Ελβετία: Επιχείρηση- «σώστε τα μετρητά»

Οι πολίτες της Ελβετίας, υπήρξαν εμμονικοί με τα μετρητά, αλλά τώρα φαίνεται πως δεν τα αγαπούν πια. Σύμφωνα με έρευνα της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας ( SNB), που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, μόνο το 36% των καταναλωτικών συναλλαγών διακανονίστηκαν με φυσικό χρήμα πέρυσι. Αυτό συγκρίνεται με το 43% του 2020 – όταν η πανδημία μαινόταν, αποθαρρύνοντας τη χρήση μετρητών – και το 70% του 2017. Άλλο 33% διακανονίστηκε με χρεωστικές κάρτες, 13% με πιστωτικές κάρτες και 11% μέσω εφαρμογών πληρωμών στα smart phones.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, τα μετρητά παραμένουν ένα ευαίσθητο θέμα στην χώρα, όπου κάθε κάτοικος κατέχει το ισοδύναμο των 11.824 δολαρίων σε χαρτονομίσματα και κέρματα, τα περισσότερα συγκριτικά με όλες τις οικονομίες για τις οποίες η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών συγκεντρώνει στοιχεία.

Έτσι, μια ομάδα που ονομάζεται Ελβετικό Κίνημα Ελευθερίας ανέλαβε δράση για την…σωτηρία τους, συγκεντρώνοντας πρόσφατα περισσότερες από 130.000 υπογραφές για την κατοχύρωση της ύπαρξης του φυσικού χρήματος στο Σύνταγμα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει αυτήν την προληπτική κίνηση κατά της εξάπλωσης του ψηφιακού χρήματος, υποστηρίζοντας ενα εθνικό δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος προς αυτή την κατεύθυνση.

«Μην αρχίσετε τις επικήδειους»

Ο αντιπρόεδρος της SNB Μάρτιν Σλέγκελ προειδοποίησε τους δημοσιογράφους πάντως, να μην αρχίσουν να γράφουν επικήδειους για τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα.

«Η μείωση της χρήσης των μετρητών έχει επιβραδυνθεί αισθητά», δήλωσε την Πέμπτη στη Ζυρίχη. «Σε πάνω από μία στις τρεις πληρωμές χρησιμοποιούνται μετρητά – αυτό είναι μια ισχυρή δήλωση ότι οι πολίτες τα θέλουν».

Συνολικά, χαρτονομίσματα και κέρματα αξίας 81 δισεκατομμυρίων φράγκων (89 δισεκατομμυρίων δολαρίων) βρίσκονταν σε κυκλοφορία τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της SNB.

Όταν η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον περασμένο Ιούνιο, το ποσό των διαθεσίμων μετρητών άρχισε να μειώνεται, αλλά παραμένει πολύ πάνω από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν όταν το κόστος δανεισμού έπεσε κάτω από το μηδέν.

Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή πληρωμών peer-to-peer (μεταφορά χρημάτων από ένα άτομο σε άλλο χωρίς την συμμετοχή τρίτου) με την ονομασία Twint, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, καθώς χρησιμοποιείται από  5 εκατομμύρια Ελβετούς σε σύνολο 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

Σε σύγκριση με το 2020, το ποσοστό των ανθρώπων στην Ελβετία που έχουν εγκατεστημένη μια εφαρμογή πληρωμών στο τηλέφωνό τους αυξήθηκε κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την έρευνα της SNB.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ξεκίνησε η λειτουργία μηχανισμού καταγγελιών από μετανάστες

Ξεκίνησε η λειτουργία του Μηχανισμού υποβολής Καταγγελιών παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η δημιουργία του μηχανισμού αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων του υπεύθυνου Προστασίας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων,...

Τραγωδία στην Άρτα: Γυναίκα πνίγηκε από φαγητό

Τραγωδία σημειώθηκε στην Άρτα, όταν μία γυναίκα πνίγηκε από το φαγητό και πέθανε μπροστά στα μάτια του συζύγου της. Το περιστατικό συνέβη στο χωριό Μικροσπηλιά του Δήμου Κεντρικών...

13 πανέμορφα χωριά στον κόσμο που ίσως δεν έχετε ξανακούσει

Η επίσκεψη σε ένα μικρό όμορφο χωριό είναι σαν να κάνεις ένα βήμα πίσω στο χρόνο. Αλλά είναι δύσκολο να αισθανθείς ότι μεταφέρεσαι κάπου...

Ισχυρές βροχοπτώσεις και κεραυνοί-Συναγερμός σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Αχαΐα

Διαδοχικά μηνύματα του 112 εστάλησαν χθες και σε Πελοπόννησο, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Μαγνησία, βόρεια Εύβοια προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και καλώντας...

Πήρε έγκριση το υδατοδρόμιο Βόλου

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr