Επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες ενέργειας η ΕΥΔΑΠ

Σημαντική πρόοδο στην μείωση των ρύπων σημειώνει η ΕΥΔΑΠ τα τελευταία χρόνια καθώς η εταιρία έχει στραφεί στην πράσινη ανάπτυξη και σε στόχους μείωσης των ρύπων.

Η δημόσια επιχείρηση ύδρευσης έχει ήδη προχωρήσει στη λειτουργία και χρήση πέντε υδροηλεκτρικών σταθμών στις περιοχές των υδραγωγείων της σε Κίρφη, Κιθαιρώνα, Εύηνο, Μάνδρα και Ελικώνα ισχύος 760kw έως και 1.200 kw.

Η μέθοδος που εφαρμόζεται είναι η εκτροπή του νερού που μεταφέρεται σε παράπλευρο κανάλι το οποίο με την λειτουργία υδροστροβίλου παράγει ενέργεια. Συγκεκριμένα υπάρχει μετατροπή από υδραυλική σε μηχανική και μετά με τη βοήθεια γεννήτριας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το νερό ωστόσο διοχετεύεται και πάλι στο υδραγωγείο όπου και συνεχίζεται η κανονική ροή. Η διαδικασία αυτή το 2020 προσέφερε παραγωγή ενέργειας της τάξεως των 21.96.864 kWh.

Επίσης η ΕΥΔΑΠ προχωράει και σε αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας καθώς και του βιοαερίου το οποίο παράγεται στο ΚΕΛ Ψυττάλειας. Ήδη ετοιμάζονται 3 εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στη μονάδα επεξεργασίας νερού στην Αχαρνών ενώ άλλη μία θα λειτουργήσει στο Πολυδένδρι.

Το βιοαέριο που παράγεται στην Ψυττάλεια χρησιμοποιείται για τη λειτουργία των μηχανών εσωτερικής καύσης που προσφέρει συμπαραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας σε μονάδες παραγωγής ατμού και ξήρανσης λυματολάσπης.

Άλλες ενέργειες της ΕΥΔΑΠ συμπεριλαμβάνουν εγκαταστάσεις λαμπτήρων LED σε τουλάχιστον πέντε κτίρια της και τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα PVAdapt που αφορά μονάδες BIPV προκατασκευασμένες από ανακυκλωμένα μέρη.

Σημαντική συνεισφορά θα παρέχει ωστόσο και η χρήση αλγόριθμων στην εταιρία μέσω των οποίων θα υπάρχει δυνατότητα διανομής ενέργειας ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.

Με αυτή την “πράσινη” πολιτική η ΕΥΔΑΠ έχει θέση στόχο να γίνει μια net zero επιχείρηση μέχρι το 2050 ενώ ήδη το 2020 πέτυχε μείωση των ρύπων κατά 29,05% σε σχέση με το 2018.

πηγή: Ypodomes.com

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Η εξαίρετη Ορχήστρα και Χορωδία El Sistema Greece στο Μαντούδι

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα με ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών δράσεων θα πραγματοποιηθεί από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο σε σχολεία της...

Νέα δράση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη Περιφέρεια Στερεάς

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού εντάχθηκε η πράξη: «Δράσεις κινητοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων της πολιτιστικής, περιβαλλοντικής, τουριστικής διαδρομής της Περιφέρειας Στερεάς...

9ο Στρατηγικό Συνέδριο από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ) διοργανώνουν, με την τιμητική υποστήριξη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ),...

Έρχεται επιδότηση για ηλιακούς θερμοσίφωνες

Εκτός από τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, έρχεται και πρόγραμμα επιδότησης για αγορά και αντικατάσταση ηλιακών θερμοσιφώνων. Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας...

Οι αναφορές Μητσοτάκη στο Υπουργικό για τα μέτρα στήριξης

Εκτός από το μήνυμα προς την Τουρκία που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  στη διάρκεια του υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε και στο θέμα της...