Ελβετία: Επιχείρηση- «σώστε τα μετρητά»

Οι πολίτες της Ελβετίας, υπήρξαν εμμονικοί με τα μετρητά, αλλά τώρα φαίνεται πως δεν τα αγαπούν πια. Σύμφωνα με έρευνα της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας ( SNB), που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, μόνο το 36% των καταναλωτικών συναλλαγών διακανονίστηκαν με φυσικό χρήμα πέρυσι. Αυτό συγκρίνεται με το 43% του 2020 – όταν η πανδημία μαινόταν, αποθαρρύνοντας τη χρήση μετρητών – και το 70% του 2017. Άλλο 33% διακανονίστηκε με χρεωστικές κάρτες, 13% με πιστωτικές κάρτες και 11% μέσω εφαρμογών πληρωμών στα smart phones.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, τα μετρητά παραμένουν ένα ευαίσθητο θέμα στην χώρα, όπου κάθε κάτοικος κατέχει το ισοδύναμο των 11.824 δολαρίων σε χαρτονομίσματα και κέρματα, τα περισσότερα συγκριτικά με όλες τις οικονομίες για τις οποίες η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών συγκεντρώνει στοιχεία.

Έτσι, μια ομάδα που ονομάζεται Ελβετικό Κίνημα Ελευθερίας ανέλαβε δράση για την…σωτηρία τους, συγκεντρώνοντας πρόσφατα περισσότερες από 130.000 υπογραφές για την κατοχύρωση της ύπαρξης του φυσικού χρήματος στο Σύνταγμα.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να στηρίξει αυτήν την προληπτική κίνηση κατά της εξάπλωσης του ψηφιακού χρήματος, υποστηρίζοντας ενα εθνικό δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος προς αυτή την κατεύθυνση.

«Μην αρχίσετε τις επικήδειους»

Ο αντιπρόεδρος της SNB Μάρτιν Σλέγκελ προειδοποίησε τους δημοσιογράφους πάντως, να μην αρχίσουν να γράφουν επικήδειους για τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα.

«Η μείωση της χρήσης των μετρητών έχει επιβραδυνθεί αισθητά», δήλωσε την Πέμπτη στη Ζυρίχη. «Σε πάνω από μία στις τρεις πληρωμές χρησιμοποιούνται μετρητά – αυτό είναι μια ισχυρή δήλωση ότι οι πολίτες τα θέλουν».

Συνολικά, χαρτονομίσματα και κέρματα αξίας 81 δισεκατομμυρίων φράγκων (89 δισεκατομμυρίων δολαρίων) βρίσκονταν σε κυκλοφορία τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της SNB.

Όταν η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον περασμένο Ιούνιο, το ποσό των διαθεσίμων μετρητών άρχισε να μειώνεται, αλλά παραμένει πολύ πάνω από το επίπεδο στο οποίο βρισκόταν όταν το κόστος δανεισμού έπεσε κάτω από το μηδέν.

Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή πληρωμών peer-to-peer (μεταφορά χρημάτων από ένα άτομο σε άλλο χωρίς την συμμετοχή τρίτου) με την ονομασία Twint, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής, καθώς χρησιμοποιείται από  5 εκατομμύρια Ελβετούς σε σύνολο 8,7 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας.

Σε σύγκριση με το 2020, το ποσοστό των ανθρώπων στην Ελβετία που έχουν εγκατεστημένη μια εφαρμογή πληρωμών στο τηλέφωνό τους αυξήθηκε κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την έρευνα της SNB.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Ο Γιάννης Φέρτης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1938 και αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο θέατρο...

ΔΕΗ: Μία επιχειρηματική ιστορία ανάκαμψης

Κέρδη 0,5 δισ. Ευρώ από ζημιές 1,7 δισ, τετραπλάσιες επενδύσεις, δεκαπλάσια ισχύ στις ανανεώσιμες πηγές, μείωση του χρέους και περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του...

Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2024 έχει ήδη ξεκινήσει. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα...

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Το αδιαχώρητο στην Αράχωβα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Στην KAPASTA, πιστεύουμε ότι το καλό φαγητό πρέπει να είναι ταυτόχρονα θρεπτικό και απολαυστικό

Στην KAPASTA είμαστε παθιασμένοι με τη δημιουργία υγιεινών και νόστιμων γευμάτων που είναι ταυτόχρονα βολικά και εύκολα. Τα έτοιμα για μαγείρεμα μείγματά μας παράγονται...