες Ζώνες, Τουρισμός, Υγεία και Ποιότητα ζωής.

Όσον αφορά τις απαιτούμενες δράσεις για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, οι πολίτες προτεραιότητα έδωσαν στα εξής: Ανακύκλωση, Επαναχρησιμοποίηση, Χρήση ΜΜΜ, Συσκευές υψηλής ενεργειακής κλάσης, Ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, Εθελοντισμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερα αυξημένο παρουσιάστηκε το ποσοστό ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, παρόλα αυτά όμως, όπως υπογραμμίζεται στην έρευνα, οι νέοι 15-17 ετών, έχουν δυσκολία να συνδέσουν την κλιματική αλλαγή με τις επιπτώσεις που ήδη έχει και θα έχει.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα: «Σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση και αυτής της ηλικιακής ομάδας θα παίξει η σύνδεση των προβλημάτων του περιβάλλοντος με αυτά της οικονομίας, καθώς φαίνεται πως οι νέοι ενδιαφέρονται σε μεγάλο βαθμό για την οικονομική και συνακόλουθα την επαγγελματική τους αποκατάσταση».

Η παρουσίαση πλαισιώθηκε με τις ομιλίες του κ. Γιώργου Αμυρά, υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του κ. Γιάννη Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και της κας Λυδίας Καρρά, προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Ο κ. Γιώργος Αμυράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόνισε στην ομιλία του τη διάκριση μεταξύ Κλιματικής Αλλαγής και Κλιματικής Κρίσης, αναφέροντας ότι «βρισκόμαστε πλέον στην εποχή της δεύτερης, και πρέπει να εργαστούμε σκληρά ώστε να μην περάσουμε στην εποχή της Κλιματικής Κατάρρευσης».

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές δράσεις, ο κ. Αμυράς ανέφερε ότι «το ΥΠΕΝ μέσω των πρωτοβουλιών του για την προστασία των απάτητων βουνών, τη χαρτογράφηση και την προστασία των δασών, συμβάλλει ουσιαστικά στην προσαρμογή τους στην Κλιματική Αλλαγή».

Στον χαιρετισμό του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος συνεχάρη την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τους συνεργάτες της για τη δημοσκόπηση και τόνισε την σημασία του έργου LIFE-IP AdaptIn GR για την προσαρμογή της χώρας μας στην Κλιματική Αλλαγή.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε την έμφαση που δίνει τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος στην κλιματική κρίση όσον αφορά τη χάραξη των στρατηγικών επιλογών τους και ανέλυσε τις σχετικές δράσεις που ήδη έχουν αναληφθεί.

Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας χαρτογραφούν τις σημερινές στάσεις της κοινής γνώμης ανά Περιφέρεια και ηλικιακή ομάδα σχολίασε η κα Λυδία Καρρά, Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. «Πιστεύω βαθύτατα πως η δεύτερη αυτή δημοσκόπηση, θα αποτελέσει μια έρευνα-σταθμό για τους φορείς που ασχολούνται με το περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Είμαι σίγουρη ότι τα αποτελέσματα είναι τόσο σημαντικά και πολύτιμα που θα συνυπολογίζονται για πολλά χρόνια κατά την χάραξη πολιτικής για την Κλιματική Αλλαγή στη Χώρα μας στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κα Καρρά επανέλαβε προς τον υφυπουργό το πάγιο αίτημα της κοινωνίας των πολιτών για ουσιαστική συνεργασία, διαβούλευση και συμπόρευση με τις αρμόδιες αρχές για την προστασία του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Στην KAPASTA, πιστεύουμε ότι το καλό φαγητό πρέπει να είναι ταυτόχρονα θρεπτικό και απολαυστικό

Στην KAPASTA είμαστε παθιασμένοι με τη δημιουργία υγιεινών και νόστιμων γευμάτων που είναι ταυτόχρονα βολικά και εύκολα. Τα έτοιμα για μαγείρεμα μείγματά μας παράγονται...

Συνάντηση εργασίας Φάνη Σπανού Carsten Rasmussen στις Βρυξέλλες

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βοιωτίας Ιωάννης Περγαντάς και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Χρήστος Μούτσιος, προσκλήθηκαν και...

Μ. Βλασταράκης: τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας της Eurobank για το δημογραφικό

Τις πρωτοβουλίες της Eurobank για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ανέπτυξε, επιγραμματικά, ο Γενικός Διευθυντής Marketing και Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank Μιχάλης Βλασταράκης, συμμετέχοντας σε...

Η Διοίκηση του ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ αποχαιρετά τον Θύμιο Τσούκαλο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Στην απεργία 17/4 συμμετέχει η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: “Με αυτό το κεντρικό σύνθημα και το διεκδικητικό μας πλαίσιο συνεχίζουμε. Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας αποφάσισε στη συνεδρίασή του...