Ενέργεια: Έτοιμη η νέα μονάδα ΦΑ της Μυτιληναίος – Γεμίζει ο IGB

Tις επόμενες μέρες αναμένεται να μπει αέριο στον αγωγό IGB, ενώ έχει μπει σε δοκιμαστική λειτουργία η μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο της Mytilineos που αναμένεται να εγκαινιαστεί το Σεπτέμβριο.

Τα δύο πρώτα αυτά μεγάλα ενεργειακά έργα σηματοδοτούν μια νέα περίοδο, που ξεκινά, κατά την οποία μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομών που σχεδιάζονται θα ολοκληρωθούν αναβαθμίζοντας τη θέση της χώρας και τη σημασία της για την ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού.

H επιτακτική ανάγκη για απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και για διαφοροποίηση πηγών και οδών της ενεργειακής της τροφοδοσίας προτάσσουν την αξία των ενεργειακών υποδομών και δημιουργούν μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Οι σημαντικές ενεργειακές υποδομές που έχουν ήδη γίνει και σχεδιάζονται αποκτούν τεράστια υπεραξία καθώς πλέον δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Η χώρα μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος προσφέροντας ασφάλεια εφοδιασμού στη βαλκανική και στην ανατολική Ευρώπη.

Τόσο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη Σύνοδο όσο και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο Συνέδριο Μεταφορών και Υποδομών που πραγματοποιήθηκε χθες, τόνισαν τη σημαντική προοπτική που δημιουργούν για τη χώρα σημαντικά ενεργειακά έργα υποδομών «όπως ο αγωγός IGB, για παράδειγμα, που θα συνδέσει τον TAP με τη Βουλγαρία, θα είναι έτοιμος τις επόμενες εβδομάδες».

Η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε πως πλέον έχουμε καταλάβει πόσο ριψοκίνδυνο είναι, μια χώρα να στηρίζει την ενεργειά της μόνο σε μία πηγή. Για αυτό το λόγο, η κυβέρνηση στηρίζει την κατασκευή σταθμών LNG. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε όλα τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις και οι υποδομές φυσικού αερίου. Τόνισε πως “η πολιτική της χώρας για ασφάλεια και διαφοροποίηση στην ενέργεια, αναδεικνύει και το ρόλο της στην περιοχή μας ως ενεργειακού κόμβου”

Έτοιμη η νέα μονάδα της Μυτιληναίος

“Η νέα μονάδα παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο της Mytilineos 826 MW στον Άγιο Νικόλαο, ξεκίνησε τις δοκιμές, και θα μπει σε λειτουργία στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 συνεισφέροντας στην ενεργειακή ασφάλεια και τη θωράκιση του ενεργειακού συστήματος της χώρας”, σημείωσε η κ. Βίβιαν Μπουζάλη, Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας της Mytilineos.

Η νέα μονάδα, επένδυση 300 εκατ. ευρώ, θα προστεθεί στο χαρτοφυλάκιο παραγωγής ενέργειας της Mytilineos, στην Protergia και θα είναι η μεγαλύτερη, η αποδοτικότερη και η πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αποδίδοντας 826 MW στο δίκτυο με 63% θερμική απόδοση, την υψηλότερη στην Ευρώπη. Με τη νέα μονάδα η παραγωγική δυναμικότητα της Mytilineos θα υπερβεί τα 2GW χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έργα ΑΠΕ. Η μονάδα αναμένεται να εγκαινιαστεί το φθινόπωρο.

Κώστας Ξιφαράς (ΔΕΠΑ): Σύντομα αέριο στον IGB

Σύντομα θα μπει αέριο στον αγωγό IGB μέσα στον Ιούνιο, είπε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξιφαράς, στο συνέδριο Μεταφορών και Υποδομών, χθες, σημειώνοντας ότι η εμπορική λειτουργία του έργου θα ξεκινήσει τον Ιούλιο. Η Βουλγαρία θα μπορεί να πάρει 1 bcm το έτος για να εξασφαλίσει τις ανάγκες της, σημείωσε, επισημαίνοντας ότι οι υποδομές της Ελλάδας είναι πλέον υποδομές της Ευρώπης και δίνουν τη δυνατότητα σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ουγγαρία να πάρουν αέριο μέσω του ελληνικού συστήματος, είτε LNG είτε από αγωγούς.

“Η χώρα μας έχει περάσει ξανά κρίσεις και τα παθήματα έχουν γίνει μαθήματα” είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ. “Οι εταιρείες μας έχουν πάρει γενναίες αποφάσεις να επενδύσουν στις υποδομές» προσέθεσε, παρότι κάποιες από αυτές τις επενδύσεις αντιμετωπίστηκαν με επιφυλάξεις. Τέτοια παραδείγματα είναι η τρίτη δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ο επιπλέον σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη και ο αγωγός IGB. «Ήδη, ο κατασκευαστής, η εταιρεία ΑΒΑΞ μας ενημέρωσε ότι ήρθε η ώρα της μηχανολογικής ολοκλήρωσης του έργου, άρα η διοίκηση θα πρέπει την επόμενη εβδομάδα να αποδεχθεί τη δήλωση. Οι υδραυλικές δοκιμές του αγωγού έχουν τελειώσει, είμαστε σε φάση να βάλουμε αέριο μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο αναμένεται η εμπορική χρήση του αγωγού. Για έκτακτες ανάγκες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και από τα μέσα Ιουνίου. Η Βουλγαρία μπορεί έτσι να πάρει την πλειονότητα του αζέρικου αερίου για το οποίο έχει συμβόλαιο.»

Μαρία Ρίτα Γκάλλι (ΔΕΣΦΑ): Πρέπει να γίνουν σημαντικά έργα

Ο τομέας των ενεργειακών υποδομών γίνεται ακόμη πιο σημαντικός σε αυτό το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον σημείωσε η Μαρία Ρίτα Γκάλλι, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στον τομέα αυτό είναι μακροχρόνιες και πρέπει να έχουν σχεδιαστεί εγκαίρως καθώς δεν μπορούν να ολοκληρωθούν εν μία νυκτί, αφορούν το μέλλον και όχι μαι άμεση επείγουσα κατάσταση. Σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση καθώς μεγάλα έργα όπως η διασύνδεση με τον ΤΑΡ ολοκληρώθηκε πριν από τρία χρόνια, ενώ με τη μονάδα της Ρεβυθούσας και τον IGB που ολοκληρώνεται έχουμε μια σειρά έργων που αυξάνουν τις πηγές εφοδιασμού που κάνουν τη χώρα ικανή να αντέξει τις σημερινές συνθήκες πολύ περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν. Τόνισε τη σημασία έργων που συνδέουν τις υποδομές με την κατανάλωση αλλά και των έργων αποθήκευσης.

Το σύστημα φυσικού αερίου της χώρας έχει φτάσει πολύ κοντά στη μέγιστη δυναμικότητά του όσον αφορά τις συνδέσεις των αγωγών με την κατανάλωση, σημείωσε η Μαρία Ρίτα Γκάλλι Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ και τόνισε ότι για τα νέα έργα απαιτούνται νέα έργα σύνδεσης με την κατανάλωση και το σύστημα και το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η απουσία δυνατότητας αποθήκευσης. Χρειάζεται βραχυπρόθεσμη αποθήκευση για το φυσικό αέριο, σημείωσε αλλά και υπόγειες αποθήκες φυσικού αερίου. Η απόφαση που έχουμε να πάρουμε είναι πολύ σημαντική γιατί αν δεν γίνει η υπόγεια αποθήκη στη χώρα μας θα γίνει αλλού. “Έχουμε πολύ σημαντικές αποφάσεις να πάρουμε για να ενισχύσουμε την αγορά όχι μόνο για να εξυπηρετήσουμε τις δικές μας ανάγκες αλλά για να εξυπηρετήσουμε και τις γειτονικές χώρες και να δημιουργήσουμε ένα πολύ ισχυρό ανθεκτικό σύστημα να οικοδομήσομε ορατότητα και να αποφύγουμε την τελμάτωση γατί αν δεν πάρουμε τώρα αποφάσεις θα είμαστε πολύ πιο ευάλωτοι στο μέλλον σε πιθανές αναταράξεις και μελλοντικές κρίσεις” κατέληξε η κ. Γκάλλι.

ΠΗΓΗ : ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Συχνές Ερωτήσεις για την έκδοση Νέου Τύπου Δελτίου Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών Μορφότυπου ID-1

  Υποχρεωμένοι να εφοδιασθούν με δελτίο ταυτότητας είναι όλοι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι κατοικούν ή διαμένουν προσωρινά στην Ελλάδα και έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος...

id.gov.gr – Τη Δευτέρα 25/9 ανοίγει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού των πολιτών για την έκδοση ή αντικατάσταση νέου τύπου Δελτίου Ταυτότητας

Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα στην ασφάλεια των πολιτών της και προχωρά στην έκδοση ενός νέου ασφαλούς δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, ανταποκρινόμενη...

Στα Αποκαλυπτήρια του μνημειακού γλυπτού Νέας Αρτάκης η Δήμαρχος Χαλκιδέων

Στα Αποκαλυπτήρια του μνημειακού γλυπτού «Η Μικρασιάτισσα» στη Νέα Αρτάκη, που τελέστηκαν χθες, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100...

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του καιρού – Πού έρχονται έντονα καιρικά φαινόμενα

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 22-09-2023/1400 τοπική ώρα επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις...

Πρεμιέρα κάνουν την Δευτέρα οι νέες ταυτότητες

Στην εποχή των νέων, σύγχρονων δελτίων ταυτοτήτων με ισχυρά χαρακτηριστικά ασφάλειας εισέρχεται η Ελλάδα από την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα αύριο αναμένεται να «ανέβει»...