ΕΛΠΕ και Motor Oil κόβουν το ρωσικό πετρέλαιο

Τις κινήσεις αντικατάστασης του αργού πετρελαίου που προμηθεύονταν από τη Ρωσία έχουν ήδη δρομολογήσει τα δύο διυλιστήρια της χώρας.

Το στρατηγικό πλάνο των Ελληνικών Πετρελαίων και της Μοtor Oil προέβλεπε από πέρυσι και πριν τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας το σταδιακό περιορισμό της προμήθειας αργού από τις εταιρείες της Μόσχας. Έτσι, συνολικά η χώρα δείχνει να μην αντιμετωπίζει επιπτώσεις από τις κυρώσεις της Ε.Ε. προς το ρωσικό πετρέλαιο.

Τα διυλιστήρια ξεκίνησαν από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και έως σήμερα έχουν περιορίσει σημαντικά την έκθεση τους απέναντι στις εισαγωγές αργού αντικαθιστώντας τις ποσότητες με αντίστοιχες άλλων ομίλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, η Motor Oil όπως έκανε γνωστό τον περασμένο μήνα ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των διυλιστηρίων Πέτρος Τζαννετάκης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών έκανε από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 είχε σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου.

Πάντως, ο όμιλος είχε διαχρονικά μικρές εισαγωγές από εταιρείες της χώρας, οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 5% με 7% του συνόλου των ποσοτήτων που αγόραζε για τους Αγίους Θεοδώρους.

Συμφωνία ΕΛ.ΠΕ – Aramco

Από την πλευρά του και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ενημερώσει τους αναλυτές πως τα διυλιστήρια δεν έκαναν απευθείας εισαγωγές από τη Ρωσία αλλά από εμπόρους (traders).

Πάντως ο κ. Σιάμισιης στο πλαίσιο της πρόσφατης επιχειρηματικής αποστολής υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία συναντήθηκε με στελέχη της Aramco και σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν τη δυνατότητα προμήθειας αργού πετρελαίου από την κρατική εταιρεία, με ποσότητες οι οποίες, κατά τις πηγές θα αντικαταστήσουν το ρωσικό αργό.

Πάντως η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες – καταναλωτές πετρελαίου αναμένεται να αντιμετωπίσουν επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος από τις κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία με τη σταδιακή απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου. Οι ανατιμήσεις που θα προκληθούν στη διεθνή αγορά δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη και την ελληνική αγορά αφού οι τιμές διαμορφώνονται χρηματιστηριακά.

Ως προς το θέμα της επάρκειας πηγές των δύο διυλιστηρίων διαβεβαιώνουν για τη διάθεση αναγκαίων ποσοτήτων προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς.

ΠΗΓΗ : ΟΤ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Χρ. Σταϊκούρας: Την επιχειρηματικότητα αυτή η κυβέρνηση μπορεί να την κοιτάει στα μάτια

Συνάντηση με εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, της επιχειρηματικότητας της Κρήτης και οικονομικών φορέων του νησιού, είχε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,...

Χρ. Σταϊκούρας: Πάνω από 940.000 οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Περισσότεροι από 940.000 πολίτες έχουν υποβάλει, μέχρι στιγμής, αίτηση στη σχετική ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr/mythermansi), σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Παράλληλα όπως σημειώνει...

Ένας χρόνος HealthCare Accelerator από την Bayer Ελλάς

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Bayer Ελλάς για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπου παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα του πρώτου χρόνου της μεγάλης πρωτοβουλίας της...

Η ΝΔ κάνει… Podcast: “Το είπατε. Το κάνατε;” – Καλεσμένος ο Γιάννης Οικονόμου

Το πρώτο podcast της Νέας Δημοκρατίας – Καλεσμένος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. “Το είπατε. Το κάνατε;” Αυτή είναι η ερώτηση στην οποία θα απαντήσουν οι...

ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 3,6 εκατ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα

Κέρδη άνω των 3,6 εκατ. ευρώ μοίρασε το ΣΚΡΑΤΣ την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, από τις 21 έως και τις 27 Νοεμβρίου 2022 τα συνολικά...