ΕΝΦΙΑ: Το Σαββατοκύριακο η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Επιστροφές φόρου χωρίς συμψηφισμό  ΕΝΦΙΑ θα πάρουν σήμερα, Παρασκευή 28 Απριλίου αρκετοί φορολογούμενοι. Αυτό αφορά σε εκείνους που υπέβαλαν τη φορολογική δήλωσή τους έως και την Τετάρτη 26 Απριλίου και το εκκαθαριστικό τους ήταν πιστωτικό.

Διευκρινίζεται πως στις επιστροφές φόρου θα προηγείται συμψηφισμός με οφειλές από ΕΝΦΙΑ μόνο στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν από την Παρασκευή 28 Απριλίου και μετά και τα εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά.

Επιστροφές φόρου: Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Επιστροφές φόρου στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους έχουν πάρει μέχρι στιγμής 3 στους 10 φορολογούμενους που έχουν πιστωτικά σημειώματα, όπως αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, από τους 44.217 φορολογούμενους που έχουν επιστροφή φόρου , έχουν πληρωθεί 33.998  που έχουν λάβει το συνολικό ποσό των 9,656 εκατ. ευρώ. Οι υπόλοιποι 10.219 φορολογούμενοι θα λάβουν άμεσα ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ με το οποίο θα πληροφορούνται ότι το ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος που δικαιούνται θα συμψηφιστεί με άλλες φορολογικές οφειλές.

Εκκαθαριστικά: Πότε θα αναρτηθούν και πώς θα τα εκτυπώσετε

Το Σαββατοκύριακο, 29 Απριλίου με 30 Απριλίου θα αναρτηθούν στο myAADE τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ των ιδιοκτητών ακινήτων και μετά οι  υπόχρεοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τη παρακάτω διαδικασία για να τα εκτυπώσουν:

 • Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν την σελίδα του myAADE με τους κωδικούς taxιsnet και μετά να πατήσουν εδώ
 • Πρέπει να κλικάρουν στο παράθυρο «Εφαρμογές»
 • Μετά θα πρέπει να κλικάρουν στην επιλογή «Πολίτες»
 • Κατεβαίνουν στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
 • Εκεί ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 και μετά βάζουν τους κωδικούς taxisnet και μπαίνουν στην εφαρμογή
 • Επιλέγουν το έτος 2023 και βλέπουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023

ΕΝΦΙΑ: Οι εναλλακτικές λύσεις για να εξοφλήσετε τον φόρο

Ο νέος ΕΝΦΙΑ μπορεί να εξοφληθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων είτε εφάπαξ και χωρίς έκπτωση είτε σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις. Αναλυτικά :

 • Πρώτη δόση: Θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023.
 • Δεύτερη δόση: Θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023.
 • Τρίτη δόση: Θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023.
 • Τέταρτη δόση: Μέχρι την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 θα πρέπει να γίνει η εξόφληση
 • Πέμπτη δόση: Μέχρι την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 θα πρέπει να καταβληθεί
 • Έκτη δόση: Η πληρωμή θα πρέπει να γίνει  μέχρι την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023.
 • Έβδομη δόση: Μέχρι τη Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023 θα πρέπει να γίνει η πληρωμή.
 • Όγδοη δόση: Μέχρι τη Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023 θα πρέπει να εξοφληθεί.
 • Ένατη δόση: Μέχρι τη Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024 θα πρέπει να γίνει η εξόφληση.
 • Δέκατη δόση: Μέχρι τη Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024  θα  πρέπει να γίνει η πληρωμή.

Η αδυναμία 

Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ με έναν από τους δύο παραπάνω τρόπους τότε μπορούν να κάνουν τα εξής:

α. Η εξόφληση του φόρου μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 δόσεις.

Σε αυτήν την περίπτωση ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείται από την τράπεζα και μετά ο πελάτης καταβάλει τα χρήματα σε 12 δόσεις.

 β. Η ένταξη της οφειλής του ΕΝΦΙΑ στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις με επιτόκιο.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ σε έως 12 δόσεις θα έχουν μια επιβάρυνση με τόκο δηλαδή το επιτόκιο θα φτάνει περίπου στο 4,5% ενώ στις 24 δόσεις θα επιβαρυνθούν με ετήσιο επιτόκιο άνω του 6%. Για να ενταχθεί κάποιος στην πάγια ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Παράλληλα επισημαίνεται πως όσοι επιθυμούν να εντάξουν τον ΕΝΦΙΑ σε 12 ή 24 δόσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση μαζί με υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ

Ποιοι είναι οι χαμένοι και ποιοι οι κερδισμένοι

Χαμένοι είναι  μεταξύ άλλων οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν φέτος δικαιώματα μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον φόρο αυτό λόγω  της αύξησης του οικογενειακού εισοδήματός τους πάνω από τα όρια που προβλέπονται για τη χορήγηση των απαλλαγών αυτών, δηλαδή τις 9.000 ευρώ. Η κατηγορία αυτή των φορολογουμένων θα κληθεί να πληρώσει  αυξημένο ΕΝΦΙΑ

Επίσης στην κατηγορία των χαμένων εντάσσονται και  οι φορολογούμενοι που το 2022:

 • Απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).
 • Απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.
 • Εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.
 • Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή θα δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9 έως το τέλος Μαρτίου 2023.

Όσοι δεν είχαν δηλώσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και τη δήλωσαν μετά την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους

Η έκπτωση 

Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται να λάβουν  οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

 • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους, για το οποίο υποβλήθηκαν οι πιο πρόσφατες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατείχαν την 1η-1-2023 δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
 • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατείχαν την 1η-1-2023 δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Γενική σημείωση: Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται  για όλα τα φυσικά πρόσωπα  ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας  κατά:

 • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 400.000 ευρώ.
 • 15% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ.
 • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ.
 • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ.
 • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ.

Η πλήρη απαλλαγή

Δεν θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ φέτος οι  οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

 • Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους, για το οποίο υποβλήθηκαν οι πιο πρόσφατες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Η δεύτερη ευκαιρία

Μετά το Σαββατοκύριακο που θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει πάλι η πλατφόρμα του Ε9 του έτους 2023 για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.

Οι πολίτες λοιπόν που διαπίστωσαν κάποιο λάθος ή  είχαν κάποια παράλειψη στα στοιχεία των ακινήτων τους θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εμπρόθεσμα τροποποιητική δήλωση Ε9  μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023. Η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2023 ο οποίος θα πρέπει να εξοφληθεί σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις όχι μικρότερες των 10 ευρώ μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

πηγη

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ: Με συμμετοχή 900 εταιρικών εθελοντών πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Περιβαλλοντική δράση

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, 21 εταιρίες-Μέλη της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ με περισσότερους από 900 εταιρικούς εθελοντές, τις οικογένειες και τους φίλους τους έδρασαν ταυτόχρονα σε...

Πρόσκληση στην προεκλογική ομιλία για τους ετεροδημότες της Αθήνας

Σας περιμένουμε να μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας! Γιατί όπου κι αν ζει κανείς, οι ρίζες και η γενέτειρά...

Η Ζωοδόχος Πηγή: το ιστορικό οινομαγειρείο των Καμινίων είναι κάθε μέρα γεμάτο

Τα Καμίνια στα χρόνια της Κατοχής ήταν μια λαϊκή φτωχογειτονιά όπου το ΕΑΜ είχε δύναμη και κρατούσε ψηλά το φρόνημα. Οι κάτοικοι ήταν κατά...

Το «καυτό» πρόγραμμα του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε ακόμη μια σπουδαία εμφάνιση τη φετινή σεζόν, σκόραρε ξανά 4 τέρματα και επικράτησε με 4-1 του Άρη στο Καραϊσκάκη και παρέμεινε στην κορυφή της...

Αυτές οι 10 τροφές ενισχύουν τον μεταβολισμό

Ο μεταβολισμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα μας μετατρέπει τα τρόφιμα και τα ποτά σε ενέργεια. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν...