Επεκτείνεται σε νέες δραστηριότητες ενέργειας η ΕΥΔΑΠ

Σημαντική πρόοδο στην μείωση των ρύπων σημειώνει η ΕΥΔΑΠ τα τελευταία χρόνια καθώς η εταιρία έχει στραφεί στην πράσινη ανάπτυξη και σε στόχους μείωσης των ρύπων.

Η δημόσια επιχείρηση ύδρευσης έχει ήδη προχωρήσει στη λειτουργία και χρήση πέντε υδροηλεκτρικών σταθμών στις περιοχές των υδραγωγείων της σε Κίρφη, Κιθαιρώνα, Εύηνο, Μάνδρα και Ελικώνα ισχύος 760kw έως και 1.200 kw.

Η μέθοδος που εφαρμόζεται είναι η εκτροπή του νερού που μεταφέρεται σε παράπλευρο κανάλι το οποίο με την λειτουργία υδροστροβίλου παράγει ενέργεια. Συγκεκριμένα υπάρχει μετατροπή από υδραυλική σε μηχανική και μετά με τη βοήθεια γεννήτριας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το νερό ωστόσο διοχετεύεται και πάλι στο υδραγωγείο όπου και συνεχίζεται η κανονική ροή. Η διαδικασία αυτή το 2020 προσέφερε παραγωγή ενέργειας της τάξεως των 21.96.864 kWh.

Επίσης η ΕΥΔΑΠ προχωράει και σε αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας καθώς και του βιοαερίου το οποίο παράγεται στο ΚΕΛ Ψυττάλειας. Ήδη ετοιμάζονται 3 εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στη μονάδα επεξεργασίας νερού στην Αχαρνών ενώ άλλη μία θα λειτουργήσει στο Πολυδένδρι.

Το βιοαέριο που παράγεται στην Ψυττάλεια χρησιμοποιείται για τη λειτουργία των μηχανών εσωτερικής καύσης που προσφέρει συμπαραγωγή θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας σε μονάδες παραγωγής ατμού και ξήρανσης λυματολάσπης.

Άλλες ενέργειες της ΕΥΔΑΠ συμπεριλαμβάνουν εγκαταστάσεις λαμπτήρων LED σε τουλάχιστον πέντε κτίρια της και τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα PVAdapt που αφορά μονάδες BIPV προκατασκευασμένες από ανακυκλωμένα μέρη.

Σημαντική συνεισφορά θα παρέχει ωστόσο και η χρήση αλγόριθμων στην εταιρία μέσω των οποίων θα υπάρχει δυνατότητα διανομής ενέργειας ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη.

Με αυτή την “πράσινη” πολιτική η ΕΥΔΑΠ έχει θέση στόχο να γίνει μια net zero επιχείρηση μέχρι το 2050 ενώ ήδη το 2020 πέτυχε μείωση των ρύπων κατά 29,05% σε σχέση με το 2018.

πηγή: Ypodomes.com

Πηγή: stereanews.gr

Αργότερο

Εγκαίνια του υπαίθριου θέατρου Καρύστου και συναυλία-αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο

Η ενημέρωση που προσφέρουμε είναι προβολής και ενημέρωσης θεμάτων κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού, αθλητικού, εκπαιδευτικού, τουριστικού και πολιτικού περιεχομένου περισσότερα.Πηγή: stereanews.gr

Δεκάδες δονήσεις στον Κορινθιακό εν μέσω σεισμικής άπνοιας

Προβληματισμό προκαλούν στους επιστήμονες οι σχετικά μικρού μεγέθους σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται στον Κορινθιακό Κόλπο το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, Γεράσιμο Παπαδόπουλο περίπου από...

Γιάννενα όπως Πεκίνο – Ο τοξικός αέρας σκεπάζει την Ελλάδα

Ισλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία. Oι χώρες αυτές δεν είναι μόνο οι καλύτερες για να ζει κάποιος ως προς την ποιότητα ζωής αλλά και έχουν...

Ο Νίκος Κανέλλος παρουσιάζει δυο βιβλία του στη Λαμία

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου, στις 19:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και το βιβλιοπωλείο Επίπεδο, διοργανώνουν παρουσίαση των βιβλίων «Η τελευταία προειδοποίηση, Λόγος Α’: Η...

Ακρίβεια: Οι αγορές τροφίμων προβληματίζουν 6 στα 10 νοικοκυριά

Την καθολική επιρροή της ακρίβειας, αποτυπώνει η νέα μεγάλη έρευνα  από την PulseRC σε συνεργασία και για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στην Περιφέρεια Αττικής. Μάλιστα...