Επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες ενέργειας η ΕΥΔΑΠ

Σημαντική πρόοδο στην μείωση των ρύπων σημειώνει η ΕΥΔΑΠ τα τελευταία χρόνια καθώς η εταιρία έχει στραφεί στην πράσινη ανάπτυξη και σε στόχους μείωσης των ρύπων.

Η δημόσια επιχείρηση ύδρευσης έχει ήδη προχωρήσει στη λειτουργία και χρήση πέντε υδροηλεκτρικών σταθμών στις περιοχές των υδραγωγείων της σε Κίρφη, Κιθαιρώνα, Εύηνο, Μάνδρα και Ελικώνα ισχύος 760kw έως και 1.200 kw.

Η μέθοδος που εφαρμόζεται είναι η εκτροπή του νερού που μεταφέρεται σε παράπλευρο κανάλι το οποίο με την λειτουργία υδροστροβίλου παράγει ενέργεια. Συγκεκριμένα υπάρχει μετατροπή από υδραυλική σε μηχανική και μετά με τη βοήθεια γεννήτριας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το νερό ωστόσο διοχετεύεται και πάλι στο υδραγωγείο όπου και συνεχίζεται η κανονική ροή. Η διαδικασία αυτή το 2020 προσέφερε παραγωγή ενέργειας της τάξεως των 21.96.864 kWh.

Επίσης η ΕΥΔΑΠ προχωράει και σε αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας καθώς και του βιοαερίου το οποίο παράγεται στο ΚΕΛ Ψυττάλειας. Ήδη ετοιμάζονται 3 εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στη μονάδα επεξεργασίας νερού στην Αχαρνών ενώ άλλη μία θα λειτουργήσει στο Πολυδένδρι.

Το βιοαέριο που παράγεται στην Ψυττάλεια χρησιμοποιείται για τη λειτουργία των μηχανών εσωτερικής καύσης που προσφέρει συμπαραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας σε μονάδες παραγωγής ατμού και ξήρανσης λυματολάσπης.

Άλλες ενέργειες της ΕΥΔΑΠ συμπεριλαμβάνουν εγκαταστάσεις λαμπτήρων LED σε τουλάχιστον πέντε κτίρια της και τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα PVAdapt που αφορά μονάδες BIPV προκατασκευασμένες από ανακυκλωμένα μέρη.

Σημαντική συνεισφορά θα παρέχει ωστόσο και η χρήση αλγόριθμων στην εταιρία μέσω των οποίων θα υπάρχει δυνατότητα διανομής ενέργειας ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.

Με αυτή την “πράσινη” πολιτική η ΕΥΔΑΠ έχει θέση στόχο να γίνει μια net zero επιχείρηση μέχρι το 2050 ενώ ήδη το 2020 πέτυχε μείωση των ρύπων κατά 29,05% σε σχέση με το 2018.

πηγή: Ypodomes.com

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Ο Χ. Σταϊκούρας για τη διεξαγωγή των Φορολογικών Διοικήσεων του ΟΟΣΑ το 2024

Τη διοργάνωση της σημαντικότερης συγκέντρωσης των Φορολογικών Διοικήσεων ανά τον κόσμο, ανέλαβε η Ελλάδα, μετά την ανάθεση από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης...

5ο Φεστιβάλ Πελασγία εν Δράσει-Μουσική βραδιά στις 26/06/2022

Στα πλαίσια του 5ο Φεστιβάλ Πελασγία εν Δράσει, συνδιοργανώνεται με το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας “ΓΕΡΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ”, μουσικό αφιέρωμα με παραδοσιακά και...

Θετικός για δεύτερη φορά στον κορωνοϊό ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Είναι η δεύτερη φορά που ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος νοσεί με Covid-19. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο...

Η Ελλάδα στη 2η θέση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων το 2021

Στη δεύτερη θέση, ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε., παρέμεινε το 2021 η Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας ανεξάρτητης Έκθεσης της...

Γιάνης Βαρουφάκης: Θετικός στον κορονoϊό

Άλλος ένας πολιτικός που βγήκε θετικός στον κορονοϊό, μετά από PCR τεστ που έκανε. Ο λόγος για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο επικεφαλής του Μέρα25 γνωστοποίησε ο ίδιος...